Ο ένας πάνω στον άλλον βρίσκονται και αυτό το καλοκαίρι οι λουόμενοι σε πολλούς παραθεριστικούς οικισμούς της Κασσάνδρας, όπου σημειώνεται το αδιαχώρητο.

Η νέα μόδα της…. «καντίνας στο κύμα» χτυπά την πόρτα περιοχών όπως η Καλλιθέα, που κατά μήκος της ακτής της κατακλύστηκε από παράνομες εκφάνσεις της δραστηριότητας υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει την οργή των επιχειρηματιών που διατηρούν εστιατόρια και ταβέρνες με καθόλα νόμιμες άδειες και προδιαγραφές.

Οι εικόνες που αντικρύζει κανείς στην περιοχή συχνά ξεπερνούν το όρια της ανομίας. «Μέχρι και την πλαγιά έχουν σκάψει για να βάλουν τραπέζια», περιγράφει επαγγελματίας του χώρου, που για ευνόητους λόγους διατηρεί την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν δύναται κάποιος που έχει άδεια καντίνας ή αναψυκτήριου να «βγάζει» κουζίνα πέντε τετραγωνικών μέτρων και να σερβίρει πιάτα.

«Είναι αστείο το γεγονός, αλλά έχουν φτάσει σε σημείο να ζητούν αστακό από εστιατόριο για να εξυπηρετήσουν δικούς τους πελάτες», λέει ο ίδιος περιγράφοντας τα τραγελαφικά περιστατικά που διαδραματίζονται.

Είναι λογικό και επόμενο οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τις αρπαχτές των επιτήδειων να γίνονται επικίνδυνες για όλους. Όταν δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές που βάζει ο νόμος για μια κουζίνα, τότε αυτομάτως, καταστρατηγούνται και οι δικλείδες ασφαλείας για όλους. Ο επαγγελματίας που μάς καταγγέλλει τα όσα συμβαίνουν, περιγράφει πρόχειρες κατασκευές, με ρολόγια της ΔΕΗ πλησίον φιάλης υγραερίου και στη μέση πυροσβεστική φωλιά. Περιγράφει παραπήγματα χωρίς χώρους υγιεινής για τους πελάτες, (πολύ περισσότερο για ΑμεΑ) από τους οποίους ξαφνικά βγαίνουν και σερβίρονται από τσιπούρες και μπριζόλες μέχρι γαρίδες.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η απασχόληση του προσωπικού στις επιχειρήσεις αυτού του είδους είναι μεν νόμιμη ως προς την ασφαλιστική κάλυψη, όχι όμως και ως προς το περιεχόμενό της, αφού όλοι δηλώνονται σερβιτόροι, ακόμη και εκείνοι που δουλεύουν στην ¨κουζίνα¨.

Ο νόμος της σιωπής ωστόσο, δεν επιτρέπει τους νόμιμους επιχειρηματίες να κινηθούν ενάντια σε κανέναν κι ούτε να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες που συντελούνται μπροστά τα μάτια τους. «Δεν μπορούμε να γίνουμε κακοί. Ας αναλάβουν την ευθύνη οι αρμόδιες υπηρεσίες κι ας έρθουν να κάνουν ελέγχους», λένε οι επαγγελματίες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος Κασσάνδρας έχει πάρει απόφαση ότι σε σταθερές και μη καντίνες, δεν νοικιάζει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο παραλίας, όπως αναφέρει η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά.  Επιπλέον, πολλά από τα παραπάνω προβλήματα θα λυθούν από την επόμενη χρονιά όταν ελέγχους θα διενεργούν τα άτομα της δημοτικής αστυνομίας, 11 στον αριθμό, που θα στελεχώσουν την επανιδρυθείσα υπηρεσία.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”