Καθώς τα πλησιάζεις μοιάζουν να σε κοιτούν και να σε επεξεργάζονται. Δεν φοβούνται, είτε λόγω άγνοιας κινδύνου, είτε γιατί συναντούν διάφορα έμψυχα και άψυχα κάτω στον βυθό. Τα θαλάσσια όντα εκπλήσσουν με την πολυπλοκότητά τους, την ποικιλία των χρωμάτων, και το σχήμα τους πολλές φορές:

Ο φακός του Γιάννη Ηλιόπουλου απαθανατίζει περίεργα πλάσματα στον βυθό της Αμμουλιανής. Τι κι αν τα νερά είναι παγωμένα πλέον για μας τους ανθρώπους. Τα πλάσματα αυτά ξέρουν να επιβιώνουν, να μετακινούνται σε πιο ζεστά νερά, και να επιστρέφουν στον τόπο αυτό.

Ο Δημήτρης Πάφρας, ιχθυολόγος, είχε περιγράψει τον θαλάσσιο τούτο κόσμο στην περιοχή, ως εξής: «Μια θάλασσα γεμάτη ζωή. Από τα πρώτα κι κόλας μέτρα, είναι μια θάλασσα πλούσια με πλούσια βιοποικιλότητα , αντικρίζοντας διαφορά είδη θαλάσσιας ζωής που κοσμούν το βυθό. Τα υποθαλάσσια λιβάδια (Ποσειδωνία) έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική βιοποικιλότητα, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχουν σκληρά υποστρώματα. Οι Ποσειδωνίες είναι πολύ όμορφες και συναρπαστικές περιοχές για κατάδυση και υπαίθριες δραστηριότητας καθώς είναι περιοχές με μεγάλη πιθανότητα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι σημαντικό είδος δείκτης για την υγεία παράκτιων οικοσυστημάτων»!

δείτε τις μαγευτικές φωτο του Γ. Ηλιόπουλου εδώ