Τους λόγους που τον οδήγησαν να περάσει ξανά στον χώρο της αυτοδιοίκησης εξήγησε ο Μιχάλης Βλαχόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη, μιλώντας στην εκπομπή «Με Καθαρή Ματιά» και στη Σουζάνα Καζάκα.

Ο κ. Βλαχόπουλος που διετέλεσε δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου τις τελευταίες 4ετιες του Καποδίστρια, επανέρχεται στην πολιτική σκηνή για δύο βασικούς λόγους, όπως τονίζει. Ο πρώτος αφορά την «προβληματική» εφαρμογή του Καλλικράτη στον δήμο Αριστοτέλη, που ενοποίησε τρεις δήμους, Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων Ακάνθου, χωρίς σωστή κατανομή έμψυχου και άψυχου δυναμικού. «Ούτε το προσωπικό μοιράστηκε σωστά, ούτε ο εξοπλισμός. Έχουν τρεις δημοτικές ενότητες που τις διοικούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι χωρίς άτομα και χωρίς εξοπλισμό. Αυτό δεν αποδίδει», τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος.

Ο δεύτερος λόγος που τον οδηγεί στον δήμο αφορά τη στασιμότητα εκτέλεσης έργων, και μάλιστα ώριμων που άφησε και ο ίδιος πίσω του στην ενότητα Σταγείρων Ακάνθου. «Σαν πρώτες προτεραιότητες ενός κεφαλαίου που επενδύθηκε πριν από τον καθένα, οφείλουμε να συνεχίζουμε το έργο των προηγούμενων», σημειώνει.

Σαν πρώτος στόχος που θέτει ο Μ. Βλαχόπουλος είναι η οργάνωση της διοίκησης του δήμου. «Μετά προχωράς στα επόμενα βήματα. Η αξιοποίηση ενός τεράστιου κεφαλαίου που είναι τα Τοπικά Συμβούλια. Μένουν αναξιοποίητα γιατί δεν τους βοηθάει το σύστημα. Ο πρόεδρος ενός χωριού απαξιώνεται και η απαξίωση αυτή φέρνει απογοήτευση και δεν θέλεις να συμμετέχεις ξανά στα κοινά», εξηγεί. Όπως λέει, ο Καλλικράτης δεν δίνει το δικαίωμα δημιουργίας ενός θεσμοθετημένου συμβουλίου προέδρων του χωριού. «Οι πρόεδροι εν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μπορούν να έχουν αλληλεγγύη και να δουν τα κοινά προβλήματα και τις κοινές ανάγκες», αναφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος.

Παρατηρώντας τις βασικές υποδομές του διευρυμένου δήμου, ο κ. Βλαχόπουλος ξεχωρίζει το παραλιακό τμήμα του δήμου με τις ανάγκες της έντονης εποχικότητας. Στα ορεινά χωριά χρειάζονται άλλες υποδομές όπως λέει, επαναφέροντας και σε αυτή την περίπτωση την ανάγκη συνεργασίας του δημάρχου με τα τοπικά συμβούλια.
«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα πουν, εδώ θα γίνει αυτό, εκεί το άλλο. Όλα θα γίνονται βάσει αποφάσεων και προγράμματος των τοπικών συμβουλίων», ξεκαθαρίζει ο κ. Βλαχόπουλος.

Τουρισμός και υποδομές

Μιλώντας για το όραμα που έγινε πραγματικότητα, το Άλσος του Αριστοτέλη, ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι απαιτείται οργάνωση και όραμα σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στα θέματα που αφορά την κεντρική διοίκηση, ο δήμος πρέπει να προβλέπει.

Στο κομμάτι του τουρισμού πρέπει να υπάρχει μια θεσμοθετημένη επιτροπή τουρισμού που θα στελεχώνεται από ειδικούς και θα συνεργάζεται ανάλογα με τους κατάλληλους φορείς. «Έγιναν σημαντικά πράγματα στον δήμο στον τομέα αυτό. Δεν απαξιώνουμε ότι γίνεται, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε», τόνισε.

Δεν έγιναν οι επεκτάσεις γης

Σημαντικό κενό άφησε η αδυναμία σύνταξης των επεκτάσεων γης που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις αξίες γης, και στην Ουρανούπολη και στην Ιερισσό και στην Αμμουλιανή. Για μένα αυτό ήταν προτεραιότητα. Να γίνουν επεκτάσεις με αρχή και τέλος που θα κάνουν μια όμορφη πόλη.

Μιλώντας για το μείζων θέμα της ΥΔΟΜ και της υποστελέχωσης είπε ότι οι μόνες λύσεις είναι η μετακίνηση προσωπικού και η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις έργου και μέσω ΑΣΕΠ. «Χωρίς τη στελέχωση υπηρεσιών του δήμου δεν γίνεται διοίκηση», είπε.