Με τις πιθανές ημερομηνίες εθνικών εκλογών να παίρνουν και να δίνουν, τα κόμματα παλεύουν να διαμορφώσουν τον χάρτη των υποψηφιοτήτων, μεταξύ άλλων, και στη Χαλκιδική. Παραδοσιακά η Χαλκιδική ανήκει στους νομούς που δημοσιεύει ψηφοδέλτια με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση. Κανείς δεν ξεχνά τις ανακατατάξεις τελευταίας στιγμής στο παρελθόν με ηχηρά ονόματα όπως αυτό του νυν βουλευτή Γιώργου Βαγιωνά, να μπαίνουν ή να βγαίνουν από τις λίστες των υποψηφίων ανάλογα με το ποιος είχε το τιμόνι της ηγεσίας του κόμματος.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να λάβει άλλη μια, αμφιλεγόμενη κατά πολλούς απόφαση,  να μην συμπεριλάβει στις υποψηφιότητες, τους εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στη Χαλκιδική, είχε εκδηλώσει επιθυμία ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, βρισκόμαστε σχεδόν και πάλι σε σημείο μηδέν ώστε να έχουμε την τελική πεντάδα. Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Βαγιωνάς αποσύρεται από την πολιτική σκηνή, έρχεται η υποψηφιότητα της Ζαφειρούλας Μυλωνά, την οποία ο γιατρός στηρίζει, και έτσι υπάρχει η πρώτη γυναικεία παρουσία στο ψηφοδέλτιο. Τώρα μένει να κλείσουν οι διαβουλεύσεις για ένα δεύτερο γυναικείο όνομα. Υποψήφιος ήταν και θα είναι (λογικά) εκ νέου και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Στον προεκλογικό αγώνα δεν σταμάτησε να επιδίδεται ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ευθύμης Καρανάσιος, ο οποίος ωστόσο δεν έχει πει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για την πορεία του στην πολιτική, ως συνέχεια της θητείας.

Έτσι λοιπόν, μπορεί το πέμπτο πρόσωπο του ψηφοδελτίου της ΝΔ να είναι πρόσωπο έκπληξη, ειδάλλως δεν αποκλείεται να παραιτηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος και να κατέλθει στις εκλογές. Βέβαια κάτι τέτοιο αλλάζει τους συσχετισμούς στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, αφού δημιουργεί ένα ντόμινο που συμπαρασύρει αντιπεριφέρεια και δήμους ως προς τα πρόσωπα που διεκδικούν τους εν λόγω αυτοδιοικητικούς θώκους.

Στο ΣΥΡΙΖΑ η έδρα είναι γυναικεία υπόθεση για άλλη μια φορά. Η νυν βουλευτής Κυριακή Μάλαμα, πιθανόν να έχει απέναντί της την πρώην βουλευτή Κατερίνα Ιγγλέζη και έπονται τα ονόματα που ολοκληρώνουν το ψηφοδέλτιο και είναι πάντα πρόθυμοι να κάνουν ένα τίμιο και δίκαιο αγώνα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαφαίνεται μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ο νυν βουλευτής Απόστολος Πάνας μοιάζει να ρυθμίζει τα εσωκομματικά δρώμενα στη Χαλκιδική και να έχει λόγο και άποψη επί του ψηφοδελτίου. Ο ίδιος μαζί με τον Αθανάσιο Μάντζιο από Σιθωνία και την Άννα Κατσαρού από τα βόρεια είναι τα σίγουρα ονόματα ως τώρα. Δεν αποκλείεται το ψηφοδέλτιο να περιλαμβάνει τον γιο πρώην δημάρχου, Τάσο Κανέλη, ενώ τη βόρεια Χαλκιδική δείχνει και μια δεύτερη γυναικεία υποψηφιότητα.

 

Σιγή ιχθύος στους δήμους…

Στη σκιά των βουλευτικών εκλογών, η αυτοδιοίκηση προετοιμάζει τα δικά της βήματα. Οι εν ενεργεία δήμαρχοι της Χαλκιδικής στο σύνολό τους θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, όπως ισχύει και για πολλούς επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κασσάνδρα και ο Πολύγυρος. Στην πρωτεύουσα του νομού τα σενάρια για το αντίπαλο δέος του δημάρχου ΑΣτ. Ζωγράφου δεν έχουν τέλος. Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των εν δυνάμει υποψηφίων προέρχονται και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής, πρώην δήμαρχος, νυν αντιδήμαρχος και άλλοι πολλοί, οι επίδοξοι μνηστήρες του δήμου Πολυγύρου. Στην Κασσάνδρα, πρώην δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και επιχειρηματίες «καλοβλέπουν» τον δήμο χωρίς όμως να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στη Σιθωνία, όπου πλανάται στην ατμόσφαιρα το όνομα του πρώην δημάρχου Ιωάννη Τζίτζιου.

Τέλος στον δήμο Αριστοτέλη, ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος θα βρει απέναντί του την ομάδα της νυν μείζονος αντιπολίτευσης και μάλιστα ανανεωμένη, με πρόσωπο έκπληξη στην θέση του επικεφαλής.  Το διακύβευμα που λέγεται μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί ως ένα βαθμό να τα επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως έγινε και στο παρελθόν.