Λιγότεροι από πέντε εκατομμύρια πολίτες (4,836 εκατομμύρια σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας https://prosopikos.gov.gr/) έχουν κάνει μέχρι στιγμής εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, με τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο να έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, αλλά στην ουσία να μη λειτουργεί. Σημειώνεται πως αρχικά το πλάνο ήταν ο θεσμός του προσωπικού γιατρού να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του έτους.

Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, ενώ πολύ μικρός είναι και ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα, για την ακρίβεια είναι 1.159 ελεύθεροι επαγγελματίες από τους 3.397 γιατρούς συνολικά. Αυτό οδήγησε και πολίτες που ήθελαν να κάνουν εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, να μη βρίσκουν διαθέσιμο στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, αυτό που εξετάζεται πλέον είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα προς του ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να ενταχθούν στο θεσμό και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. “Ο προσωπικός γιατρός λειτουργεί μόλις 6 μήνες, 5.000.000 πολίτες έχουν εγγραφεί, 1,5 εκατομμύριο έχουν γίνει δωρεάν ραντεβού και ετοιμάζουμε τα κίνητρα για να μπουν και άλλοι ιδιώτες γιατροί. Δεν φτάνουν αυτοί που μπήκαν” είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Λεπτομέρειες για τα επιπλέον κίνητρα, πλέον των οικονομικών απολαβών, δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως το ζήτημα είναι, όπως αναφέρουν άλλωστε γιατροί, πως το σύστημα δείχνει να μην προχωρά και έχει χαθεί αρκετός χρόνος. Επιπλέον, με τις εθνικές εκλογές να είναι προ των πυλών, δεν μπορούν να γίνουν πολλά.

Την ίδια ώρα άλλωστε, δεν έχουν εφαρμογή ούτε και οι ποινές προς τους πολίτες σε περίπτωση μη εγγραφής σε προσωπικό γιατρό, που τυπικά τουλάχιστον, θα μετακινηθούν ακόμη πιο μετά χρονικά. Σημειώνεται πως έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με παράταση στην εφαρμογή τους από την 1η Απριλίου 2023.

Η άρνηση των γιατρών
Τα προβλήματα στην εφαρμογή του προσωπικού γιατρού κυρίως λόγω της απροθυμίας γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα είχαν φανεί από νωρίς. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής, το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων προσωπικών γιατρών διογκώθηκε.

Εξαιτίας της χαμηλής ανταπόκρισης, το σύστημα είχε ανοίξει και για άλλους, δηλαδή ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας – φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ακόμη όμως και μετά το άνοιγμα των επιπλέον ειδικοτήτων, η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη και οι εγγραφές που έγιναν ήταν λίγες. Μια από τις βασικές αιτίες ήταν πως η αναλογία δύο χιλιάδων πολιτών ανά γιατρό, που σημαίνει πως ο όγκος όσων έπρεπε να εξυπηρετηθούν, και ιδίως των χρονίως πασχόντων, δεν θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμος.

capital.gr