Ήταν μεσημέρι Σαββάτου οι τελευταίες ώρες που φίλοι και συγγενείς είδαν ή μίλησαν τον 31χρονο τότε Μάρτιν Γιοβανόφσκι που παραθέριζε στην Κασσάνδρα. Το απόγευμα της 9ης Ιουλίου 2022 βούτηξε στη θάλασσα και δεν βγήκε ποτέ ξανά. Τα κύματα έπαιξαν ένα άσχημο παιχνίδι στην παρέα από τη Βόρεια Μακεδονία που έκανε διακοπές στο Ποσείδι. Η θαλασσοταραχή «ρούφηξε» τον Μάρτιν, τη στιγμή που ένας από τους τρεις φίλους, ο Ιβάν, πάλεψε επί 19 ώρες με τη θάλασσα και βγήκε νικητής και ζωντανός. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για τον Μάρτιν. Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν υπήρξε κανένα ίχνος, κανένα στοιχείο για αυτόν, ούτε μέσα, ούτε έξω από το νερό.

Η υπόθεση συγκλόνισε το πανελλήνιο και ακόμη αφήνει να αιωρούνται πολλά ερωτηματικά γύρω από την εξαφάνιση του Μάρτιν αλλά και τυχόν στοιχείων για επιβεβαίωση θανάτου ή πνιγμού.  Στην Ελλάδα, άλλωστε, και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, υπήρξαν μόνο τρεις περιπτώσεις αγνοούμενων που δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Ογδόντα ημέρες ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πέρασε για να βρεθεί αγνοούμενος στο νερό. Στην περίπτωση του Μάρτιν έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και δεν το κρύβει κανείς, ότι κάθε φορά που έχουμε ευρήματα σε ακτή και θάλασσες, το μυαλό όλων πάει στον Μάρτιν.

Οι συγγενείς του επέστρεψαν στην πατρίδα. Ο αδερφός του ούτως η άλλως εργαζόταν στο εξωτερικό και ζει στο εξωτερικό. Ποτέ δεν θα είναι το ίδιο για τη μητέρα και τον αδερφό του Μάρτιν, καθώς η απουσία του πονάει. «Κάθε μέρα ξυπνάμε με τον ίδιο πόνο. Ποιος θα μπορούσε να φέρει πίσω τον Μάρτιν», μάς λέει ο αδερφός του και ανησυχεί για τη μητέρα του στο άκουσμα της παραμικρής είδησης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Καλάνδρας Ποσειδίου, Αθανάσιος Πούλιος θυμάται τη μέρα. «Μια μέρα με πολύ αέρα μας ειδοποίησαν για κάποιο συμβάν στην παραλία. Τρέξαμε, ψάξαμε, πέρασαν οι ώρες και τα 24ωρα κι όλα εξελίχθηκαν όπως τα θυμόμαστε. Μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε το ένα παλικάρι, Μετά, την επόμενη μέρα βρέθηκε ο δεύτερος φίλος, αλλά ποτέ δεν εντοπίσαμε τον τρίτο της παρέας, τον Μάρτιν». Κι ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από το περιστατικό, ακόμη πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί πόσο επικίνδυνα είναι τα νερά στο σημείο, όταν υπάρχουν ρεύματα, και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την κολύμβηση, όπως περιγράφει ο κ. Πούλιος. Μάλιστα όλοι είναι σε επιφυλακή, καθώς φέτος στο Ποδείδι γίνεται το αδιαχώρητο από τουρίστες.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Ράμος από τον ΟΦΚΑΘ, που επί πολλά 24ωρα ήταν μπροστάρης στις έρευνες μέσα και έξω από τη θάλασσα, και μαζί με την οικογένεια του Μάρτιν τονίζει:
«Για μας ο φάκελος είναι ανοιχτός. Πάντα ότι βρίσκεται το διασταυρώνουμε με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Δεν θα σταματήσουμε να αναζητούμε τον Μάρτιν, και συνεχίζουμε να είμαστε κοντά στην οικογένεια».