DIMARXEIO ARISTOTELH

Ως «παραμελημένη», όσον αφορά το κομμάτι των υφιστάμενων υποδομών, περιγράφει την Ιερισσό στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασίλης Καλατζής.

Η Ιερισσός, η πολυπληθέστερη κωμόπολη και έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους ωραιότερους και πιο ιστορικούς οικισμούς της Χαλκιδικής. Η μακραίωνη ιστορία της, οι ξεχωριστές παραλίες της αλλά και το μεράκι των κατοίκων που καταπιάστηκαν με πολλές και διαφορετικές ασχολίες, κάνοντάς την έτσι ένα επαγγελματικά πολυσυλλεκτικό μέρος, την καθιστά ως μία από τις πιο ιδιόμορφες περιοχές του νομού.

Με πληθυσμό που ξεπερνά τους 3.200 κάτοικους, η Ιερισσός αποτελεί τόσο αυτούσιος παραθεριστικός προορισμός, όσο και πύλη προς τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας και πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα.

Είναι μία κωμόπολη σε μία περιοχή που κατοικείται από την αρχαιότητα αδιάσπαστα. Υπήρχε ένας προϊστορικός οικισμός, η επονομαζόμενη Ακτή του Δράκοντος. Αποτέλεσε το μήλο της έριδος μεταξύ των Ελλήνων αποίκων της Χαλκίδας και της Άνδρου, ενώ όταν τελικά καταλήφθηκε από τους δεύτερους ονομάστηκε Άκανθος.

Στη σήμερα εποχή ονομάστηκε Ιερισσός. Οι Ιερισσιώτες συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες της απελευθέρωσης με αποκορύφωμα το 1912 στις 2 Νοεμβρίου με την απελευθέρωση της Χαλκιδικής. Επίσης δέχτηκε και ένα σημαντικό κύμα προσφύγων το 1924 . Το 1932 έγινε ο σεισμός της Ιερισσού που γκρεμίστηκε όλη και μετακόμισε από τις παρυφές του βουνού κάτω στη θάλασσα. Επίσης πολύ σημαντικό για τη σύγχρονη Ιερισσό είναι ότι το 1965 η μέχρι τότε κοινότητα αναβαθμίστηκε σε Δήμο και με τον Καποδίστρια επελέγη ως έδρα των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου και Αριστοτέλη μετέπειτα.

Ποιά είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Υπάρχει το Κέντρο Πολιτισμού που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί προβολή SLD στην περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή προβάλλεται ντοκιμαντέρ για το Άγιο Όρος και κάποια άλλα εκπαιδευτικού περιεχομένου. Έρχεται πάρα πολύς κόσμος και το επισκέπτεται και παρακολουθεί τις διάφορες προβολές. Υπάρχει μία σημαντική έκθεση αγιορείτικης ζωγραφικής, του Ευθύμιου Βαρλάμη, ενός σπουδαίου ζωγράφου που έχει πίνακες που αφορούν το Άγιο Όρος. Επίσης μπορεί κανείς να επισκεφθεί την Αρχαία Άκανθο, και να δει από κοντά διάφορα εκθέματα, όπως μία αρχαία κατοικία. Μετά υπάρχουν στο κάτω μέρος του χωριού τα αρχαία νεκροταφεία. Εκεί γίνονται συνέχεια ανασκαφές, ενώ ένα από τα σημεία όπου έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή είναι προσβάσιμο. Όλα αυτά είναι επισκέψιμα όλο το χρόνο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και δεκάδες όμορφες παραλίες για όποιον τις επιζητεί.

Ποιές οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Το κυρίαρχο έθιμο εδώ στην Ιερισσό είναι τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το λεγόμενο Μαύρο Αλώνι. Πρόκειται για ένα έθιμο κατά το οποίο πραγματοποιείται ο περιβόητος «καγκελευτός» χορός, ο οποίος αναπαριστά τη σφαγή από τους Τούρκους. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής για τη θυσία των Ιερισσιωτών για τη συμμετοχή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Την 8η Σεπτεμβρίου γιορτάζει επίσης ο Μητροπολιτικός Ναός που γίνεται πανήγυρι. Επίσης υπάρχουν κάποια άλλα πανηγύρια όπως του Προφήτη Ηλία και της Ζωοδόχου Πηγής. Ακόμα, γίνονται εκδηλώσεις κοντά στις 2 Νοεμβρίου που είναι η απελευθέρωση της Ιερισσού.

Πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα και ποιά η κύρια ασχολία των κατοίκων;

Δεν υπάρχει κάτι με το οποίο οι κάτοικοι να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο. Υπάρχουν πάρα πολλοί βέβαια που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά ασχολούνται και με την υλοτομία και με τις καλλιέργειες. Υπάρχουν επίσης και πολλοί οικοδόμοι, που ασχολούνται και με το Άγιο Όρος. Με τα μεταλλεία έχουμε ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Ίσως είναι 4 με 5 άτομα. Πρόκειται δηλαδή για μία κοινωνία που ασχολείται με πολλά πράγματα, από το εμπόριο μέχρι τη γεωργία. Δεν έχουμε μία μόνο ασχολία όπως έχουν πολλά χωριά με τα μεταλλεία, και για αυτό αναπτυσσόμαστε κιόλας.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;

Η Ιερισσός θεωρώ ότι είναι ένα παραμελημένο μέρος στον τομέα των υποδομών. Λείπουν πάρα πολλές υποδομές. Έχουμε βέβαια τις βασικές, υπάρχουν δύο σχολεία, υπάρχουν λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία κλπ, αλλά οι υποδομές σε γενικές γραμμές υστερούν. Ένα παράδειγμα είναι ότι πρόκειται ίσως για τη μοναδική έδρα Δήμου που δεν διαθέτει ένα κλειστό θέατρο και ενώ φημίζεται για την παράδοσή της στη μουσική, έχει πάρα πολλά δημοτικά τραγούδια, πάνω από 500 καταγεγραμμένα και χορούς, και υπάρχουν θεατρικές ομάδες και χορωδίες, δεν μπορούν να δώσουν παραστάσεις σε έναν χώρο κλειστό.

Πέρα από αυτό πρέπει να γίνει και αναβάθμιση του βιολογικού γιατί ο τουρισμός αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με έντονους ρυθμούς, σκεφτείτε ότι του χρόνου θα ανοίξουν περίπου 100 νέες κλίνες, και κάποια στιγμή πρέπει να κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός για περισσότερους κατοίκους. Θα μπορούσε παράλληλα να βελτιωθεί και το δίκτυο της ύδρευσης το οποίο είναι πάρα πολύ παλιό και χρειάζεται βελτίωση. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει και καλύτερος δρόμος, η σύνδεση από την Εγνατία Οδό να ήταν πιο καλή από τον Σταυρό μέχρι της Ιερισσό, γιατί με τη χρήση των δρόμων από τα χωριά των μεταλλείων έχουμε τεράστια προβλήματα και το σημαντικό είναι να βελτιωθεί ο δρόμος Πολύγυρος- Ιερισσός. Αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ, γιατί σκεφτείτε ότι δεχόμαστε και τον όγκο των επισκεπτών που κατευθύνεται προς το Άγιο Όρος.

Το άλλο πρόβλημα της Ιερισσού είναι η αστυνόμευση, η οποία από την αναστολή του αστυνομικού τμήματος το 2013, δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Δεν έχει γίνει το Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό. Υπάρχει δέσμευση για να γίνει, ωστόσο έχουν μπλέξει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Για να δωρηθεί το οικόπεδο όπου θα γίνει το ΑΤ από τον Δήμο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν περάσει σχεδόν 7 χρόνια. Τώρα έχει τελειώσει, έχει ολοκληρωθεί η δωρεά του οικοπέδου και είμαστε εν αναμονή της κατασκευής του κτηρίου προκειμένου να λειτουργήσει το ΑΤ Αριστοτέλη.

Τέλος, από το καλοκαίρι και μετά σταμάτησε μετά από 20 χρόνια η ανακύκλωση. Ευελπιστούμε να ξεκινήσει ξανά σύντομα.