Το καλοκαίρι του 2026 θα λειτουργήσει στη Διάπορο, το πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα που πρόκειται να δημιουργήσει ο επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου Sani/Ikos, Σταύρος Ανδρεάδης, επενδύοντας μέσω της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, περί τα 40 εκατ. ευρώ, στο πανέμορφο νησάκι της Χαλκιδικής.

Το νέο αυτό εγχείρημα του κ. Ανδρεάδη, θα έρθει να φωλιάσει στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή Κρυφό και σε έκταση 100 στρεμμάτων που αγόρασε ο επιχειρηματίας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία και λειτουργία μίας μονάδας, που από πλευράς ένταξης στο περιβάλλον, ενεργειακής υποστήριξης, μορφολογίας αλλά και υπηρεσιών, θα ανήκει στο high end των τουριστικών αναπτύξεων.

Το έργο, που έχει ωριμάσει σε επίπεδο προμελέτης το τεχνικό γραφείο Nimand Architects της κας. Νίκης Μάνου – Ανδρεάδη, θα κατασκευαστεί σε ένα εξαιρετικό σημείο, καθώς η διαμπερής έκταση των 100 στρεμμάτων, βρίσκεται στον αυχένα του νησιού, αντικρίζοντας από τη μια πλευρά το νησάκι Άγιος Ισίδωρος και το Άγιο Όρος και, από την άλλη, τον κολπίσκο, τη «γαλάζια λίμνη» του Κρυφού.

Πρότυπη μονάδα, ενεργειακά αυτόνομη

Όπως είπε στο makthes.gr o κ. Σταύρος Ανδρεάδης, το νέο συγκρότημα- το οποίο ακόμη δεν έχει «βαφτιστεί»- θα είναι μία πολύ σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, μία πρότυπη μονάδα, εντελώς αυτόνομη ενεργειακά, η οποία θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία και ξεκούραση, μακριά από την αχλή της πολυκοσμίας.

Στη Διάπορο, για την οποία ούτως ή άλλως προβλέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία, ήπια τουριστική ανάπτυξη, η ΣΤΑΝΤΑ θα δομήσει συνολικά 8.000 τ.μ. στην έκταση των 100.000 τ.μ. που έχουν αποκτηθεί.

Φωτοβολταϊκά σε φυτεμένα δώματα

Το σχεδιαζόμενο συγκρότημα, θα ηλεκτροδοτείται από εξελιγμένα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα τοποθετηθούν στα φυτεμένα δώματα των κτιρίων, ώστε να μην είναι ορατά, ενώ θα υδροδοτείται με την άντληση νερού από υπόγεια υδατικά αποθέματα ή, σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν, από μονάδα αφαλάτωσης. Βεβαίως θα δημιουργηθεί και μονάδα διαχείρισης των αποβλήτων, με τα επεξεργασμένα λύματα να αξιοποιούνται για την άρδευση των χώρων πρασίνου.

Για την κυκλοφορία των επισκεπτών στο συγκρότημα, θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά οχήματα, όπως και για την παραλαβή τους από την προβλήτα που θα κατασκευαστεί, αφού πρώτα εκδοθεί η οικοδομική άδεια και, αδειοδοτηθεί και η κατασκευή του συγκεκριμένου μικρού λιμενικού έργου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης, το συγκρότημα θα είναι μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην λίστα των «πρέπει», των μελετητών.

Να σημειωθεί ότι ως σήμερα, στη Διάπορο, σε αυτό το μικρό νησί που βρίσκεται στον κόλπο της Βουρβουρούς, το μεγαλύτερο από μία συστάδα εννέα μικρών νησιών, υπάρχουν περί τις 30 κατοικίες, από οικογένειες που είναι παθιασμένες με την φυσική του ομορφιά. Το νησί δεν ηλεκτροδοτείται, ούτε υδροδοτείται και όσοι κατοικούν σε αυτό, μεταφέρουν τα απαραίτητα με βάρκες.

diaporos-xartis.jpg

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει η ΣΤΑΝΤΑ, θα διαθέτει μόνο σουΐτες, 74 τον αριθμό, από τις οποίες οι μισές θα έχουν δική τους πισίνα. Στο κεντρικό κτίριο, της υποδοχής, θα υπάρχει μπαρ, το ένα από τα τρία εστιατόρια που θα δημιουργηθούν, καταστήματα και μία πισίνα infinity, μία μεγάλη πισίνα που οπτικά θα καταλήγει στην επιφάνεια της θάλασσας.

Στα πολύ ξεχωριστά στοιχεία του συγκροτήματος, θα είναι η μονάδα του spa- wellness που θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της έκτασης των 100 στρεμμάτων, στη βραχώδη πλευρά που βλέπει προς τον Άγιο Ισίδωρο. Στην ίδια αυτή πλευρά του συγκροτήματος θα βρίσκεται και το ασιατικό εστιατόριο που θα δημιουργηθεί.

Σημειώνεται ότι από τα τρία εστιατόρια που θα λειτουργούν, τα δύο θα είναι θεματικά.

Στη δυτική πλευρά του ακινήτου, που καταλήγει στην αμμώδη παραλία του κολπίσκου του Κρυφού, θα βλέπουν το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος και οι περισσότερες σουΐτες.

Στο νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα θα κτισθεί και μικρή εκκλησία, ενώ θα διαμορφωθεί και παιδικός σταθμός, κάνοντάς το έτσι, θέρετρο και retreat για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Καταλήγοντας ο κ. Ανδρεάδης πρόσθεσε, ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτιμάται πως η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί ως τον Απρίλιο του 2024, οπότε το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει, για τη θερινή σεζόν του 2026.

Πηγή: makthes.gr