Ανακοίνωση σχετικά με την «καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεμάτων πολυετών φυτειών», εξέδωσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σιθωνίας.
Πιο αναλυτικά:
1. Ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο αποτροπής του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, παρακαλούμε όπως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας προβείτε στην ενημέρωση των δημοτών σας για τα κάτωθι:
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της (β) σχετικής επιτρέπεται η διενέργεια καύσης υπολειμμάτων καλλιέργειας καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων της Κ.Υ.Α.125347/568/2004 (Β΄ 142), της Κ.Υ.Α. 1791/74062/2015 (Β΄ 1468), και λοιπών διατάξεων, όπως κάθε φορά ισχύουν, στους δικαιούχους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες συντρέχουν λόγοι φυτοπροστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου και τήρηση εκ μέρους του των ΚΟΓΠ (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής), εφόσον υφίσταται σχετική άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Για το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου εκάστους έτους έως και την 30η Απριλίου του επόμενου, επιτρέπεται η διενέργεια καύσης υπολειμμάτων καλλιέργειας, χωρίς την κοινοποίηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της σχετικής άδειας από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:
• Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τη 12η μεσημβρινή), για τον δείκτη επικινδυνότητας ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας για τις αναμενόμενες τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.
• Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι τη 10η πρωινή, και αποφεύγεται, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.
• Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.
• Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
• Υφίσταται πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχία.
• Πριν την έναρξη της καύσης να έχουν ληφθεί μέτρα ελέγχου αυτής, όπως δημιουργία αυλακιών ή άλλης αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά του υπό καύση χώρου με ελάχιστο πλάτος ζώνης τρία (3) μέτρα.
• Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.
• Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
• Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων (200) λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, καθώς και όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν και μόνον σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων.
• Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό υφίσταται ενσωμάτωση της στάχτης εντός δύο ημερών από την καύση.
Κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου επιπρόσθετα:
• Η καύση να πραγματοποιείται σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση).
• Η ως άνω άδεια καύσης της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, που χορηγείται από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας σε δικαιούχους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α.125347/568/2004 (Β΄ 142), της Κ.Υ.Α. 1791/74062/2015 (Β΄ 1468), κοινοποιείται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν από την τέλεση της καύσης και γνωστοποιείται η ακριβής θέση του τεμαχίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω (β) σχετικής, επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό, στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, μόνο για την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου εκάστους έτους έως και την 30η Απριλίου του επόμενου έτους και εφ όσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
• Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τη 12η μεσημβρινή), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.
• Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.
• Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.
• Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από, στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.
• Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή /δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
• Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
• Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.
• Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
• Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων (200) λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό. Σελίδα 2 από 2
• Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.
2. Σε περίπτωση διαπίστωσης τέλεσης καύσης, που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρων άρθρων της (β) σχετικής, η Υπηρεσία μας θα προβαίνει σε έλεγχο τήρησης ή μη των σωρευτικών προϋποθέσεων περί νόμιμης τέλεσης της καύσης και θα επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες σύμφωνα με την (γ) ανωτέρω σχετική.
Ενημερωθείτε σχετικά με την:
Υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη
Υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη
Υπ’ αριθ. 20/2020 Πυροσβεστική Διάταξη