Οδικά δίκτυα και αναπλάσεις οικισμών έρχονται το 2023 στη Χαλκιδική, μέσα από τα έργα που ολοκληρώνει η αυτοδιοίκηση. Τόσο οι δήμοι όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (ΠΕΧ) εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία ενέταξαν στον προγραμματισμό των τελευταίων ετών, έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη του τόπου τους και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Ξεκινώντας από την ΠΕΧ, η εκτίμηση του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργου είναι ότι ο δρόμος Ριζά Πλατανοχώρι είναι ένα έργο που θα έχει τελειώσει μέσα στο 2023 και που θα φέρει την περιοχή των Ζερβοχωρίων πολύ πιο κοντά στην Εγνατία Οδό. Το ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 4,5 εκ. ευρώ μετά και τις δύο συμπληρωματικές συμβάσεις.

 

Σιθωνία

Στη Σιθωνία, εμβληματικό θεωρείται το έργο Ανάπλασης της Συκιάς, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Είναι ένα έργο που εντάχτηκε προς εκτέλεση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», μέσω της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής Α.Ε. και θα παραδοθεί στο τέλος του έτους.

Η ανάπλαση περιλαμβάνει ήπιες επεμβάσεις , οι οποίες με σεβασμό στην φυσική ισορροπία της περιοχής δεν θα την επηρεάσουν, αλλά αντιθέτως θα εναρμονιστούν με αυτή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός και συγκεκριμένα ξύλινα παγκάκια και πάγκοι στους υφιστάμενους χώρους πρασίνου καθώς και κάδοι απορριμμάτων με ξύλινη επένδυση. Ο πυρήνας του σχεδίου αυτής της ανάπλασης ωστόσο είναι η τοποθέτηση νέων σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων και ιστών.

Ανάλογης βαρύτητας και περιβαλλοντικής ταυτόχρονα σημασίας είναι η αναβάθμιση των Βιολογικών Καθαρισμών Νικήτης και Ν. Μαρμαρά. Για τη Νικήτη μάλιστα έχει βρεθεί χώρος, και ανατέθηκε μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση του βιολογικού. Τα έργα με κοινό προϋπολογισμό 6 εκατ. 900 χιλ. ευρώ θα έχουν ολοκληρωθεί στο 2023.

 

Νέα Προποντίδα

Στα Ν. Μουδανιά, το έργο “Αντιπλημμυρική προστασία ρέματος περιοχής Αλμύρας Ν. Μουδανιών”, προϋπολογισμού δημοπράτησης 1.574.800€, ήταν διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας και αναγκαιότητα για την ασφάλεια της περιουσίας των κατοίκων. Εκτιμάται πως θα παραδοθεί ολοκληρωμένο ως το τέλος του έτους, και θα θωρακίσει την πόλη, παράλληλα με το δεύτερο μεγάλο έργο, «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων χαμηλής περιοχής Ν. Μουδανιών», συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000 € στη χαμηλή υψομετρικά περιοχή του οικισμού των Ν. Μουδανιών, που εκτείνεται από το ύψος του ΚΤΕΛ μέχρι τη θάλασσα και από την οδό Ελευθερίας μέχρι την οδό Ηλιοπούλου. Οι εργασίες ξεκίνησαν να εκτελούνται το καλοκαίρι του 2021 και το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κεντρικού οχετού, στον οποίο θα συμβάλλουν όλοι οι αγωγοί του νέου δικτύου και θα καταλήγει σε υπόγεια δεξαμενή, όπου με τη βοήθεια αντλιοστασίου θα διοχετεύονται τελικά τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, κατασκευάζεται και ένας αγωγός μεγάλης διατομής που θα ξεκινάει από την οδό Μακεδονίας, στο ύψος του 2ου Νηπιαγωγείου, για την βέλτιστη συλλογή των ομβρίων υδάτων και αυτής της περιοχής.

 

Πολύγυρος

Με το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Πεζοδρόμου στον Πολύγυρο, η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του κεντρικότερου σημείου της.

Η ανάδειξη του πεζόδρομου και τμημάτων του ιστορικού ιστού του Πολυγύρου είναι συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.000) ευρώ. Το έργο αυτό σε συνδυασμό και με το έργο της 22ας Απριλίου, συνολικού προϋπολογισμού οκτακοσίων δεκατριών χιλιάδων (813.000) ευρώ, που ήδη δημοπρατείται, θα αλλάξουν τόσο αισθητικά όσο και αναπτυξιακά την πόλη του Πολυγύρου.

Παράλληλα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της μετατροπής της οικίας Κότσιανου σε Λαογραφικό Μουσείο και χώρο Πολιτισμού στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής.

Το ιστορικό αυτό αρχοντικό που αποτελεί χαρακτηριστικό αστικό δείγμα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής και που δεσπόζει στο κέντρο του Πολυγύρου, αποτελεί την οικία του ευεργέτη της περιοχής Στέφανου Κότσιανου, ο οποίος γεννήθηκε στον Πολύγυρο το 1908 και απεβίωσε το 1989. Ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια και σπούδασε νομικά στην Αθήνα, ενώ το 1951 εξελέγη βουλευτής Χαλκιδικής.

Μέσα στη χρηματοδότηση προβλέπεται και μουσειολογική μελέτη, η οποία πρόκειται να καθορίσει το πως θα σταχυολογηθούν τα εκθέματα, κάτι που είναι το εναπομείναν κομμάτι του όλου έργου.

 

Κασσάνδρα

Στον δήμο Κασσάνδρας, εκτός από τις αναπλάσεις σε πλατείες και παραλιακό μέτωπο που θα έχουν ολοκληρωθεί φέτος, το 2023 έφερε και μια ευχάριστη εξέλιξη για τον βιολογικό Χανιώτης και Πευκοχωρίου.

Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής εντάχτηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» το έργο «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών Χανιώτης και Πευκοχωρίου», με συνολική δημόσια δαπάνη 12.812.000,00 €.

Τα υποέργα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επισκευές και αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού, νέα έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και συνδέσεις με τα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Αναστασία Χαλκιά, πρόκειται για  υποδομές που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, και αποτελούν προτεραιότητά της διοίκησης του δήμου.

Το έργο πρέπει να παραδοθεί στο τέλος του 2023.

 

Δήμος Αριστοτέλη

Στον δήμο Αριστοτέλη οι μεγάλες παρεμβάσεις σε Αρναία, Ιερισσό, Στάγειρα-Στρατονίκη, αφορούν την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων που στοχεύουν στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων.

Ειδικότερα, το πρώτο έργο «Συλλογή και μεταφορά λυμάτων οικισμών Αρναίας και Παλαιοχωρίου» συνολικού προϋπολογισμού 4.847.670,58 €, παίρνει σάρκα και οστά ως το τέλος του 2023 μετά από πολλές εργολαβικές περιπέτειες. Αντίστοιχα, στην Ιερισσό, το έργο «Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Ιερισσού», συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000 €, εντάχτηκε και χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Το ίδιο ισχύει και για το «Δίκτυο Αποχέτευσης Σταγείρων – Στρατονίκης» μήκους 8,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2.500.000 €. Η κατασκευή και των τριών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Αυτό που σίγουρα θα συμβάλλει στην καλή καθημερινότητα των πολιτών Αριστοτέλη, είναι ένα εσωτερικό οδικό δίκτυο που ασφαλτοστρώνεται από άκρη σε άκρη, στο έργο συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ.