Φωτογραφία Αρχείου

Η Ελλάδα εξυπηρετείται από πέντε δορυφόρους. Εις εξ αυτών που διέρχεται καθημερινά πάνω από την χώρα, περιστρέφεται γύρω από την Γη περίπου κάθε ενενήντα λεπτά, δηλαδή γύρω στις δεκαέξι φορές την ημέρα, σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).

Επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω τον πυρκαγιών

Με 350 km στο περίγειο και 400 km στο απόγειο του, επιτυγχάνει να αποτυπώνει την εικόνα των πυρκαγιών και του σύννεφου καπνού που έχει καλύψει την Ελλάδα από τις πυρκαγιές, που όλως αιφνιδίως ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και σε συνθήκες που δεν αφήνουν αμφιβολία, ότι στην πλειονότητά τους είναι έργο εμπρηστών.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – καθηγητής χημικών μηχανικών, εξηγεί πόσο επικίνδυνα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού είναι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

Το νέφος είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα και έφτασε πολύ μακριά, κάλυψε την Μακεδονία και το Ιόνιο. Όλα τα σωματίδια που μεταφέρει πέφτουν στο έδαφος και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.

«Μπορούν να συγκεντρωθούν στους πνεύμονες και να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο σε αυτά», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης. Τα μέτρα προστασίας είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους αεριζόμενους με air-condition που δεν ανακυκλώνουν τον εξωτερικό αέρα, προκειμένου να μην μεταφέρονται στο εσωτερικό των οικιών και των χώρων εργασίας τα μικροσωματίδια.

Επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω τον πυρκαγιών

Η πρωτοφανής για τα καιρικά φαινόμενα κατάσταση, συνοδευόμενη από πυρκαγιές, που δεν δικαιολογούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν μπορεί να γίνει μια ακόμη συνήθεια που θα επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι, έως την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας.

Πηγή: ertnews.gr