Πάντα γνωρίζαμε ότι τα βάθη της θάλασσας ή του ωκεανού κρύβουν μυστικά που δεν έχουν ανακαλυφθεί και είναι ένα τεράστιο μέρος που περιμένει να το εξερευνήσουμε. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πόσο βαθύς είναι ο βυθός όλων των ωκεανών; Έχουν τέλος;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν απολύτως αξιόπιστα δεδομένα που να λένε ακριβώς πόσο βαθιά είναι, επομένως μέχρι τώρα είναι γνωστά μόνο μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα που γνωρίζουμε σίγουρα χάρη σε πολλαπλές έρευνες.

Φυσικά, να είστε σίγουροι ότι κάθε ωκεανός στον κόσμο είναι γεμάτος με συναρπαστικά πλάσματα και φαινόμενα που δυσκολευόμαστε ακόμα να κατανοήσουμε.

1. Είναι τόσο βαθιά που θα μπορούσε να ενσωματώσει το Έβερεστ στα βάθη του.

Το Mariana Trench είναι η βαθύτερη περιοχή των ωκεανών της Γης και είναι τόσο βαθιά που θα μπορούσατε άνετα να κρύψει το Έβερεστ στα βάθη του και να έχει ακόμα χώρο.

2. Η πίεση ενός φορτηγού 8 τόνων.

Η πίεση του νερού στα βάθη της τάφρου των Μαριανών φτάνει στους οκτώ τόνους ανά τετραγωνική ίντσα. Έτσι, αν βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, στη φωτογραφία φαίνεται ένα φορτηγό οκτώ τόνων. Τώρα φανταστείτε ότι έχετε ένα από αυτά πάνω σας, για κάθε τετραγωνική ίντσα του σώματός σας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

3. Το βαρελόψαρο.

Όσο για τη θαλάσσια ζωή, αυτό είναι το βαρελόψαρο. Τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ περίεργα, έχει ένα εντελώς διάφανο κεφάλι, πιστεύεται ότι έχει σκοπό να συλλάβει περισσότερο φως για να κυνηγήσει το θήραμα. Η κατασκευή των ματιών του μοιάζει πολύ με δύο βαρέλια. Πάνω από αυτά τα βαρέλια βρίσκονται οι φακοί μέσα από τους οποίους μπορούν να δουν τα ψάρια, οι οποίοι είναι στραμμένοι προς τα πάνω για να αναζητήσουν τη σιλουέτα του θηράματος.

4. Ο πάτος και η κίτρινη γλίτσα του.

Ο πάτος της τάφρου των Μαριανών είναι σε τόσο βαθύ ώστε εκείνα τα πλάσματα που έχουν την τύχη να πάνε πολύ βαθιά τείνουν να μην επιβιώνουν από την πίεση του ωκεανού σε αυτό το βάθος (11 χλμ.).

Η φωτογραφία είναι του Τζέιμς Κάμερον, που φτάνει στον πάτο και καινοτομεί με νέες τεχνολογίες αποτυπώνοντας τα πάντα στο φιλμ. Σκελετοί και ιστοί αποσύνθεσης που σφυρηλατούνται από την πίεση του ωκεανού δημιουργούν ένα είδος κίτρινης λάσπης που καλύπτει τον πάτο της τάφρου.

5. Όταν το βραστό νερό συναντά το παγωμένο νερό.

Το Mariana Trench φιλοξενεί έναν απίστευτο γεωλογικό χώρο γνωστό ως «Ηφαιστειακό Τόξο». Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για τον εντοπισμό φαινομένων και την ανακάλυψη προνομιακών θέσεων για ορισμένους τύπους πλασμάτων. Οι επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ορισμένες αναλύσεις «λιώνοντας» ορισμένα είδη μετάλλων.

Το Trench δεν επιβιώνει κάτω από θερμοκρασίες πάγου. Όμως οι υδροθερμικές οπές που είναι διάσπαρτες σε όλη την άβυσσο φτάνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 450 βαθμούς Κελσίου. Και παρά την υπερβολική ζέστη, το νερό που πετιέται από αυτές τις τρύπες δεν βράζει καθόλου. Η δύναμη της πίεσης του νερού δεν επιτρέπει στη θερμότητα να διαστέλλει τα μόρια.

6. Είναι γεμάτο συντρίμμια

Τμήματα του λάκκου έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση φαρμακευτικών απορριμμάτων. Σε μια περίοδο μόλις πέντε ετών κατατέθηκαν σχεδόν 390.000 τόνοι απορριμμάτων. Επιπλέον, από κάτω βρέθηκαν κονσέρβες τροφίμων, καθώς και μηχανές και άλλα κομμάτια συντριμμιών. Δυστυχώς, η μόλυνση του περιβάλλοντος έφτασε σε ένα από τα πιο εκπληκτικά μέρη στον κόσμο.

Πιθανότατα, σε λίγα χρόνια, η Τάφρος δεν θα είναι το μόνο γνωστό μέρος αυτού του μεγέθους. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη!

Πηγή: mynewaroundtheworld.blogspot.com