Είναι αλήθεια ότι για τη μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών όλοι οι γονείς αναζητούν και τη δημιουργική απασχόληση μετά το σχολείο.

Πολλές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι όμως, δυστυχώς, ο χρόνος των γονέων είναι περιορισμένος.  Εδώ έρχονται τα ΚΔΑΠ να καλύψουν την ανάγκη για δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Ο δήμος Αριστοτέλη είναι ένας από τους δήμους που έχει δημιουργήσει για παιδιά ηλικίας από 6 – 12  χρονών τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών, την κοινωνικοποίησή τους, τη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους καθώς και την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων.

Για τη δομή των ΚΔΑΠ είναι υπεύθυνη η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Αριστοτέλη “Η Φροντίδα”, η οποία παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την απασχόληση των παιδιών.

Στον δήμο Αριστοτέλη τα βασικά ΚΔΑΠ είναι στην Ιερισσό, στο Στρατώνι, στη Μεγάλη Παναγία και στην Αρναία. Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. “Η Φροντίδα”, Βασίλειο Βασιλειάδη υπάρχουν και παραρτήματα των ΚΔΑΠ σε χωριά, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και εκείνα τα παιδιά που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τα κεντρικά ΚΔΑΠ. «Τις απογευματινές ώρες λειτουργούμε μέσα στα σχολεία των χωριών παραρτήματα των βασικών μας ΚΔΑΠ, με σκοπό να δώσουμε αυτή την πρόσθετη εξωσχολική εκπαίδευση σε όσες οικογένειες μπορούμε περισσότερο, χωρίς να τις αναγκάζουμε να μεταφέρουν τα παιδιά τους», τονίζει.

Τα ΚΔΑΠ του δήμου Αριστοτέλη είναι ενταγμένα στην πράξη: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 -20 που υλοποιείται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα Κ.Δ.Α.Π. λειτουργούν απογευματινές ώρες (14:00 έως 21:30), ενώ μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς, Χριστούγεννα και Πάσχα το Κ.Δ.Α.Π. λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες για την κάλυψη των αναγκών.

Για τις δραστηριότητες που υλοποιούνται στα ΚΔΑΠ της Φροντίδας ο κ. Βασιλειάδης αναφέρει πως είναι ποικίλες και ενδιαφέρουσες. Όπως λέει: «Έχουμε αναπτύξει την μουσική εκπαίδευση, την εικαστική, τη ρομποτική, τμήμα κατασκευών, μαγειρικής, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες», λέει και συνεχίζει λέγοντας πως «στόχος είναι να αναπτυχθεί η εκπαίδευση που δεν αναπτύσσεται στα σχολεία. Οπότε εμείς κάθε φορά και σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών ιδρύουμε ένα νέο τμήμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα της μουσικής, ενώ αποκορύφωμα είναι αυτό της μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής. Την ίδια στιγμή δεν λείπει από την εκμάθηση και η πρώτη επαφή με τις ξένες γλώσσες.

Για τα οφέλη των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και ιδιαίτερα για τα παιδιά του δήμο Αριστοτέλη ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. υπογραμμίζει: 
«Ειδικά εδώ στη επαρχία που οι επιλογές είναι κάπως πιο περιορισμένες σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις τα ΚΔΑΠ είναι μια μεγάλη λύση για τους γονείς, διότι παρέχουν εκπαίδευση που δύσκολα μπορεί να την βρει ένας γονιός μόνος του. Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο εύκολο να βρει ένας γονιός έναν δάσκαλο που θα κάνει μόνο στο δικό του παιδί πιάνο ή κιθάρα για παράδειγμα. Και εμείς εδώ καταφέραμε να παρέχουμε δραστηριότητες για παιδιά, ακόμη και στα απομακρυσμένα χωριά, οπότε αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή», ενώ καταλήγει: «Τα παιδιά απολαμβάνουν ευχάριστες στιγμές και περνούν δημιουργικά την ημέρα τους σε συνεργασία πάντα με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό των δομών μας!».