Ομόφωνα αποφάσισε η οικονομική επιτροπή του δήμου Σιθωνίας την έγκριση της μελέτης του Νερόμυλου του Μεταγγιτσίου, όπως και τον καθορισμό όρων δημοπράτησης του έργου “Αποκατάσταση και επανάχρηση συγκροτήματος Νερόμυλου Μεταγγιτσίου”.  Σημειώνεται ότι ο Νερόμυλος είναι ένα έργο που οι κάτοικοι του Μεταγγιτσίου, περίμεναν για χρόνια ολόκληρα, και ανυπομονούσαν για την θετική έκβαση του έργου.

Παρολ’αυτά, ύστερα από μια συλλογική προσπάθεια, το έργο δημοπρατήθηκε και ο Σύλλογος Μεταγγιτσίου ο Μύλος ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα, που παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυπταν κάθε φορά, ο ίδιος μαζί με συνεργάτες, μελετητές, την ΑΝΕΤΧΑ κατάφεραν να το δημοπρατήσουν και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου ο Μύλος:  

«Ο Σύλλογος Μύλος Μεταγγίτσιου ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Σιθωνίας κύριο Κυπαρίσση Ντέμπλα για την δρομολόγηση και επίτευξη του στόχου μας, που πάρα τα συνεχείς εμπόδια, κατάφερε να επιτύχει την δημοπράτηση του ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ. Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της μελέτης και τον καθορισμό όρων δημοπράτησης του έργου <<ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ>>, αποτέλεσμα επίμονων ενεργειών του μέχρι το τελικό επιτυχές αποτέλεσμα που έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε δημοσίως!!!

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στη συλλογική χρόνια προσπάθεια των κατοίκων , μελετητών, αιρετών, την ΑΝΕΤΧΑ ,τους βουλευτές της Χαλκιδικής άλλα και δημόσιους φορείς!!!

Ένα σημαντικό έργο μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης ο ΝΕΡΌΜΥΛΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΊΟΥ του 1400μχ, Χαβρίας ,Χαλκιδική, το μετόχι της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Ορους . Στον κάτω όροφο λειτουργούσε νερόμυλος μέχρι και την 10ετία του 90 . Ο μοναδικός διπλός νερόμυλος που υπάρχει ακόμη στη Β.Ελλάδα.
Επί εποχης της αείμνηστης ΜελίναςΜερκούρη
χαρακτηρίστηκε ειδικό διατηρητέο κτήριο,ένα πετρόχτιστο μνημείο κόσμημα θα στολίζει τον τόπο μάς, και θα αναδείξει την ιστορία μάς ,πυλώνας για τον πολιτιστικό τουρισμό και την ανάδειξη της ομορφιάς της φύσης!!
Ένα εξαιρετικό λιθόκτιστο αριστούργημα αρχιτεκτονικής ο νερόμυλος στο Μεταγγίτσι δεσπόζει μαγικά σαν σκηνικό παραμυθιού .
Ο υδρόμυλος του μετοχίου της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Μεταγγίτσι αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και η αποκατάστασή του αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Μέσα από το έργο αυτό προβλέπονται μεταξύ άλλων εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομικών υπολειμμάτων και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.Η αποκατάσταση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου η διαδικασία προκήρυξης δημοπράτησης και ανάθεση έργου για την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης στην περιοχή, τονώνοντας έτσι τον τουρισμό στις εναλλακτικές του μορφές και την τοπική οικονομία».