Κλεόβουλος Χατζηβασιλείου

Εν αναμονή της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα επιτρέπει την έλευση εργατών με τρίμηνες συμβάσεις από Τρίτες Χώρες, βρίσκονται αρκετοί κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μία σημαντική έλλειψη που αφορά ένα πλαίσιο συμπερίληψης των κτηνοτρόφων του νομού, με κάποιους εξ’ αυτών να βλέπουν αισθητά μειωμένη την παραγωγή των προϊόντων τους.

Με βάση την υφιστάμενη ΚΥΑ με τίτλο “Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022”, η οποία παρατάθηκε και ισχύει μέχρι και το τέλος του μήνα, απαγορεύεται η εποχική εργασία εργατών κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπεται σε όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα δεν υπάρχει η πρόβλεψη δυνατότητας μεταφοράς αριθμού μετακλήσεων από έναν μη κορεσμένο κλάδο σε έναν άλλον, που έχει καλυφθεί το όριο, π.χ. από τη γεωργία στην κτηνοτροφία κλπ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Χαλκιδικής κ. Δημήτρη Κόμνο, το αίτημα αυτό από πλευράς των κτηνοτρόφων έχει διατυπωθεί εδώ και τρία χρόνια. «Η συγκεκριμένη ΚΥΑ απαγορεύει στους κτηνοτρόφους να αποκτήσουν εργάτες με τρίμηνες συμβάσεις, ενώ στη φυτική παραγωγή το επιτρέπει. Από την άλλη πλευρά, για ετήσια σύμβαση ζητάνε 20 χιλιάδες ευρώ ακαθάριστο εισόδημα από την προηγούμενη χρονιά, καθαρά από τα προϊόντα παραγωγής, δηλαδή από το γάλα και από το κρέας, εξαιρώντας τις επιδοτήσεις. Άμα ένας κτηνοτρόφος είναι μόνος του την προηγούμενη χρονιά, είναι αδύνατο να τα βγάλει», εξηγεί ο κ. Κόμνος. Το γεγονός αυτό φέρεται να πλήττει κατά βάση τους κτηνοτρόφους με μικρή παραγωγή, οδηγώντας τους σταδιακά στην περαιτέρω μείωση τόσο της παραγωγής τους, όσο και του ζωϊκού τους κεφαλαίου, αφού αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πλήρως τον όγκο εργασίας τους.

Για το θέμα απέστειλε επιστολή προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και  Εξωτερικών η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου, προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες διορθωτικών αλλαγών επί της υφιστάμενης απόφασης. Σε παρόμοιες ενέργειες προέβησαν και βουλευτές του νομού.

«Υπάρχει δέσμευση ότι η νέα ΚΥΑ θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις ημέρες του Πάσχα. Εμείς το Πάσχα καιγόμαστε και αν δεν έχουμε εργατικά χέρια θα αναγκαστούμε να μη βγάλουμε παραγωγή», σημειώνει ο κ. Κόμνος τονίζοντας πως «για να πάρει κανείς συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να παράγει 100 κιλά γάλακτος ανά ζώο. Πώς θα βγάλω τόση παραγωγή άμα είμαι μόνος; Είναι φαύλος κύκλος. Από τη μία συνδύασαν τα πάντα με την παραγωγή και από την άλλη δεν μας δίνουν εργατικά χέρια για να την αναπτύξουμε».

εικόνα αρχείου