Ο πολιτιστικός σύλλογος της Νικήτης “Μέθεξις” ιδρύθηκε από μια ομάδα εκλεκτών φίλων που χαρακτηρίζονται από την ανάγκη της δημιουργίας. Πρόκειται για μια παρέα που ενδιαφέρεται τόσο για τον πολιτισμό του τόπου όσο και τον άνθρωπο. Κάθε μέρα η παρέα του συλλόγου ολοένα και μεγαλώνει και διψάει για νέες καινοτόμες δράσεις που θα φέρουν τη Νικήτη -το μέρος που μεγάλωσαν και αγαπάνε- στο προσκήνιο.

«Ξέρετε εδώ στα χωριά τα πράγματα είναι κάπως αλλιώτικα σε σχέση με τα αστικά κέντρα. Λείπει αυτή η ευχαρίστηση αν θέλετε. Και αυτό γιατί τον χειμώνα δεν υπάρχει αυτή η δημιουργική διέξοδος, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι που η Νικήτη “μεταμορφώνεται” σε πραγματική πόλη!», λέει στο XalkidikiPolitiki η Μαρία Ξανθοπούλου, αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Μέθεξις” η οποία εξηγεί πως «γι’ αυτό τον λόγο ιδρύσαμε τον σύλλογο, ώστε να δώσουμε κι εμείς με το δικό μας τρόπο, μια διέξοδο τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους συνανθρώπους μας».

«Η αρχή έγινε κυρίως από μια ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι επιστρέφοντας στο χωριό ύστερα από σπουδές αγωνιούσαν για την ανάδειξη, διατήρηση, μεταβίβαση της μνήμης, της ιστορίας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στη συνέχεια ως μητέρα τριών παιδιών, -και ενώ βίωνα και εγώ τα ίδια προβλήματα με τους συνανθρώπους μου- ήρθα σε επαφή με άλλες μαμάδες και έτσι όλοι μαζί συναποφασίσαμε ότι όντως πρέπει να γίνει κάτι για τα παιδιά μας, την νεολαία μας και γενικά τους συνανθρώπους μας», εξηγεί στη συνέχεια η ίδια. 

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του συλλόγου η κα. Ξανθοπούλου αναφέρει: «Ξεκινήσαμε με τμήμα ζωγραφικής, και πρόσφατα δημιουργήσαμε θεατρική ομάδα! Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη ζήτηση για να ιδρύσουμε και ένα μουσικό εργαστήρι, το οποίο πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια για να υλοποιηθεί».

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου μάλιστα υπενθύμισε την εκδήλωση που πραγματοποίησε με επιτυχία ο σύλλογος εν όψει της Αποκριάς: «Στις 25 Φεβρουαρίου αναβιώσαμε ένα πάρα πολύ παλιό έθιμο στην παλιά βρύση του χωριού τις “Χαχαντούρες”, τις λεγόμενες αποκριάτικες φωτιές! Με τη συνδρομή τριών συλλόγων η προσπάθεια οφείλω να πω ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο κόσμος έδειξε να περνά όμορφα», είπε ενώ τόνισε πως «τέτοιες παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την διατήρηση των εθίμων μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος τα Χριστούγεννα είχε διοργανώσει και το 1ο Merry Κριτσ’μάς Festival, με πολλές δραστηριότητες, μουσικές, φαγητό και ποτό για μικρούς και μεγάλους, ενώ βέβαια είναι παρών σε κάθε δράση-κάλεσμα που αφορά τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα.

«Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με τον δήμαρχο και αναμένουμε ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος όπου θα στεγαστεί ο σύλλογος μας για να μπορούμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω», λέει η κα. Ξανθοπούλου και καταλήγει: «Είμαστε “ανοιχτοί” σε όλο τον κόσμο και πραγματικά πιστεύουμε ότι με την συνεργασία και την αλληλοβοήθεια θα μπορέσουμε να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα για το καλό του τόπου μας!».