Με το χαμόγελο στα χείλη είναι φέτος οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Χαλκιδικής, καθώς οι πληρότητες είναι εξαιρετικές παρά την καθυστερημένη έναρξη της σεζόν. Από τις αρχές Ιουνίου ως και τις 20 του ίδιου μήνα σημειώθηκε μεγάλη πτώση ποσοστού 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά στη συνέχεια, μαζί με το σκηνικό του καιρού, άλλαξε και αυτό για τα ενοικιαζόμενα.

Στη Χαλκιδική φέτος στα τουριστικά καταλύματα αυτού του τύπου, οι κρατήσεις προέρχονται ιεραρχικά από τις εξής χώρες

Ρουμανία

Ιταλία – Σερβία

Γερμανία – Αυστρία

Άλλοι Βαλκάνιοι και Έλληνες

Οι Ρουμάνοι πλέον επιλέγουν κατά προτεραιότητα τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, οι Ρουμάνοι είναι για τη Χαλκιδική, ό,τι ήταν οι Σέρβοι πριν από αρκετά χρόνια. Έρχονται οδικώς, κάνουν 7ημερες διακοπές, αφήνουν λεφτά στην εστίαση και στα τουριστικά είδη. Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν το 80% των τουριστών της Σιθωνίας στα ενοικιαζόμενα. «Οι Ρουμάνοι δεν επηρεάστηκαν από την ενεργειακή κρίση σε τόσο μεγάλο βαθμό, οπότε μπορούν να δαπανήσουν για τις διακοπές τους, σε έναν προορισμό όπως η Χαλκιδική που είναι κατά 15% πιο ακριβή από το 2022, χρονιά κατά την οποία επίσης είχαμε προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου εξηγώντας την οικονομική άνεση των Ρουμάνων.

Στον αντίποδα των παραπάνω βρίσκονται οι Γερμανοί. Το οικονομικό θρίλερ της άνοιξης με τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες και η δυσβάσταχτη φορολόγηση που επιβάλλει το γερμανικό κράτος, περιόρισαν τις γερμανικές διακοπές στη χώρα μας. Μάλιστα οι Γερμανοί, για πρώτη φορά σε τουριστική έκθεση που συμμετείχε η Ελλάδα, έκαναν παράπονα ότι «είμαστε ακριβός προορισμός». Οι λίγοι που έρχονται στη Χαλκιδική έχουν περιορίσει τα έξοδα εστίασης, κι ενώ κάποτε δύο άτομα ξόδευαν 150 ευρώ, τώρα ξοδεύουν πενήντα.

 

Λίγοι Ιταλοί και Σέρβοι λιγότεροι

Μερίδιο της αγοράς από την Ιταλία κερδίζει η Χαλκιδική, ακριβώς επειδή οι Ιταλοί, επιδιώκουν τις οικονομικές διακοπές. Η πατρίδα τους είναι αρκετά ακριβή για τα βαλάντια των ίδιων, με αποτέλεσμα να επιλέγουν το νομό μας, ως εναλλακτική λύση. Επίσης έχουν έρθει Ισπανοί, και για τον ίδιο λόγο με τους Ιταλούς, έχουμε και κάποιους Τούρκους επισκέπτες που βρίσκονται στη Χαλκιδική ως οικονομική επιλογή, έναντι της γείτονος όπου τα παράλια πλέον και τα θέρετρα είναι απλησίαστα για τους ντόπιους. Οι Τούρκοι όμως έχουν τα χαρακτηριστικά επισκεπτών οδικού τουρισμού που επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και έρχονται με προμήθειες σε τρόφιμα και ποτά.

Οι Σέρβοι από την άλλη, βλέποντας την ανατιμημένη Χαλκιδική για δεύτερη χρονιά, στρέφονται στην Αλβανία. Είναι επίσης κοντά και διαθέτει αξιόλογα καταλύματα και ξενοδοχεία με πολύ λιγότερα χρήματα από τη Χαλκιδική. Εδώ, αποτελούν το 10% περίπου του συνόλου των τουριστών στα ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κενό της μεσαίας τάξης τουριστών Ρώσων και των Ουκρανών,  τα τελευταία χρόνια, έχει καλυφθεί από Γερμανούς και Τσέχους και Αυστριακούς που επέστρεψαν στη Χαλκιδική, απουσία των πρώτων!

 

Υψηλές πληρότητες και ελάχιστα περιθώρια για τελευταίας στιγμής κρατήσεις

Όποιος δεν έχει κλείσει δωμάτιο στη Χαλκιδική για τις διακοπές του έχει ελάχιστες πιθανότητες να βρει κάτι ελεύθερο τώρα πλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου. Θα είναι τυχερός κάποιος αν βρει για δυο τρεις βραδιές στο εξής, μας λέει ο ίδιος, αλλά με μέση τιμή τα 100 ευρώ. «Τα ενοικιαζόμενα με 60 και 70 ευρώ είναι όλα κλεισμένα μέχρι και τις 25 Αυγούστου. Στη συνέχεια υπάρχει διαθεσιμότητα», σημειώνει.

Αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για υψηλά βαλάντια με 200 ως και 300 ευρώ τη βραδιά. Για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων η χρονιά αναφοράς είναι το 2022 που πήγε πολύ καλύτερα από το 2019. Φαίνεται ότι φέτος οι τζίροι θα είναι ακόμη καλύτεροι, γεγονός που φέρνει χαμόγελα στα χείλη των επιχειρηματιών.