Δυναμικό παρών έδωσαν πολίτες αλλά και παραθεριστές που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Ποτίδαια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το φαινόμενο που παρατηρείται και αφορά την παράνομη κατάληψη του αιγιαλού από επιχειρήσεις.

Το «Κίνημα της πετσέτας» όπως ονομάστηκε, πρωτοεμφανίστηκε σε διάφορα ελληνικά νησιά όπως η Πάρος και η Νάξος, ενώ χάρη στην άμεση κινητοποίηση των πολιτών που οδήγησε στο «ξήλωμα» των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις beach bar, έλαβε γρήγορη δυναμική και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στον αγώνα αυτόν εντάχθηκαν και οι πολίτες της Χαλκιδικής όπου και εδώ συντελείται το φαινόμενο παραβάσεων στις παραλίες της, από beach bar ή ξενοδοχεία, καθώς η δημιουργία ομάδας στο Facebook «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου δύο συγκεντρώσεις στις 10:30 πμ στην Ποτίδαια και στη Νικήτη.

«Όνειρο θερινής νυκτός» η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες λένε οι κάτοικοι

«Η πλήρης εμπορευματοποίηση του φυσικού κάλους δεν συμφέρει κανέναν, γιατί πολύ εύκολα θα φθίνει ο φυσικός πλούτος, θα καταστραφεί και πιθανά να είναι και μη αναστρέψιμο», σημειώνει ο κ. Γαλάνης που παραβρέθηκε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει οι υπεύθυνοι αιρετοί να το είχανε προλάβει το πρόβλημα και να είναι παρόντες στα ζητήματα του τόπου.

«Εμείς ήρθαμε εδώ γιατί είναι η ελάχιστη ευαισθητοποίηση, και όχι γιατί προσδοκούμε κάτι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», εξηγεί, ενώ όπως τονίζει δεν είναι αντίθετοι στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, αλλά σε αυτό το κακόγουστο μοντέλο που έχει αναπτυχθεί.

Ως όνειρο θερινής νυκτός περιγράφει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες κάτοικος του Πευκοχωρίου που μετέβη στη Νέα Ποτίδαια για να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. «Θεωρώ ότι υπήρξε αυτό το κίνημα και καλώς υπήρξε αυτό το κίνημα, για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι άνθρωποι και να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Δυστυχώς στο Πευκοχώρι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα beach bar» τονίζει ο κ. Βασίλης.

Παράλληλα επεσήμανε και το δυσθεώρητο κόστος του να καθίσει κανείς σε αυτά τα καταστήματα, που ξεκινά από 20 και 30 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση και μπορεί να φτάσει έως και τα 150 ευρώ.

Το παρών έδωσαν πολίτες και από τους όμορους νομούς. «Παλεύουμε για το δικαίωμα όλων των τουριστών, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες», τονίζει η Έλλη, κάτοικος Θεσσαλονίκης η οποία εκτιμά ότι «οι αυθαιρεσίες στη Χαλκιδική, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Παράλληλα σημειώνει ότι «γίνεται μεμονωμένη προσπάθεια από την πλευρά των πολιτών να αναζητήσουν το κατά πόσο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με αυτές τις επιχειρήσεις τηρούν τους όρους του νόμου», με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται ουσιαστικά το βάρος των αρμόδιων αρχών στους ίδιους τους πολίτες.

Αν. Χαλκιά: «Τον αιγιαλό τον διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία» – Τρεις υπάλληλοι για όλη τη Χαλκιδική (video)