Στην ερημοποίηση οδηγούνται σταδιακά μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καποδίστριας δεκάδες μικρά χωριά ανάμεσά τους και η Βαρβάρα του Δήμου Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γκούτσιο Αστέριο.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος στο Xalkidiki Politiki, η Βαρβάρα, ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Χαλκιδικής χτισμένος μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος και ξακουστό Μαδεμοχώρι, έρχεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα εξαιτίας του μικρού πληθυσμού του. Διακοπές ρεύματος, αποκλεισμός λόγω χιονιού και «κόψιμο» της γραμμής ΚΤΕΛ καθώς θεωρήθηκε «άγονος» προορισμός, οδηγούν στη σταδιακή ερήμωση του χωριού.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Η Βαρβάρα είναι ένα ντόπιο χωριό και ένα από τα Μεδομοχώρια της Χαλκιδικής. Έχει πλούσια ιστορία και κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821 όταν και πυρπολήθηκε αλλά και μετά.

Ποιά είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Εκτός από το χωριό καθαρά σαν οικισμό που είναι χτισμένο μέσα σε δάσος, έξω από τον οικισμό διαθέτει ορισμένες περιπατητικές διαδρομές μέσα στην πλούσια φύση καθώς και καταρράκτες. Παράλληλα έχουμε και τον κάτω οικισμό που είναι χτισμένος δίπλα στη θάλασσα, τα Καλύβια Βαρβάρας. Παλιά ζούσαν ανάλογα την εποχή μία πάνω και μία κάτω. Τον χειμώνα οι κτηνοτρόφοι με τα ζώα τους και οι δασεργάτες κατέβαιναν προς τα κάτω και το καλοκαίρι μετακινόντουσαν προς τα πάνω. Στο χωριό μένουμε πλέον γύρω στα 500 άτομα και κάτω στα Καλύβια γύρω στα 10. Ωστόσο το καλοκαίρι συνολικά ο πληθυσμός της περιοχής ανεβαίνει στις 2.000 άτομα. Επίσης έχει και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έχουν έρθει στο φως πολύ πρόσφατα.

Πώς είναι η καθημερινότητα στον τόπο σας σήμερα και με τι δραστηριοποιούνται σήμερα οι κάτοικοι;

Η απασχόληση των κατοίκων με τον τουρισμό είναι περιορισμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Χαλκιδική. Το κύριο επάγγελμα εδώ είναι αυτό του δασεργάτη, ενώ τώρα τελευταία μετά την κρίση του 2010 επέστρεψαν πολλοί ντόπιοι και δουλεύουν στην Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία. Ένα μέρος των μεταλλείων είναι αποκλειστικά στην περιοχή τη δικιά μας, όπως κάτι λίμνες τελμάτων. Παράλληλα έχει λίγους κτηνοτρόφους, ενώ γεωργούς έχει πλέον πολύ λίγους καθώς με τα χωράφια δεν ασχολούνται πάρα πολύ ίσως 1 με 2 άτομα. Οι περισσότεροι τα μισθώνουν σε τρίτους.

Ποιές οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Έχουμε πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο στην γιορτή του οποίου πραγματοποιείται το παραδοσιακό Κουρμπάνι. Παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος λειτουργεί και είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Έχουμε ένα εξωκλήσι την Αγία Βαρβάρα. Έχουμε επίσης ένα τριήμερο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου που έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, καθώς έχουν περάσει από εδώ ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα. Το χωριό μας έχει γίνει γνωστό μέσα από αυτό το φεστιβάλ.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;

Από τότε που μπήκαμε στον Καποδίστρια και στον Καλλικράτη, έχουν υπερισχύσει τα μεγάλα χωριά και αυτό είναι μεγάλη πληγή. Τα μικρά τα χωριά τα αμελούν με αποτέλεσμα να ερημοποιούνται. Δυσκόλεψαν όλα. Οι Δήμοι σε γενικές γραμμές δεν έχουν και ιδιαίτερα πολλά λεφτά, ενώ ειδικά εμείς σαν Δήμος δεν είμαστε και ιδιαίτερα πλούσιος, εκτός από τα προβλήματα που είχαμε με τα μεταλλεία, τα οποία μας δίχασαν σαν δημότες. Για παράδειγμα, ο δρόμος για να έρθεις στη Βαρβάρα είναι το τελευταίο χωριό της Χαλκιδικής από αυτή τη πλευρά. Έχει πολλές στροφές για μετακινηθείς προς την υπόλοιπη Χαλκιδική με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερο επαφές με τον κόσμο από τη Θεσσαλονίκη, τον Σταυρό, την Ασπροβάλτα, επειδή είναι πιο εύκολος ο δρόμος προς τη Νέα Μάδιτο. Για Κέντρο Υγειάς για παράδειγμα πηγαίνουμε προς τη Νέα Μάδιτο στο νομό Θεσσαλονίκης.

Επίσης ο χειμώνας δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα για την πρόσβαση στην περιοχή μας. Πέρυσι μας είχαν κόψει το ΚΤΕΛ για έναν χρόνο, όταν ξαφνικά ήρθε ένας ιδιώτης και θεώρησε πως είναι άγονη γραμμή. Φέτος καλά που πήρε ξανά το ΚΤΕΛ τους μαθητές και παίρνει και κόσμο. Αυτό ήταν θέμα της Περιφέρειας. Είχαμε πολύ κόσμο που για να μεταβεί στο διαγνωστικό κέντρο για μία εξέταση που κόστιζε 10 ευρώ αναγκαζόταν να πληρώσει 50 ευρώ το ταξί. Φυσικά με αυτή την κατάσταση την πληρώνουν οι πλέον αδύναμοι.

Το χειμώνα έχουμε επιπλέον δυσκολίες. Πέρυσι χιόνισε πάρα πολύ. Προσπαθεί ο Δήμος να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα αλλά τα μέσα είναι πιο περιορισμένα. Πέρυσι η Περιφέρεια καθάρισε τον κεντρικό δρόμο, ωστόσο οι διακλαδώσεις έμειναν χωρίς αποχιονισμό.