Όσα ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας, παρουσίασε η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη από το βήμα της 35ης διοργάνωσης του συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η κ. Δαδάκη έκανε λόγο για ευρήματα σε τρία σημεία του αρχαιολογικού χώρου τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μαρμάρινες πλάκες στην λεγόμενη Εγνατία οδό, κατασκευή που θεωρείται υδατόπυργος, βάσεις κιόνων και ένας κίονας αλλά και τμήματα άλλων κιόνων, διάκοσμοι, οικιστική φάση με αποθηκευτικό – βιοτεχνικό χαρακτήρα, οικοδόμημα μεγάλων διαστάσεων και τάφοι που αφορούν σε ταφές ενηλίκων αλλά και παιδιών.

«Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιώνουν την εικόνα καταστροφής της πόλης από τους σεισμούς, φέροντας ωστόσο σοβαρά ερωτήματα για την αποτίμηση αυτής της καταστροφής και για τη διαχείρισή της και ανατρέπουν οριστικά τη θεωρία εγκατάλειψης της πόλης μετά την πρώτη καταστροφή. Τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν την κατασκευή κτιρίων και διαμορφώσεων του δημόσιου χώρου για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της μεσοβυζαντινής περιόδου. Αποκαλύπτουν ακόμα ένα σημαντικό κτίριο σε θέση κομβική δίπλα στη λεγόμενη «φυλακή» του Αποστόλου Παύλου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δαδάκη.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr