Πρωτοχρονιάτικα έθιμα περισσότερο ή λιγότερο «δεμένα» με τις παραδόσεις συναντάμε σε όλες τις «γειτονιές» του κόσμου που αυτές τις μέρες είναι όλες πανέτοιμες να υποδεχτούν το νέο έτος… Πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις από τις «γειτονιές» του πλανήτη

Iσπανία – Πορτογαλία:

Tο σταφύλι κατέχει κυρίαρχη θέση στην Πρωτοχρονιά τους. Mόλις το παραδοσιακό ρολόι – κούκος χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρώγες σταφύλι για να εξασφαλιστεί η καλοτυχία του χρόνου.

Ιταλία:

Οι Ιταλοί παραδοσιακά περιμένουν όχι τον Aγιο Bασίλη, αλλά τη Strega Buffana να φέρει τα δώρα στα παιδιά.
Mια καλοκάγαθη μάγισσα που στα καλά παιδιά φέρνει δώρα και στα κακά δίνει… κάρβουνα.

M. Βρετανία:

Tα παιδάκια σε αρκετές επαρχίες της M. Bρετανίας γράφουν γράμματα στον Aγιο Βασίλη, που στη συνέχεια πετούν στο αναμμένο τζάκι, επειδή υποτίθεται ότι ο Aγιος ενημερώνεται για τις επιθυμίες τους κατευθείαν από τον καπνό.

Aν, όμως, το γράμμα καεί αμέσως, πρέπει να το ξαναγράψουν…

Βραζιλία:

Οι Βραζιλιάνες για γούρι φοράνε κάτω από τα λευκά ρούχα τους ένα κίτρινο εσώρουχο στρινγκ, ενώ οι Πρωτοχρονιές τους είναι ντυμένες εξ ολοκλήρου στα λευκά. Mε την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια για τη θεά της καλοτυχίας Γιαμαντζά.

Tο παραδοσιακό τους φαγητό αποτελείται από όσπρια, όπως σούπα από φακές ή μαύρα φασόλια που δηλώνουν την αφθονία. Λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και φωτάκια πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση.

Χονγκ – Κονγκ:

Οι κάτοικοι προτιμούν να εκδηλώνουν την αγάπη τους με μετρητά. Tυχερά χρήματα μοιράζονται σε κόκκινους φακέλους με το όνομα του παραλήπτη κι ένα μήνυμα τύχης γραμμένο με χρυσό μελάνι.

Συνήθως δίνονται από τους συγγενείς μόνο στα παιδιά της οικογένειας και στα ανύπαντρα μέλη. Όσο για τη διακόσμηση, όλα είναι κόκκινα, αφού το συγκεκριμένο χρώμα συνδέεται με τη χαρά και την ευτυχία.

Εκουαδόρ:

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παράξενα σκιάχτρα, φτιαγμένα από ξύλο, εφημερίδες και κουρέλια, πολλά από τα οποία μοιάζουν με πολιτικούς και άλλους, όχι ιδιαίτερα αγαπητούς, διάσημους άνδρες, καίγονται κάνοντας τα πυροτεχνήματα με τα οποία είναι παραγεμισμένα να φωτίσουν τον ουρανό.

Ο συμβολισμός αναφέρεται στον αποχαιρετισμό του χρόνου και των δυσάρεστων γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκειά του.

Ουκρανία:

Συνηθίζεται ανάμεσα στα στολίδια του δέντρου να βάζουν και ψεύτικες αράχνες με ιστούς.

Η αράχνη πιστεύεται ότι φέρνει τύχη και σε όποιο σπίτι εμφανιστεί πραγματική αράχνη το πρωί της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο λέει ότι η οικογένεια θα είναι καλότυχη όλο τον χρόνο.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι ελεύθερες γυναίκες τοποθετούν κάτω από το μαξιλάρι τους φύλλα από γκι. Πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα ονειρευτούν τη μία και μοναδική τους αγάπη. Επίσης, πιστεύουν πως έτσι διώχνουν την κακοτυχία.
Ιξός, γκι: Εκτός από γιορτινό, ένα πολύ σημαντικό αντικαρκινικό φυτό .

Δανία

Αν αποφασίσετε να ζήσετε στη Δανία, μην τρομάξετε, αν ξυπνώντας το πρωί της Πρωτοχρονιάς, βρείτε στην πόρτα σας σπασμένα πιάτα. Αντίθετα, να νιώσετε ευγνώμονες για αυτό. Στη Δανία, λοιπόν, σύμφωνα με την παράδοση, σπάνε πιάτα έξω από την πόρτα του γείτονα και η οικογένεια με τα περισσότερα σπασμένα, θεωρείται πως θα είναι η πιο τυχερή για το νέο έτος, αφού θα έχει τους περισσότερους φίλους.

Ένα ακόμη παράξενο έθιμο είναι πως λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του χρόνου, οι Δανοί ανεβαίνουν σε καρέκλες και πηδούν στο τελευταίο δευτερόλεπτο για να τους βρει ο νέος χρόνος στον «αέρα». Αυτό συμβολίζει την καλή τύχη και την προστασία από τα κακά πνεύματα.

Μεξικό

Στο Μεξικό οι άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με τις ψυχές των αγαπημένων τους. Η ημέρα της Πρωτοχρονιάς θεωρούν πως είναι η ιδανική ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με τα πνεύματα για να τους ζητήσουν συμβουλές.

Την ίδια μέρα κόβεται και μια παραδοσιακή πίτα, η οποία περιέχει μια μικρή κούκλα, που συμβολίζει το νεογέννητο Χριστό. Όποιος βρει την κούκλα μέσα στο κομμάτι του, πρέπει να κάνει το τραπέζι σε φίλους και συγγενείς στις 2 Φεβρουαρίου.

Φιλιππίνες

Αν έχετε κρυμμένο στη ντουλάπα σας κάποιο ρούχο με μεγάλα ή μικρά πουά, βγάλτε το, και φορέστε το την Πρωτοχρονιά. Το ίδιο ακριβώς γίνεται στις Φιλιππίνες. Τα πάντα ντύνονται με πουά, γιατί πιστεύουν πως οι βούλες αυτές, θα τους φέρουν ευημερία. Κι αυτό, γιατί τις συνδέουν με τα νομίσματα, και κατ’ επέκταση τον πλούτο.

Σκωτία

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Σκωτία διοργανώνεται το φεστιβάλ Hogmanay. Εκείνη την ημέρα, οι άνδρες κάνουν παρέλαση στους δρόμους, κρατώντας φλεγόμενες μπάλες, τις οποίες κουνάνε πάνω από τα κεφάλια τους. Οι μπάλες αυτές φέρνουν την κάθαρση και το φως του ήλιου και προέρχονται από τα βάθη του χρόνου και τους Βίκινγκς.

Χιλή

Σε μια μικρή πόλη της Χιλής, την Talca, εδώ και 22 χρόνια οι κάτοικοι υποδέχονται τη νέα χρονιά με τους πεθαμένους συγγενείς τους. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1995, όταν μια οικογένεια – παραμονή της Πρωτοχρονιάς -, πέρασε το φράχτη του νεκροταφείου για να αλλάξει το χρόνο στον τάφο του πατέρα της.

Από τότε, πάνω από 5.000 άνθρωποι ακολουθούν αυτό το έθιμο. Συγκεκριμένα, στις 11 το βράδυ, ανοίγουν οι πόρτες του νεκροταφείου και το κοινό υποδέχεται το νέο έτος με κλασική μουσική και φώτα, τα οποία δημιουργούν επιβλητική ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο, υποδέχονται το νέο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία έχουν «φύγει» από κοντά τους.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο τα παιδιά γράφουν γράμματα στους γονείς ή στους νονούς τους, περιγράφοντας τη σχέση μαζί τους, και τι περιμένουν από αυτούς τη νέα χρονιά. Με την έλευση της, τα διαβάζουν στους γονείς τους.

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία οι ναοί των Βουδιστών χτυπάνε την καμπάνα τους 108 φορές για να καλωσορίσουν τη θεότητα που προστατεύει το νέο έτος. Οι Ιάπωνες πολίτες καθαρίζουν τα σπίτια τους και στέλνουν ευχαριστήριες κάρτες με ευχές σε όλους τους φίλους και συγγενείς.

Εσθονία

Αν βρίσκεστε σε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μην επισκεφτείτε την Εσθονία παραμονή Πρωτοχρονιάς, γιατί πιστεύουν πως πρέπει να καταναλώσουν εκείνη την μέρα επτά, εννέα ή δώδεκα γεύματα.

Θεωρούν πως με κάθε γεύμα αποκτούν την αντοχή και τη δύναμη πολλών αντρών. Βέβαια, δεν τρώνε όλο το φαγητό, αλλά αφήνουν ένα μέρος στο πιάτο για τα πνεύματα των προγόνων τους, που πιστεύουν πως τους επισκέπτονται αυτές τις μέρες.

Φιλανδία

Στη Φιλανδία καίνε ένα κομμάτι κασσίτερο σε τηγάνι, το οποίο στη συνέχεια το ρίχνουν σε ένα κουβά με κρύο νερό. Η μάζα που δημιουργείται, εξετάζεται υπό το φως των κεριών, για να προβλεφθεί η τύχη για τον καινούριο χρόνο.

Αργεντινή

Οι κάτοικοι της Αργεντινής, παραμονή του νέου χρόνου, τρώνε φασόλια, γιατί πιστεύουν πως η επαγγελματική τους καριέρα θα απογειωθεί τη νέα χρόνια. Σε κάποιες περιοχές, επίσης, συνηθίζουν να κάνουν βόλτα στη γειτονιά με μία βαλίτσα, θεωρώντας πως έτσι θα ταξιδέψουν περισσότερο με το νέο χρόνο.

Γαλλία

Τα παιδιά την παραμονή της πρωτοχρονιάς αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι για να τα βρει ο Pere Noel και να τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς. Μαζί του κουβαλάει πάντα και τον Pere Fouettard, ο οποίος δέρνει ελαφρά τα άτακτα παιδιά.

Ρωσία

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γράφουν σε ένα κομμάτι χαρτί μία ευχή τους που θέλουν να πραγματοποιηθεί τη νέα χρονιά που έρχεται. Στη συνέχεια το καίνε, το ρίχνουν μέσα στο ποτήρι με τη σαμπάνια, και το πίνουν πριν τις 12:01.

Ήθη και έθιμα στην Ελλάδα

Καβάλα

Στην Καβάλα τα έθιμα που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο, είναι όσα έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σπάνε στην είσοδο του σπιτιού το ρόδι και μεταφέρουν μία πέτρα στο σπίτι για να είναι γερή η οικογένεια όλο το χρόνο.

Επίσης, στα δυτικά του Νομού, κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο του «ποδαρικού». Μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια, στα οποία μπαίνουν με το δεξί πόδι και λένε ευχές στους νοικοκύρηδες, οι οποίοι με τη σειρά τους τα κερνάνε γλυκά και δώρα.

Στερεά Ελλάδα

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το «βασιλόψωμο», στο οποίο βάζουν ρεβίθι αλεσμένο, βασιλικό και νερό. Εξωτερικά το στολίζουν με διάφορα σχήματα που αφορούν την παραγωγή, την υγεία και την οικογένεια. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας το κόβουν και μοιράζουν τα κομμάτια.

Τρίκαλα

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τη βασιλόπιτα από ζυμάρι και μέσα της τοποθετούν ένα νόμισμα, ένα κομμάτι κλήμα, άχυρο ή χορτάρι, μία μικρή πέτρα και ένα σπόρο καλαμποκιού. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, ο άντρας του σπιτικού την κόβει, και αφού τη γυρίσει τρεις φορές, τη μοιράζει κατά ηλικία στα μέλη της οικογένειας.

Σε όποιον πέσει το κλήμα θα έχει πολλά σταφύλια, σε όποιον πέσει η πέτρα θα είναι γερός, αυτός που θα κερδίσει το άχυρο ή το χόρτο θα αποκτήσει πολλά ζώα, αυτός που θα πετύχει το καλαμπόκι θα έχει καλή σοδειά, ενώ αυτός που θα πετύχει το νόμισμα θα έχει πολύ χρήμα.

Ηράκλειο Κρήτης

Την Πρωτοχρονιά στο Ηράκλειο της Κρήτης, δίνεται ένα χρηματικό ποσό σα δώρο στα παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι. Αυτό είναι το έθιμο της «καλής χέρας». Την ίδια μέρα, καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας, για να είναι γλυκιά η νέα χρονιά.

Σάμος

Οι νοικοκυρές στη Σάμο, εκτός από τη βασιλόπιτα φτιάχνουν την προβέντα, ένα πιάτο με γλυκά, από το οποίο κρίνεται η νοικοκυροσύνη τους. Επίσης, σπάνε το ρόδι για να είναι γεμάτο το σπιτικό τους με υγεία και ευτυχία και όσοι κάνουν ποδαρικό, παίρνουν τα «μπουλαστρίνα», δηλαδή το χαρτζιλίκι.

Θάσος

Στη Θάσο, οι κάτοικοι αναβιώνουν ένα παλιό έθιμο την Πρωτοχρονιά. Κάθονται γύρω από το τζάκι, τραβούν τα κάρβουνα προς τα έξω, και γύρω τους τοποθετούν φύλλα ελιάς. Ο καθένας σκέφτεται μία ευχή, και όποιος είναι τυχερός, και το φύλλο του γυρίσει περισσότερο, θα πραγματοποιηθεί η ευχή του.

Ανατολική Μακεδονία

Οι γνωστοί «Μωμόγεροι» αναβιώνουν κάθε χρόνο στους Σιταγρούς και στα Πλατανιά της Δράμας. Με ρίζες από τον Πόντο, οι πρωταγωνιστές μιμούνται πρόσωπα μεγάλης ηλικίας, εξ’ ου και η λέξη «μωμόγερος» (μίμος και γέρος).

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο, το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο άντρας του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα ρόδι. Με την επιστροφή του στο σπίτι, χτυπάει το κουδούνι (δεν επιτρέπεται να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του) και έτσι είναι αυτός που θα κάνει ποδαρικό.

Μπαίνοντας, με το δεξί, σπάει το ρόδι, λέγοντας: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά». Όσο γερές και όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες θα είναι και οι μέρες του νέου χρόνου.

Κεντρική Ελλάδα

Σε κάποιες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στη βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή το αμίλητο νερό, γιατί δε μιλάνε σε όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι, κάνοντας την εξής ευχή:

Όπως τρέχει το νερό, να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τους το νέο έτος, και όπως γλυκό είναι το μέλι, τόσο γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Επίσης, ρίχνουν στη βρύση διάφορες λιχουδιές, για να έχουν καλή σοδειά. Θεωρούν πως αυτή που θα φτάσει πρώτη στη βρύση, θα είναι και η πιο τυχερή.

Τέλος, ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, «κλέβουν το νερό» και επιστρέφουν πάλι αμίλητες, μέχρι να πιούνε όλοι από τη στάμνα. Με το νερό που έχουν κλέψει, ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπούν τα τρία χαλίκια.

Κρήτη

Στην Κρήτη φυτρώνει ένα είδος κρεμμυδιού που ονομάζεται σκιλλοκρέμμυδο ή κρεμμύδα. Είναι άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε, γιατί έχει δηλητήριο, και δε σταματάει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη, ακόμη και αν το ξεριζώσεις από τη γη.

Πιστεύοντας λοιπόν οι Κρητικοί, πως αυτή του τη δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει, την Πρωτοχρονιά κρεμούν σκιλλοκρέμμυδο στην πόρτα του σπιτιού τους.

Ιόνιο

Στα νησιά του Ιονίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι κατεβαίνουν στο δρόμο, κρατώντας μπουκάλια με κολώνια και ραίνουν ο ένας τον άλλο, τραγουδώντας: «Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε Χρόνους Πολλούς».

Χαλκιδική

Οι γυναίκες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εκτός από τη βασιλόπιτα, φτιάχνουν «κλίκια» και «φταζμίτ’κα», δηλαδή γλυκά για αυτούς που θα τους επισκεφτούν, αλλά και για τα μέλη της οικογένειας. Τα συνηθέστερα γλυκά είναι: σαραγλί, σουσαμόπιτα, μπακλαβάς και κανταΐφι.

Στην Ορμύλια, φτιάχνουν και ένα κουλούρι σε σχήμα οκτώ, για τον Άγιο Βασίλειο, το οποίο το βάζουν στο εικονοστάσι για το καλό του χρόνου. Επίσης, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, αφήνουν τη βρύση του χωριού ανοιχτή, για να τρέχει η τύχη όλη τη χρονιά, σαν το νερό.

Και κάπως έτσι, υποδεχόμαστε όλοι μας το νέο χρόνο που φθάνει. Αν κάτι από όλα αυτά σας άρεσε, κρατήστε το και βοηθήστε την καινούργια χρονιά να σας φέρει τύχη, υγεία, χαμόγελα και αγάπη.

Ό,τι και αν κάνετε όμως, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, από το να υποδεχθείτε το νέο έτος με αγκαλιές, φιλιά, χαμόγελα και πολύ πολύ αγάπη.

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΜΕ ΥΓΕΊΑ!!!

Πηγή: proionta-tis-fisis