Οι ΧΟΠΑ Ήρωες 112, το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την υγεία, δημιουργεί το πρώτο στο είδος του μουσικό βίντεο, για να συμβάλει στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το υψηλής ενέργειας βίντεο, παρουσιάζει τα παιδιά να μοιράζονται τις σωτήριες γνώσεις τους για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους να εντοπίσουν τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου πριν να είναι πολύ αργά.

Η εκστρατεία ΧΟΠΑ Ήρωες 112, δημιούργησε ένα νέο καινοτόμο μουσικό βίντεο με τίτλο «Χόρεψε για τη Ζωή», για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και τη σημασία της άμεσης κλήσης ασθενοφόρου.

Με πρωταγωνιστές παιδιά που συμμετείχαν στην εκστρατεία από περισσότερες από 20 χώρες, το βίντεο τα δείχνει να χορεύουν μαζί με το τραγούδι της καμπάνιας, δείχνοντας περήφανα όλα όσα έχουν μάθει για την αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου, καλώντας άμεσα το ασθενοφόρο.

Η καμπάνια με θέμα τους υπερήρωες, διδάσκει στα παιδιά τα τρία βασικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου – ένα πρόσωπο που ξαφνικά πέφτει προς τη μία πλευρά, ένα χέρι που ξαφνικά εξασθενεί και δύο χείλη που ξαφνικά δεν μπορούν να σχηματίσουν λόγο – καθώς και τη σημασία του να καλέσουν αμέσως ασθενοφόρο στο 112.

Οι ΧΟΠΑ Ήρωες χρησιμοποιούν με μοναδικό τρόπο τα παιδιά ως καταλύτη για να συμβάλουν στη διάδοση των σωτήριων γνώσεων για το εγκεφαλικό επεισόδιο, αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό τους για μάθηση και ανταλλαγή γνώσεων. Τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο και τους ανατίθεται η αποστολή να μοιραστούν αυτά που έμαθαν με τις οικογένειές τους, ιδίως με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Το βίντεο δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της τρίτης επετείου της εκστρατείας του προγράμματος, η οποία έχει ήδη φτάσει σε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, φέτος, περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στον πρόγραμμα και το έχουν λατρέψει!

Ορισμένες διασημότητες προσέφεραν την υποστήριξή τους με την εμφάνισή τους στο βίντεο, όπως ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Sir Jonathan Pryce, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και YouTuber Joe Tasker και ο ραδιοτηλεοπτικός Chris Tarrant, ο οποίος είναι και ο ίδιος επιζών από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Sheila Martins, καθηγήτρια νευρολογίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα εγκεφαλικά επεισόδια δήλωσε ότι: “Ένας στους τέσσερις από εμάς θα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του, οπότε πρόκειται για ένα εξέχον ζήτημα που αγγίζει πολλές ζωές. Παγκοσμίως, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και η τρίτη κύρια αιτία αναπηρίας. Ευτυχώς, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά μόνο αν ο ασθενής λάβει βοήθεια αρκετά γρήγορα. Μια πρόκληση είναι ότι οι περισσότεροι πάσχοντες δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι να είναι πολύ αργά”.

Ο Jan Van Der Merwe από την Angels Initiative, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας ΧΟΠΑ Ήρωες, δήλωσε: “Παρά την επικράτηση του εγκεφαλικού επεισοδίου, η έρευνα δείχνει ότι είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει”. Αυτό καθιστά την εκπαίδευση της γενιάς των baby boomers, που κινδυνεύει περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο, μεγάλη πρόκληση. Με ποιον όμως συναναστρέφεται πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα; Με τα εγγόνια τους. Και λόγω του ιδιαίτερου δεσμού που υπάρχει, είναι πιο πιθανό να λάβουν θετικά μηνύματα μέσω αυτών. Έτσι, επιδιώξαμε να επωφεληθούμε από αυτό για να έχουμε θετικό αντίκτυπο. Μαζί μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, ένας παππούς και μια γιαγιά κάθε φορά”.

Για να δείτε το βίντεο και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους ΧΟΠΑ Ήρωες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα fastheroes.com.

Το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων, αναπτύχθηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κατέστη δυνατή η πραγμάτωσή του από την Πρωτοβουλία Angels, ένα πρόγραμμα βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης για τα εγκεφαλικά επεισόδια σε όλο τον κόσμο.