Το Πευκοχώρι είναι ένα μεγάλο χωριό που βρίσκεται στην Κασσάνδρα, στο πρώτο πόδι του νομού. Απέχει 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και θα το βρείτε στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, σε απόσταση 19 χλμ από την Καλλιθέα, αφού περάσετε τα χωριά Κρυοπηγή, Πολύχρονο και Χανιώτη.

Το Πευκοχώρι 
έχει 1600 μόνιμους κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στην Κασσάνδρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο παλιό χωριό δεσπόζει η πλατεία με τα παραδοσιακά σοκάκια και τα σκιερά δέντρα, -που προσφέρουν μοναδική δροσιά-, αλλά και ένα απ’ τα πιο ιστορικά καφενεία του χωριού.

Συγκεκριμένα σε ένα ημιπέτρινο αρχοντικό στεγάζεται από το 1958 το αυθεντικό καφενείο της οικογένειας Λασπά. Θα το βρείτε κοντά στην παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με την χαρακτηριστική ξύλινη ταμπέλα να γράφει: “ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ-ΟΥΖΕΡΙ ΛΑΣ-ΠΑΣ”.

Η κα. Εύη μαζί με τον άνδρα της Αντώνη και τον γιο τους Νίκο είναι οι ιδιοκτήτες του καφενείου και προσπαθούν όσο μπορούν να εξασφαλίσουν την αδιάκοπη λειτουργία του.
Σύμφωνα με την κα. Εύη το σπίτι αυτό χτίστηκε το 1954 και η ιστορία του μαγαζιού ξεκινά λίγο πιο μετά, το 1958, όταν ο πεθερός της άρχισε να το λειτουργεί ως καφενείο. «Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τουρισμός. Ο περισσότερος κόσμος έκανε “βαριές” αγροτικές δουλειές και το καφενείο τότε ήταν το πέρασμα για να ξαποστάσουν. Μετά την εργασία τους, λοιπόν, οι άνδρες  σταματούσαν για να πιουν ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο και να φάνε κάτι απλό, όπως ψωμί, ντομάτες, ελιές κλπ.», εξηγεί η ίδια η οποία σημειώνει ότι για εκείνη την εποχή ίσως ήταν και το μοναδικό καφενείο που λειτουργούσε στο χωριό. 
Ο κ. Αντώνης μάλιστα έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του ανάμεσα σε αυτούς τους τοίχους, σε ένα καφενείο που εξακολουθεί να αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων για ντόπιους και επισκέπτες.
Το καφενείο σύμφωνα με την κα. Εύη έμεινε κλειστό για από το 1992 και έπειτα, όταν ο άνδρας της αποφάσισε να το ανοίξει ξανά το 2018, έχοντας ως μόνη σκέψη να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και την αυθεντικότητα: «Θέλαμε με κάποιο τρόπο να συνεχίσουμε την δουλειά των πεθερικών μου. Έτσι αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε ξανά το καφενείο. Τότε όλοι το ήξεραν ως “Καφενείον Η Ησυχία”.  Εμείς το ανακαινίσαμε, αλλάξαμε όνομα, αλλά κρατήσαμε αναλλοίωτη τη συνταγή της επιτυχίας», περιγράφει ενώ εξηγεί πως «η επιτυχία κρύβεται στα παραδοσιακά φαγητά, που είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι, έτσι όπως ακριβώς τα μαγείρευε και η πεθερά μου».


Στου Λασπά το Καφενείον
δεν θα βρείτε γκουρμέ και ξένα φαγητά. Σε καμία περίπτωση. Θα βρείτε όμως νόστιμο ελληνικό φαγητό, φτιαγμένο από συνταγές του παρελθόντος με επίκεντρο την ποιότητα των πρώτων υλών και την εποχικότητα. Η μαγείρισσα η κα. Καίτη αγαπάει πολύ τη δουλειά της και πάντα αφήνει ενθουσιασμένους ακόμη και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. «Όλα τα φαγητά τα φτιάχνουμε εμείς. Δεν αγοράζουμε τίποτα έτοιμο. Ακόμη και οι αλοιφές μας είναι χειροποίητες», λέει γεμάτη ευγένεια η κα. Εύη η οποία τονίζει: «θέλουμε όταν φεύγουν από το εστιατόριο οι πελάτες μας, να θυμούνται τις εκλεκτές γεύσεις μας!».

Ντολμαδάκια, κολοκυθοκεφτέδες, μπουρεκάκια με παστουρμά, φασόλια γίγαντες, κότσι λεμονάτο, αρνάκι στη γάστρα, στιφάδο, σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας (χειροποίητη), είναι μόνο μερικά από αυτά που θα βρείτε στο Καφενείον-Ουζερί Λασπάς στο Πευκοχώρι. Τα θαλασσινά όμως…τα θαλασσινά και ειδικά το σαγανάκι είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Είναι αυτό που λέμε “πραγματική απόλαυση”. «Το σαγανάκι σε εμάς είναι διαφορετικό. Είναι και αυτό δημιούργημα της πεθεράς μου. Δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα και αυτό θα το καταλάβετε στη γεύση, η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές!», τονίζει η κα. Λασπά.

Το καφενείο τον χειμώνα λειτουργεί από το πρωί έως και νωρίς το βραδάκι, ενώ το καλοκαίρι λόγω της αύξησης της δουλειάς η κουζίνα παραμένει ανοιχτή έως και τις 12 το βράδυ: «Τα πρωινά έρχονται οι ντόπιοι να πιουν το καφεδάκι τους και ανοίγουμε νωρίς. Μερικοί μας ζητάνε και πρωινό, το οποίο φτιάχνουμε μετά χαράς!», δηλώνει η ιδιοκτήτρια η οποία καταλήγει λέγοντας πως «παροτρύνουμε τον ξένο κόσμο να δοκιμάσει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, τις γεύσεις της Ελλάδας που είναι μοναδικές και αξεπέραστες. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε την νοσταλγία των παραδοσιακών μαμαδίστικων φαγητών που τόσο έχουν λείψει από τις μέρες μας».

Το XalkidikiPolitiki προτείνει να επισκεφτείτε το Καφενείον-Ουζερί Λασπάς στο Πευκοχώρι για να γευτείτε την παράδοση μέσα από μοναδικά πιάτα που θα σας ταξιδέψουν.

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και η οικογένεια Λασπά θα βρίσκεται εκεί για να σας περιποιηθεί με νοστιμότατα σαρακοστιανά και όχι μόνο!