Η Στρατονίκη, το ορεινό χωριό στα βόρεια του νομού και ένα από τα 12 ιστορικά «Μαντεμοχώρια» της ανατολικής Χαλκιδικής, βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες και πιο κατάφυτες περιοχές του νομού. Χτισμένη στους πρόποδες του Στρατονικού Όρους, διαθέτει θέα στον Ακάνθιο κόλπο, στον Άθωνα και στον κόλπο του Αγίου Όρους.
Το χωριό αποτέλεσε ένα από τα πιο ιστορικά κέντρα για την ευρύτερη περιοχή κατά την Τουρκοκρατία εξαιτίας των μεταλλείων, στα οποία εργάζονταν σχεδόν όλοι οι λαοί των Βαλκανίων. Σήμερα, οι κάτοικοι κατά πλειοψηφία συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στα μεταλλεία της περιοχής, ενώ όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόλαος Αντωνίου στο Xalkidiki Politiki, το χωριό ταλανίζεται από την έλλειψη βελτιωτικών έργων υποδομής.
Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.
Η Στρατονίκη είναι ένα από τα ιστορικά «Μαντεμοχώρια» της ανατολικής Χαλκιδικής. Παλιότερα υπήρξε η πρωτεύουσα της συνομοσπονδίας 12 χωριών με την επωνυμία «Κοινόν του Μαδεμίου» και κατά τον 19ο αιώνα στην Στρατονίκη ήταν η έδρα του Επισκόπου Ιερισσού. Παλιά λεγόταν Ίσβορος, που θα πει στα αρχαία χωριό με πολλά νερά. Το όνομα του χωριού όπως μετονομάστηκε προέρχεται από την αδελφή ενός Μακεδόνα βασιλέα.

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Σαν κοινότητα γιορτάζουμε του Αγίου Νικολάου, που είναι πολιούχος εδώ της Στρατονίκης και στον οποίο είναι αφιερωμένη η κύρια εκκλησία στο χωριό, στις 6 Δεκεμβρίου. Τον χειμώνα ανάλογα τον καιρό, μετά τον Άγιο Δημήτριο, διοργανώνουμε τη περίφημη «Γιορτή του Πατσά», όπως την ονομάζουμε. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος γυναικών Στρατονίκης/Σταγείρων και προσφέρουν ζεστό πατσά, άφθονο κρασί και τσίπουρο, ζωντανή μουσική και χορευτικά από τους συλλόγους των γύρω χωριών.

Από εκεί και πέρα, στις 19 Μαΐου του Αγίου Νικολάου έχουμε ένα εξωκλήσι που κάνουμε μια πανήγυρη.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Εμείς ουσιαστικά γειτονεύουμε με τα Στάγειρα, σχεδόν είμαστε ενωμένα σαν χωριά. Οπότε έχουμε κοινά τοπόσημα. Είναι το άλσος του Αριστοτέλη. Υπάρχουν οι περιπατητικές διαδρομές μέσα στο δάσος, που είναι πολύ όμορφες για τους φυσιολάτρεις. Μετά στην ευρύτερη περιοχή στα λεγόμενα Σιδηροκαύσια, που είναι ο κύριος βόρειος ορεινός όγκος, έχουν βρεθεί διάφορες τοποθεσίες που σώζονται έως και σήμερα. Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Ελλάδα, από τα πρώτα κιόλας χρόνια κατασκεύασαν μεταλλεία, στην ευρύτερη περιοχή. Σε όλη τη περιοχή σώζονται μέχρι σήμερα, ερείπια οχυρωματικών έργων, όπως πύργοι και φρούρια. Επίσης βρέθηκαν εργαστήρια, κατοικίες, λουτρά και οθωμανικά τεμένη.

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και αν υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε η θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Οι κάτοικοι σήμερα επαγγελματικά, κατά βάση ασχολούνται με τα μεταλλεία. Ακόμα, μερικοί ασχολούνται με τα δάση ελαφρώς και μερικοί με την γεωργία. Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, είναι λίγοι.
Υπάρχουν αρκετά έργα υποδομής που λείπουν από χωριό. Σίγουρα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων που θα κέντριζε τους κατοίκους και θα τους οδηγούσε στο να παραμείνουν στον τόπο τους, περνώντας τις μέρες τους ευχάριστα. Από εκεί και πέρα, επαγγελματικά και ο τουρισμός προκειμένου να αναπτυχθεί χρειάζεται ένα πακέτο βελτιωτικών έργων, όπως για παράδειγμα καλύτερους δρόμους, προσβάσεις κλπ.