Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος  &  Ενέργειας σχετικά με τις αρτιότητες και τις χρονικές προθεσμίες έκδοσης οικοδομικών αδειών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα κι έπειτα από την ψήφιση του Ν. Ν.4759/2020.

Στην ερώτησή του ο κ. Πάνας σημειώνει, πως πιθανόν εσφαλμένα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η διάταξη της κατάργησης της δυνατότητας δόμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα κι έπειτα από την παρέλευση της διετίας από την ψήφιση του νόμου αφορά στο σύνολο των ακινήτων της επικράτειας, ενώ σύμφωνα με την ακριβή διατύπωση των διατάξεων η κατάργηση της δυνατότητας δόμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα αφορά μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου ή από σχετικά διατάγματα.

Παράλληλα υπογράμμισε, πως υπάρχουν Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) Δήμων, οι οποίες σε ερώτηση ιδιοκτητών και μηχανικών εάν και κατά πόσον οι κατά τα παραπάνω, απαγορευτικές για δόμηση διατάξεις, αφορούν και σε ακίνητα και οικόπεδα σε περιοχές που υπάρχουν εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ) ή σχετικά διατάγματα, απαντούν ότι ισχύει η απαγόρευση .

Τέλος ο Βουλευτής τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί πλήθος περιοχών καθώς και τη Χαλκιδική, ενώ με την ερώτησή τουζήτησε, αφενός μεν να παρασχεθεί άμεσα η διευκρίνηση από το Υπουργείο, ότι όντως η σχετική διάταξη αφορά μόνο σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία Πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου π.χ. Γ.Π.Σ., αφετέρου δε την εκ νέου χρονική παράταση, ώστε οι ιδιοκτήτες αντίστοιχων ακινήτων να προβούν σε ανάλογες ενέργειες οικιστικής αξιοποίησης της περιουσίας τους.