Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην υποστελέχωση και στην ορθή λειτουργία του είναι το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής που εδρεύει στον Πολύγυρο. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με την έλευση των τουριστών και την αθρόα αύξηση του πληθυσμού, αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα του μοναδικού νοσοκομείου στον νομό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, υπολογίζεται ότι το Γ.Ν.Χ.  είναι υποστελεχωμένο κατά 30% τόσο από ιατρικό όσο και από νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά αφορούν στην ορθή λειτουργία του νοσοκομείου σε περιόδους που διαμένει ο μόνιμος πληθυσμός της Χαλκιδικής, με το πρόβλημα να οξύνεται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες κατά τους οποίους ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται ραγδαία, ενώ παράλληλα ποικίλει και η πολυπλοκότητα των περιστατικών.

Σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό που δημιουργείται, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας επιχείρησε φέτος για δεύτερη χρονιά μέσω προκηρύξεων να προσελκύσει το ενδιαφέρον την περίοδο αυτή της αυξημένης κίνησης, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Αιτία φαίνεται να αποτελούν οι αντίξοες συνθήκες υπερεφημέρευσης, που αποτρέπουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων ιατρών του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, η προκήρυξη, που αποδείχθηκε άγονη, αφορούσε τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο για την κάλυψη των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Μάλιστα η προκήρυξη προέβλεπε  παράλληλα με τον προβλεπόμενο μισθό, 1.800 ευρώ ως επιπλέον οικονομικό κίνητρο. Οι θέσεις αφορούσαν Επιμελητές Α Αναισθησιολογίας και Ακτινολογίας καθώς και Επιμελητές Β Νεφρολογίας.

«Αν αναγκάζεται ο γιατρός να κάνει από 5 εφημερίες που ορίζει το Υπουργείο Υγείας και που αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και για τον εργαζόμενο αλλά και για τον ασθενή, οχτώ, δέκα και έντεκα εφημερίες, καταλαβαίνετε ότι είναι αποτρεπτικός παράγοντας για εκείνον να έρθει να εργαστεί εδώ», σημειώνει στο Xalkidiki Politiki η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής κα Κεσσίδου Ναταλία. Ενδεικτικό του μειωμένου προσωπικού σύμφωνα με την πρόεδρο, είναι το γεγονός πως τον μήνα Αύγουστο μία ακτινολόγος αναγκάζεται να κάνει 13 εφημερίες, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εφημερεύει μέρα παρά μέρα.

Χωρίς Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών το Νοσοκομείο Πολυγύρου

Το μειωμένο προσωπικό όμως φαίνεται να δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Ενδεικτικά σε κάθε Νοσοκομείο, το  Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου γίνεται η διαλογή των ασθενών αφού παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, λειτουργεί ξεχωριστά. Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου ωστόσο, που εφημερεύει σε καθημερινή βάση, το ήδη μειωμένο προσωπικό οδήγησε στη μη επαρκή στελέχωση του ΤΕΠ με αποτέλεσμα τα έκτακτα περιστατικά να εξυπηρετούνται στον χώρο όπου τελούνται τα Τακτικά Ιατρεία», εξηγεί η κα Κεσσίδου τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ένας ενιαίος χώρος, που οργανωτικά θα βοηθούσε πάρα πολύ».

Μοναδική ελπίδα για την αποσυμφόρηση της κατάστασης θα ήταν η λειτουργία της ΤΟΜΥ που θα εξυπηρετούσε σημαντικό φόρτο εργασίας από τα Τακτικά Ιατρεία. Η έναρξη λειτουργίας της ωστόσο παραμένει ασαφής παρά την ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο του 2022 των αποτελεσμάτων της προκήρυξης.

Παράλληλα, στα ήδη αυξημένα προβλήματα του Νοσοκομείου έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως για τη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου, το Ακτινολογικό Τμήμα, στο οποίο έμειναν μόνο δύο γιατροί, αναγκάζεται να συνεργάζεται με ιδιωτική εταιρεία με συχνή καθυστέρηση στην έκδοση των πορισμάτων για τα επείγοντα περιστατικά. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει η η δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε ασθενείς κάτω των 14 ετών.

Από την πλευρά τους οι γιατροί του Νοσοκομείου με ανακοινώσεις τους, καλούν τους υπευθύνους για επίλυση των προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής και της αύξησης του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες.