Η Κασσάνδρεια ή αλλιώς Βάλτα, είναι μία κωμόπολη που βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας και αποτελεί οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, καθώς και έδρα του Δήμου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κασσανδρείας κ. Παντελή Χατζηανδρέου, χάρη στην εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που διατηρείται μέχρι και σήμερα, την πλούσια πευκόφυτη φύση από την οποία περιτριγυρίζεται, αλλά και την σημαντική ιστορική της σημασία, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες κωμοπόλεις της Χαλκιδικής.

Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια ιστορία που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ελληνική επανάσταση του 1821. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Βάλτα. Στα χρόνια της Επανάστασης έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας. Σπουδαίοι αγωνιστές του 1821 υπό τις εντολές του Εμμανουήλ Παπά, αγωνίστηκαν γενναία για την υπεράσπιση της Κασσάνδρας με αρχική επιτυχία. Έπειτα η επίθεση των Οθωμανών κατά των Ελληνικών θέσεων υπήρξε αποφασιστική. Ακολούθησε ανελέητη σφαγή των κατοίκων της Κασσάνδρας, κλοπή και αρπαγή των περιουσιών τους, εξανδραποδισμό μεγάλου αριθμού γυναικών και νεαρών παιδιών, πυρπόληση εκκλησιών, κάψιμο σπιτιών και λεηλασία και καταστροφή όλων των μετοχιών της χερσονήσου.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου του 1944 εκτελέστηκαν στην Κασσάνδρεια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συνολικά 31 άνθρωποι.

Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

Ερχόμενος κανείς στην Κασσάνδρεια από τη μια πλευρά του οικισμού θα δει τον παλιό ανεμόμυλο του χωριού. Πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ιδιοκτησίας Γεωργίου Aλεξού, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα ανεμόμυλων που διασώζονται μέχρι σήμερα στο νομό Xαλκιδικής και είναι αναπόσπαστα δεμένος με την ιστορία της περιοχής. Στην Κασσάνδρεια εκτός από αμέτρητα ξωκλήσια υπάρχουν επίσης δύο εκκλησίες που χτίστηκαν το 1850, η εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου η καμπάνα του οποίου ήρθε με καράβι από το Άγιο Όρος. Πρόκειται για ένα πανέμορφο οικισμό με πολλές πηγές, με πλακόστρωτα σοκάκια και πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Στην κεντρική πλατεία υπάρχει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος που υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι στέκει στο σημείο περίπου 800 χρόνια.

Επίσης στην Κασσάνδρεια βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, το οποίο στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό Οικονόμου που είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Κασσάνδρας. Ακόμα, εδώ βρίσκεται και το Εθνικό Στάδιο όπου απασχολούνται περίπου 200 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή, ενώ εδρεύουν και ακαδημίες Στίβου και Ποδοσφαίρου.

Πώς είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

Οι κάτοικοι ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα. Το χωριό διαθέτει επίσης πολλούς μελισσοκόμους και μερικούς ρετσινάδες. Πρόκειται για ένα επάγγελμα το οποίο αρχικώς είχε εκλείψει, ωστόσο από την κρίση και μετά φαίνεται να αναβιώνει, καθώς όλο και πιο πολλοί νέοι ασχολούνται με το ρετσίνι. Παλιά υπήρχε και συνεταιρισμός ρετσίνας.

Επίσης στα ακόμα παλιότερα χρόνια στην περιοχή υπήρχε και εργοστάσιο μεταξιού. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τα κουκούλια.

Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

Στην Κασσάνδρεια έχουμε διάφορες γιορτές καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εκκλησία του χωριού πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου στην Γέννηση της Θεοτόκου. Η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο διοργανώνουν μία σειρά από δράσεις που κρατάνε περίπου μία εβδομάδα και καταλήγουν την τελευταία ημέρα στο μεγάλο πανηγύρι. Φυσικά επειδή πέφτει και μέσα στην τουριστική περίοδο, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Ανήμερα της Πρωτομαγιάς επίσης διοργανώνεται συνήθως μία μεγάλη γιορτή στο ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου, στην περιοχή της Λεκάνης.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο Φεστιβάλ της Κασσάνδρας το οποίο έκλεισε φέτος τα 30 χρόνια διεξαγωγής. Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι το φεστιβάλ διοργανώνεται στο Ανοιχτό Θέατρο Σίβηρης χωρητικότητας 3.500 θέσεων. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κασσάνδρας, ενώ σε αυτό έχουν φιλοξενηθεί αγαπημένοι Έλληνες δημιουργοί και καλλιτέχνες, θίασοι του θεατρικού στερεώματος, θίασοι του Εθνικού αλλά και του Κρατικού θεάτρου, ενώ το Φεστιβάλ Κασσάνδρας έχουν τιμήσει με την συμμετοχή τους, και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Τα τελευταία χρόνια επίσης, στην κεντρική πλατεία της Κασσάνδρειας διοργανώνεται την περίοδο των Χριστουγέννων η Κασσανδρούπολη. Στο σημείο στήνονται ξύλινα σπιτάκια των ξωτικών των Χριστουγέννων, το σπίτι του Άι Βασίλη, ενώ διοργανώνεται μία σειρά από εορταστικές δράσεις για τα παιδιά, αλλά και συναυλίες.

Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Χρειάζεται οπωσδήποτε ανάπλαση στα σημεία της της εισόδου, του πεζοδρόμου έως και την κεντρική πλατεία της Κασσάνδρειας. Τα υφιστάμενα πεζοδρόμια έχουν ξεπεράσει πλέον τα 27 με 30 χρόνια ζωής. Ευτυχώς έχουν γίνει τα βασικά πρώτα βήματα και έχουν εγκριθεί σοβαρά κονδύλια. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων.

Από εκεί και πέρα, φέτος κατασκευάστηκε η πρώτη παιδική χαρά στο χωριό και συγκεκριμένα πριν από δυο εβδομάδες παραδόθηκε στους δημότες. Έχει ήδη γίνει ανάρπαστη. Γίνεται το αδιαχώρητο και συγκεντρώνει πάρα πολλά παιδάκια, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πλέον υπάρχουν σκέψεις και για τη δημιουργία δεύτερης παιδικής χαράς στην Κοινότητα.