Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική: στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, Εγκέλαδος. Προφανώς και πρόκειται για μύθο, αλλά δεν παύει να προκαλεί δέος και ανησυχία κάθε φορά που τρέμει η γη κάτω από τα πόδια των κατοίκων.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Η Ιερισσός ήταν η περιοχή που θρήνησε τα περισσότερα θύματα που καταγράφηκαν ποτέ από σεισμό, το 1932, (πηγή φωτογραφίας fb) όταν στις 26 Σεπτεμβρίου χτύπησαν τα 7,1 ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας και εκτός Ελλάδος, και είχε εκατοντάδες θύματα καταγεγραμμένα. Για πολύ καιρό η γη κουνιόταν ως αποτέλεσμα μετασεισμών, που συνεχίζονταν έως την 31.5.1933 με μεγαλύτερους έναν την ίδια μέρα με τον κύριο σεισμό στα 6 ρίχτερ και άλλον στις 11.5.1933.

Μεγαλύτερος ήταν ο σεισμός του 1905 και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου του έτους, όταν σημειώθηκε δόνηση της τάξεως των 7,5 Ρίχτερ Άγιο όρος και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε μοναστήρια και σε περιοχές στην Κασσάνδρα. Η μεγάλη δόνηση έγινε αισθητή προς τον νότο μέχρι την Αθήνα στα δυτικά μέχρι τις ακτές της Ιταλίας ανατολικά μέχρι την Μικρά Ασία και το Εύξεινο Πόντο και βόρεια μέχρι την Σόφια και το Βουκουρέστι.

Συχνά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης επαναλαμβάνει ότι η περιοχή του Αγίου Ορούς έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, το 1905 με 7,5 Ρίχτερ, όπως επίσης το 1982 και το 1983 με μεγέθη 7 και 6,8 βαθμών, αντίστοιχα. Έχει φυσικά τη σημασία του ότι όλοι αυτοί οι σεισμοί ήταν σε μία απόσταση 25 έως 45 χλμ από το επίκεντρο ενός τελευταίου ισχυρού σεισμού (5,2 ρίχτερ) το 2020.

Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που το επίκεντρο είναι στην ίδια περιοχή, οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να είναι απολύτως καθησυχαστικοί και διατηρούν μια επιφύλαξη, λόγω της ιστορικότητας που παρουσιάζει ο χώρος.

Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων στον Πολύγυρο

Δημόσια και δημοτικά κτίρια στον δήμο Πολυγύρου μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών, όχι με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, αλλά στο πλαίσιο δράσεων προσεισμικού ελέγχου. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε το έργο που χρηματοδοτείται από το «Α. Τρίτσης» με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ», ανοίγοντας τον δρόμο για την εκπόνηση προγράμματος πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων δημοτικών υποδομών (σχολικά κτίρια, λοιπά δημοτικά κτίρια κτλ) στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πολυγύρου, βάσει των προδιαγραφών του Ο.Α.Σ.Π..

Οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:

– Ο εντοπισμός δημοτικών κτιρίων τα οποία παρουσιάζουν εμφανή τοπικά ή γενικά προβλήματα.

– Η ποσοτικοποίηση (εμπειρική) του σεισμικού κινδύνου των δημοτικών κτιρίων και κατάταξή τους κατά φθίνοντα σεισμικό κίνδυνο, με κύριο σκοπό τον εντοπισμό και την επιλογή των κτιρίων με τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο για τον περαιτέρω έλεγχο στην ακόλουθη 2η φάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερόμενη απόφαση ένταξης περιλαμβάνεται υποχρεωτικά υποέργο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, ώστε να διευρυνθεί η κοινωνική αντισεισμική συνείδηση και η εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς από τον τοπικό πληθυσμό.

Ο Δήμος Πολυγύρου, όπως αναφέρει η διοίκηση του δήμου, συνεχίζει συστηματικά και αποτελεσματικά την υποβολή και ένταξη έργων σε κάθε διαθέσιμο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα εξασφαλίζοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους – ιδίως κατά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.