Συγκεκριμένα, αν είστε σαν εμένα, εύχεστε να μπορούσατε να τρέφεστε αποκλειστικά με γλυκά, χωρίς να φοβάστε για την υγεία σας. Ίσως θέλετε μάλιστα να “γλυκάνετε” και τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς σας. Δυστυχώς όμως, ειδικά για τα σκυλάκια μας, τα γλυκά είναι ιδιαίτερα βλαβερά. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι λόγοι για τους οποίους αντενδείκνυται να μοιραστείτε αυτή την καθημερινή απόλαυση με τον πιο πιστό σας φίλο;

Οι σκύλοι δεν χρειάζονται ζάχαρη, και ακόμα και μία γλυκιά λιχουδιά δεν τους κάνει καλό. Βέβαια, μια μπουκιά κέικ ή μπισκότο δεν θα τους βλάψει, αλλά είναι σημαντικό αυτό το μοίρασμα να μην αναχθεί σε συνήθεια. Βραχυπρόθεσμα, ένας σκύλος που έχει φάει ζάχαρη, ιδίως αν είναι μικρόσωμος ή κουτάβι, μπορεί να κάνει εμετό ή διάρροια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι χωνεύουν τη ζάχαρη πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, προκαλώντας έτσι μια άμεση άνοδο της γλυκόζης στο αίμα. Μακροπρόθεσμα, η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία, προβλήματα με την καρδιά, στις αρθρώσεις και στα δόντια, δυσκολίες στην αναπνοή, παγκρεατίτιδα και διαβήτη. Επιπλέον, η ζάχαρη κάνει πιο έντονο το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας το σκυλάκι σας στην υπερκατανάλωση τροφής. Όσο λιγότερο ζυγίζει ένας σκύλος, τόσο μεγαλύτερη και σοβαρότερη είναι η αρνητική επίδραση της ζάχαρης στον οργανισμό του.

Οι σκύλοι εμφανίζουν προβλήματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα γιατί δεν είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται κυρίως η πρόσθετη ζάχαρη, δηλαδή η ζάχαρη που έχει προστεθεί σε φαγητά ή γλυκά πέρα από αυτήν που ήδη υπάρχει στα φρούτα, στα λαχανικά και το γάλα. Δηλαδή, ένας σκύλος επιτρέπεται να φάει καρπούζι ή μήλο τα οποία έχουν ζάχαρη από τη φύση τους, αλλά δεν επιτρέπεται να φάει φρούτο στο οποίο έχει προστεθεί σιρόπι. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, καθώς και σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά χρήσιμα για την υγεία των σκύλων σας. Τα προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη, από την άλλη, την περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να προκαλεί προβλήματα υγείας στους σκύλους.

Ποιες τροφές με ζάχαρη επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας;

– Μέλι

Το μέλι, όταν είναι ανεπεξέργαστο, είναι πιο υγιεινό από την επεξεργασμένη ζάχαρη λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και μέταλλα. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να περιέχει ζάχαρη, οπότε πρέπει να το δίνετε στον σκύλο σας με φειδώ.

– Ποπ κορν

Το ποπ κορν αποτελείται κατά 100% από άμυλο, το οποίο με την πέψη μετατρέπεται σε γλυκόζη ή ζάχαρη, οπότε δεν επιτρέπεται να το τρώνε οι σκύλοι.

– Παγωτό

Το παγωτό περιέχει πολλή πρόσθετη ζάχαρη και γι’ αυτό το λόγο είναι απαγορευμένο για τους σκύλους. Αν, παρόλα αυτά, θέλετε να επιτρέψετε στον σκύλο σας να φάει ελάχιστο παγωτό, αποφύγετε το light παγωτό ή το παγωτό σοκολάτα γιατί είναι τοξικά. Ευτυχώς, έχουμε μια καλύτερη λύση για εσάς! Το ειδικό παγωτό για σκύλους Smoofl είναι πεντανόστιμο και απολύτως ασφαλές για τον χνουδωτό σας σύντροφο!

– Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πολύ επικίνδυνη για τους σκύλους, γιατί περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία που παράγεται από τα κακαόδεντρα. Οι οργανισμοί των σκύλων δεν μπορούν να επεξεργαστούν την ουσία αυτή, οπότε η σοκολάτα καθίσταται ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους και μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, ακόμη και στον θάνατο.

– Καραμέλες και γλειφιτζούρια

Οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε καραμέλες ή γλειφιτζούρια, καθώς εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, μπορεί να περιέχουν και ξυλιτόλη ή κάποια άλλη τοξική ουσία.

– Άλλα γλυκαντικά

Κάποια γλυκαντικά θεωρούνται μεν πιο ασφαλή, αλλά συχνά συνδυάζονται με την ξυλιτόλη που είναι ιδιαίτερα τοξική για τα σκυλάκια. Η ξυλιτόλη περιέχεται κυρίως σε light προϊόντα, σε μάρκες φυστικοβούτυρου, και στις τσίχλες.

Είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε πάντοτε τον/την κτηνίατρό σας όποτε σκοπεύετε να δώσετε κάποια ανθρώπινη τροφή στον σκύλο σας. Ο/η κτηνίατρός σας γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας, καθώς κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά. Ειδικά εάν ο σκύλος σας τρώει κάποια ειδική κλινική δίαιτα, δεν επιτρέπεται να του δίνετε άλλες τροφές.

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή:

– Φυλάξτε τα γλυκά μακριά από τον σκύλο σας, σε μέρος όπου δεν μπορεί να τα βρει και να τα φτάσει. Εξηγήστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας – και στα παιδιά – γιατί δεν επιτρέπεται να δίνουν γλυκά στον σκύλο.

– Μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να έχει πρόσβαση στα σκουπίδια.

– Εάν ο σκύλος σας φάει προϊόντα με ξυλιτόλη, σοκολάτα, καφεΐνη, σταφίδες ή σταφύλια, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε κατευθείαν με τον/την κτηνίατρό σας, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποιο επείγον περιστατικό.

– Τέλος, μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να γλείψει κάποιο γλυκό με το περιτύλιγμά του, διότι εάν το καταπιεί, αυτό μπορεί να προκαλέσει έμφραξη στο έντερο και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πώς να δώσετε λιχουδιές στον σκύλο σας με ασφάλεια:

– Ταΐστε τον σκύλο σας φρούτα αφού πρώτα ερευνήσετε ποια επιτρέπεται να φάει.

– Φτιάξτε τούρτα για σκύλους χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ακολουθώντας διαφορετικές συνταγές που υπάρχουν στο ίντερνετ.

– Παραμείνετε στις αγαπημένες λιχουδιές του σκύλου με κρέας και άλλα συστατικά κατάλληλα για τη διατροφή του.

Κρατήστε τα προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη μακριά από τον σκύλο σας, για το καλό του. Μην ανησυχείτε! Υπάρχουν πολλές υγιεινές λιχουδιές που μπορεί να απολαύσει το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

πηγή topetmou