Κόσμος από κάθε άκρη της Κασσάνδρας και της Χαλκιδικής συνέρρευσε και φέτος στο Αγίασμα του Απόστολου Παύλου στη Ν. Φώκαια. Το χωριό της Κασσάνδρας κάθε χρόνο τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς το σπήλαιο στη Νέα Φώκαια μέσα στο οποίο αναβλύζει αγίασμα, γίνεται πόλος θρησκευτικής έλξης.

Ο βουλευτής της ΝΔ στη Χαλκιδική Γιάννης Γιώργος παραβρέθηκε στον εσπερινό της γιορτής και την περιφορά της ιερής εικόνας. Όπως είπε, με πολλή δουλειά και προσπάθεια η χώρα μας θα πετύχει αυτά που της αξίζουν και θα πάει μπροστά. Ευχήθηκε σε όλους τους Χαλκιδικιώτες χρόνια πολλά και καλό καλοκαίρι.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά μιλώντας στο Xalkidikipolitiki έστειλε τις ευχές της προς όλους τους δημότες και έκανε λόγο για την ανάγκη ομόνοιας, συμπόρευσης και ομοψυχίας στο έργο της αυτοδιοίκησης.

Τις δικές της ευχές για τη λαμπρή γιορτή της Ν. Φώκαιας έδωσε και η περιφερειακή σύμβουλος Χαλκιδικής Μέλα Κυριακίδου.

Οι φετινές εκδηλώσεις

Στα πλαίσια του εορτασμού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου την Τετάρτη 28 Ιουνίου, παραμονή της γιορτής, μετά την περιφορά της εικόνας στην κεντρική πλατεία Ν. Φώκαιας .\
διοργανώθηκε εκδήλωση με παραδοσιακους χορούς από παιδικά τμήματα παραδοσιακών χορών. Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Κασσάνδρας καθώς επίσης και το ροκ γκρουπ Ιndeciso από παιδιά του Δημοτικού Ωδείου Ν. Μουδανιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΚ.

Η παράδοση για το αγίασμα

Σύμφωνα με μια εκδοχή της παράδοσης κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ ο Απόστολος Παύλος βρέθηκε στην Ιερισσό για να κηρύξει το χριστιανισμό αλλά καταδιώχθηκε από τους κατοίκους. Επειδή δεν έβρισκε που να κρυφτεί παρακάλεσε τον Θεό να τον σώσει και τότε άνοιξε μπροστά του ένα χάσμα στη γη. Στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα το ξωκκλήσι.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Απόστολος, ενώ ήταν διωκόμενος από ειδωλολάτρες της Κασσάνδρας, κατέφυγε στο σπήλαιο για να κηρύττει κρυφά τον Χριστιανισμό και να βαπτίζει τους νέους Χριστιανούς στην δεξαμενή του Αγιάσματος.

Από την είσοδο του σπηλαίου οι επισκέπτες διασχίζουν γονατιστοί ένα τούνελ 10 μέτρων με πλάτος 80 εκ. και φτάνουν σε ένα βραχώδες κοίλωμα μου γεμίζει νερό που έρχεται από τα έγκατα της γης. Αυτό είναι το αποκαλούμενο Αγίασμα του Απόστολου Παύλου. Στα παλαιοχριστιανικά χρόνια σίγουρα ο χώρος ήταν ένα μικρό ναΐδριο στολισμένο με τοιχογραφίες, μονογράμματα και άλλες παραστάσεις, από τις οποίες ελάχιστα σώζονται σήμερα. Εντός του σπηλαίου είθισται οι πιστοί να τοποθετούν τα εσώρουχά τους, αποθέτοντας μαζί με αυτά αρρώστιες και βάσανα από τα οποία ζητούν τη λύτρωση.

Ο Απόστολος Παύλος είναι ο προστάτης ο πολιούχος της Ν. Φώκαιας και στο χώρο αυτό κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου τελούνται θρησκευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις.