Στα σκαριά βρίσκεται η κατασκευή του νέου εργοστασίου φίλτρανσης νερού που προέρχεται από γεώτρηση στην Τοπική Κοινότητα Στανού του Δήμου Αριστοτέλη, όπως τόνισε στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος κ. Γερακούδης Δημήτριος. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να τροφοδοτήσει την Κοινότητα με επιπλέον 40 κυβικά μέτρα νερό την ώρα, διπλασιάζοντας το πόσιμο νερό που φτάνει στο χωριό.
Ο Στανός, χαρακτηρίζεται από την περιποιημένη όψη του, το εξαιρετικό ημιορεινό του κλίμα, την υπέροχη φύση που το περιβάλλει, τον μεγάλο κάμπο στα δυτικά του, καθώς και για το γεγονός ότι πρόκειται για το δεύτερο χωριό της Ελλάδας με τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί πως μετατράπηκε σε ξεχωριστή Τοπική Κοινότητα το 1922 καθώς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ενσωματωμένος στην κοινότητα της Αρναίας.
Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Το χωριό αποτελείται από ντόπιο πληθυσμό. Είμαστε περίπου με την τελευταία απογραφή λίγο πάνω από 800 άτομα. Για το όνομα του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως το ότι έλαβε την ονομασία του από στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου με αυτό το όνομα, ή από κάποιο μέταλλο ή από το λατινικό επίθετο stanus-a-um, που σημαίνει: αυτός που συγκρατεί το νερό. Επίσης, υπάρχει η θεωρία ότι προέρχεται από τις στάνες, που παλαιότερα είχαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. 

Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

Οι κάτοικοι του Στανού έχουν πολλές ασχολίες και δεν δραστηριοποιούνται μόνο σε έναν τομέα. Κατά βάση οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η οικοδομή, οι δασεργάτες και η κτηνοτροφία. Από εκεί και πέρα, στο χωριό Λειτουργεί το Δημοτικό σχολείο, το Νηπιαγωγείο, ο παιδικός Σταθμός, το ταχυδρομείο και ο πολιτιστικός σύλλογος.

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Την 1η Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την προστάτιδά μας την Αγία Χάιδω η οποία γεννήθηκε και έζησε εδώ στο χωριό. Για μία περίπου εβδομάδα λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι ένα γεγονός που φέρνει κόσμο από όλη τη γύρω περιοχή και τουρίστες και μπορεί να συγκεντρώσει ακόμα και 1.000 άτομα τη βραδιά. Επίσης στις 21 Νοεμβρίου είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζει η εκκλησία μας, όπου γίνεται αντίστοιχα πανηγύρι που μαζεύεται κόσμος. Στις 26 Δεκεμβρίου, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έχουμε τη γουρουνοχαρά. Φέτος νομίζω ότι είχε κιόλας τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Είναι η εκκλησία μας, η κεντρική πλατεία, ο χώρος αναψυχής στο πηγάδι, που πρόκειται για έναν χώρο που έχει κατασκευαστεί πριν από λίγα χρόνια με μονοπάτια μέσα στο δάσος, με κιόσκια και με παγκάκια. Και τις 365 μέρες του χρόνου τρέχει νερό πόσιμο νερό από πηγή και το επισκέπτεται πάρα πολύ ο κόσμος ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει εκεί αμφιθέατρο όπου το καλοκαίρι γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολύ όμορφο πάρκο που άνοιξε το 2014 μέσω ενός προγράμματος. Είναι όλο πλακόστρωτο και είναι σε μεγάλη έκταση.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Φέτος ασφαλτοστρώσαμε περίπου 2 χιλιόμετρα εντός του οικισμού και πλέον οι δρόμοι μας είναι καλοί. Παράλληλα, τώρα κατασκευάζεται καινούργια παιδική χαρά.

Επίσης καταφέραμε και εντάξαμε σε πρόγραμμα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου που θα φιλτράρει νερό και θα το τροφοδοτεί στην Κοινότητα. Τώρα έχουμε δύο γεωτρήσεις νερού οι οποίες και οι δύο βγάζουν περίπου 40 κυβικά και το καλοκαίρι η ζήτηση είναι γύρω στα 30. Δεν έχουμε πρόβλημα με το νερό απλά για να έχουμε και μία τρίτη επιλογή είχαμε δημιουργήσει μία επιπλέον γεώτρηση στην οποία βρέθηκαν νιτρικά μέσα στο νερό, σε μεγάλα ποσοστά από το επιτρεπόμενο όριο και προκειμένου να λειτουργήσει αυτή και να γίνει πόσιμο το νερό θα πρέπει να γίνει φίλτρανση. Η συγκεκριμένη γεώτρηση θα προσθέσει επιπλέον 40 κυβικά νερό την ώρα. Έγιναν οι απαραίτητες μελέτες και θα ενταχθεί τώρα σε πρόγραμμα. Περιμένουμε κάτι τελευταίες υπογραφές.

Επίσης βγήκε δημοπρασία την οποία ανέλαβε τοπικός εργολάβος για να γίνει ο κεντρικός δρόμος ασφαλτόστρωση. Την άνοιξη όταν καλυτερέψει ο καιρός μετά το χειμώνα αναμένεται να ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο.