Στη ζώνη της θερινής ώρας θα περάσει και η χώρα μας την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή 26 Μαρτίου 2023. Όπως κάθε χρόνο, εκείνη την Κυριακή λήγει το μέτρο της χειμερινής ώρας και οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μια ώρα μπροστά και από 03.00 π.μ. δείχνουν 04.00 π.μ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2018 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να λάβει τέλος το μέτρο της αλλαγής ώρας και κάλεσε τα κράτη μέλη να επιλέξουν τη θερινή ή χειμερινή ώρα, δεν πάρθηκε οριστική απόφαση για την αλλαγή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι η Ευρώπη έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, από το Brexit μέχρι τον Κορωνοϊό και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φαίνεται πως είναι ήσσονος σημασίας η αλλαγή ώρας και η ενδεχόμενη παύση του μέτρου, όπως μαρτυρά ο Jakop Dalunde, Σουηδός ευρωβουλευτής (Πράσινοι/EFA) και σκιώδης εισηγητής σχετικά με την πρόταση να σταματήσουν οι εποχιακές αλλαγές του χρόνου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της χώρας μας αναφέρει:

Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.“.

Το ιστορικό αλλαγής της ώρας

Η θερινή ώρα (DST), όπου τα ρολόγια μπαίνουν μία ώρα μπροστά στις αρχές της άνοιξης και μία ώρα πίσω το φθινόπωρο, εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1916, όταν η Γερμανία, τότε ακόμη σε πόλεμο, προσπαθούσε να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα εργοστάσια όπλων της.

Οι περισσότερες γειτονικές χώρες, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Η πρακτική εγκαταλείφθηκε ως επί το πλείστον στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κυκλοφόρησε για άλλη μια φορά τη δεκαετία του 1970 λόγω του πετρελαϊκού σοκ, σε μια ανανεωμένη προσπάθεια να μειωθεί η ανάγκη για τεχνητό φως και συνεπώς η χρήση ενέργειας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει έκτοτε ότι ο αντίκτυπός του στην κατανάλωση ενέργειας είναι πλέον αμελητέος χάρη εν μέρει στην πρόοδο της τεχνολογίας. Ωστόσο, πληθαίνουν τα στοιχεία ότι το DST έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, περισσότερες καρδιακές προσβολές και πεπτικές ασθένειες και ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό την εβδομάδα που ακολουθεί τη μετάβαση στο DST. Τείνει επίσης να καταγράφεται ένα μικρό χτύπημα σε τροχαία ατυχήματα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν κατάθλιψη, επιβράδυνση του μεταβολισμού, αύξηση βάρους και αθροιστικούς πονοκεφάλους.

Αυτό συμβαίνει επειδή το «κοινωνικό μας ρολόι», δηλαδή το χρονοδιάγραμμα με το οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες μας, και τα εσωτερικά μας ρολόγια, που είναι λίγο-πολύ ευθυγραμμισμένα με τον ήλιο, είναι εκτός λειτουργίας.