Σε μικρή μόνο απόσταση από την Αμμουλιανή και τις ακτές της Ουρανούπολης, τα Δρένια, το κρυμμένο και άγνωστο στον πολύ κόσμο, νησιωτικό σύμπλεγμα, μοιάζει να είναι «το απόλυτο ελληνικό τοπίο» όπως το έχει χαρακτηρίσει και η Vogue.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ακατοίκητων βραχονησίδων που απέχει δύο περίπου μίλια από τη στεριά της Ουρανούπολης και βρίσκεται ανατολικά της Αμμουλιανής. Η Δρένια είναι η μεγαλύτερη και τo Τηγάνι (ή Άρτεμις) η Φέτα, η Πένα (ή Ποντίκι), η Φρύνη και το Γαϊδουρονήσι οι μικρότερες.

Τα Δρένια ή αλλιώς Γαϊδουρονήσια όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, γεμίζουν κόσμο αποκλειστικά και μόνο το καλοκαίρι από τουρίστες, ή από κατασκηνωτές που τα επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αμμουλιανής κ. Κωνσταντίνο Τσακνή, το όνομα των νησιών προέρχεται πιθανότατα από τα γαϊδουράκια που υπήρχαν εκεί και τα οποία οι κάτοικοι άφηναν ελεύθερα προκειμένου να βοσκίσουν. Μέχρι και σήμερα, στα νησιά βρίσκονται περίπου 50 αγριοκάτσικα που ζουν ελεύθερα και πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι ένα αγνό και παρθένο φυσικό τοπίο.

«Οι περισσότεροι επισκέπτες των νησιών εκδράμουν κυρίως από την Ουρανούπολη. Περίπου 500 με 1.000 άτομα καθημερινά επιλέγουν να μετακινηθούν προς τα νησάκια», σημειώνει ο κ. Τσακνής τονίζοντας πως πρόκειται για έναν προορισμό άγνωστο στο ευρύ κοινό, με φανατικούς οπαδούς ωστόσο, που τα επισκέπτονται σταθερά.

Πώς μπορεί να φτάσει κανείς στα Δρένια

Μέσα σε 15 μόλις λεπτά μπορεί κανείς να βρεθεί σε έναν από τους πιο εξωτικούς προορισμούς όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δρομολόγια με μικρά πλοία χωρητικότητας περίπου 50 ατόμων, τόσο από την Αμμουλιανή, στην οποία ανήκουν διοικητικά, όσο και από την Ουρανούπολη. Άλλος επίσης δημοφιλής τρόπος, ιδίως για τις παρέες και τις οικογένειες, είναι μέσω της ενοικίασης μικρών σκαφών που δεν απαιτούν δίπλωμα.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα στην ουσία αποτελείται από δύο επίπεδες νησίδες και τέσσερις βραχονησίδες που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και ξεπηδούν οριακά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα μικρά νησάκια του συμπλέγματος βοηθούν στο σχηματισμό ενός δακτυλίου που περιβάλλει έναν υπερυψωμένο αμμώδη πυθμένα και δημιουργεί μια μεγάλη, αλλά και ρηχή “πισίνα”. Λόγω των ρηχών νερών μόνο μικρές βάρκες μπορούν να φτάσουν σε μερικές από αυτές τις όμορφες και αμμώδεις παραλίες.

Το πιο κοντινό νησάκι στην Αμμουλιανή ονομάζεται Φέτα. Το κύριο νησί είναι η Δρένια. Αποτελείται από δύο δασώδεις λόφους που περιβάλλονται από θαλάσσιους βράχους στις τρεις πλευρές, αλλά στην άλλη της πλευρά υπάρχει μια υπέροχη παραλία με ψιλή άμμο. Αυτή είναι η κύρια παραλία της Δρένιας και αυτή στην οποία συρρέουν οι περισσότεροι τουρίστες. Στο νησί, σύμφωνα με τον κ. Τσακνή βρίσκονται και δύο ήσυχα beach bar που λειτουργούν παράλληλα και ως καντίνες και που προσφέρουν στους επισκέπτες διάφορες νοστιμιές.

Η Πένα (ή Ποντίκι), το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, έχει το σχήμα κλεψύδρας, με την άμμο να αγκαλιάζει τις δύο πλευρές της στενής μέσης της. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση για μπάνιο από τη Δρένια και είναι εύκολα προσβάσιμη. Η μεγαλύτερη παραλία της έχει θέα στη θάλασσα και η άλλη προς την Ουρανούπολη.

Οι επισκέπτες συνήθως κολυμπούν από το ένα νησάκι στο άλλο και βρίσκουν ήρεμες τοποθεσίες όπου μπορούν να ξαποστάσουν.

Τα Δρένια αποτελούν τον απόλυτο προορισμό σε περίπτωση που κάποιος αναζητά λίγη ηρεμία και μία απόδραση από τον πολιτισμό, αφού δεν υπάρχουν δρόμοι, αυτοκίνητα, κτήρια κλπ. έτσι ώστε να θυμίζει πόλη, ενώ οι παραλίες είναι καθαρές και η άμμος έχει το χρώμα του λευκού. Τα νησάκια αυτά είναι από τα λίγα ανέπαφα και παρθένα μέρη που συναντά κανείς στη χώρα, ενώ ξεχωρίζουν για την πυκνή βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά και την πλούσια θαλάσσια ζωή εξαιτίας του πλήθους των ψαριών που υπάρχουν.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, πως οι άνθρωποι της Vogue Greece, επέλεξαν μετά από ρεπεράζ σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής τα συγκεκριμένα νησάκια για μια φωτογράφιση μόδας με έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα η επικεφαλής του περιοδικού τόνισε πως το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι «όλη η Ελλάδα», κάνοντας ειδική μνεία για την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου