«Φέτος το χειμώνα η “συνάντηση” Covid και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης», ανέφερε η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος τους Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Γεωργία Γκιούλα.

Όπως τόνισε, όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά της Covid, τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες.

«Ξεκινάμε ύστερα από 2,5 χρόνια χωρίς υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει στην καθημερινότητα μας και ήδη υπήρξε ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί προσεχώς. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια “μικροεπιδημία γρίπης” τους καλοκαιρινούς μήνες, 174 περιστατικά δεν είναι λίγα. Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV-2», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας– Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ και Υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος Κλινικής Covid ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην ύφεση ενός κύματος (Covid 19) που ήρθε για πρώτη φορά καλοκαίρι και ότι οι υποπαραλλαγές της «Όμικρον» που φαίνεται να επικρατούν αυτή την περίοδο κάνουν πιο ελαφρά νόσηση κι έτσι δεν επιβαρύνεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας – επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Γεώργιος Παπαζήσης, αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια, είπε: «Η επιστήμη εξελίσσεται, η τεχνολογία των MRNA έχει κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα να τα τροποποιεί και να τα επικαιροποιεί. Όλα δείχνουν ότι η αποστειρωτική ανοσία θα επιτευχθεί μελλοντικά για τους παραπάνω λόγους. Τώρα είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση αλλά εμπιστευόμαστε την επιστήμη και δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Ατενίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον. Δεν μας εξέπληξε γιατί βρέθηκαν τόσο γρήγορα εμβόλιαmRNA από την άποψη ότι ήταν μια τεχνολογία που είχε κάποιες δοκιμές. Είχαν δοκιμαστεί σε άλλες παθήσεις, κι αυτό θα το δούμε και μελλοντικά κυρίως στην ογκολογία και στους καρκίνους».

Πηγή: lifo