Παρελήφθησαν οι αναλύσεις που αφορούν τη σύνθεση των νερών κατά την έξοδο από το βιολογικό καθαρισμό της Συκιάς και όπως προκύπτει η λειτουργία του σταθμού είναι εύρυθμη και άρτια. Οι μετρήσεις που διεξάγονται, επιβεβαιώνουν ότι οι τιμές είναι κάτω του επιτρεπτού ορίου και ότι το νερό που παράγεται είναι καθαρό και σε καμία περίπτωση δεν ρυπαίνει το περιβάλλον.

Ύστερα από καταγγελίες όσον αφορά την σύνθεση του νερού, ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας Βασίλης Ζήσιος, ως αρμόδιος της Αποχέτευσης και των Βιολογικών καθαρισμών του Δήμου ανέφερε: «Έχω στη διάθεσή μου τα αποτελέσματα των δύο πρόσφατων ελέγχων που διεξήχθησαν τόσο από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας όσο και από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου Π.Ε. Χαλκιδικής από τους οποίους προκύπτει ότι οι τιμές είναι κάτω του επιτρεπτού ορίου και η λειτουργία του βιολογικού είναι εύρυθμη».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρώτος έλεγχος αφορά την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Συκιάς (ΕΕΛ) που έγινε ύστερα από καταγγελία: «Δεν θα ήθελα να σταθώ στον λόγο η στην στιγμής της καταγγελίας του Συλλόγου Επαγγελματιών Συκιάς. Στέκομαι μόνο στο θετικό αποτέλεσμα που δείχνει την ικανοποιητική λειτουργία του βιολογικού Συκιάς», τονίζει ο κ. Ζήσιος.

Ο δεύτερος έλεγχος αφορά στην επανάληψη ελέγχου και δειγματοληψίας για την περιοχή Αγίας Βαρβάρας στη Νικήτη: «Ως Δημοτική Αρχή αιτηθήκαμε εκ νέου έλεγχο και δειγματοληψία από την θαλάσσια περιοχή Αγίας Βαρβάρας της Δ.Κ. Νικήτης, όπου πλέον ύστερα από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξήχθησαν, αποφασίστηκε η άρση της προσωρινής απαγόρευσης χρήσης ακτής κολύμβησης στην συγκεκριμένη περιοχή, που είχε επιβληθεί από τις 24-08-2024».

Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Ζήσιος σε συνέχεια των παραπάνω δήλωσε χαρακτηριστικά:

Ο Δήμος Σιθωνίας, η σημερινή Διοίκηση, στο πλαίσιο της διαχείρισης των αποχετευτικών δικτύων λυμάτων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αυτών, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, με Συμβάσεις με εργοληπτικές εταιρίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στα δίκτια και στις ΕΕΛ, Συμβάσεις με εταιρίες για την αποκομιδή και διαχείριση των παραπροϊόντων των ΕΕΛ (πχ. Ξηρή λυματολάσπη), Σύμβαση για την υπηρεσία συμβούλου χημικού μηχανικού, σε θέματα που αφορούν στη βελτίωση των παραμέτρων λειτουργίας των ΕΕΛ, Σύμβαση με εταιρία εφαρμογήςβακτηρίων – λιποδιαλυτών στα αντλιοστάσια του αποχετευτικού δικτύου, Σύμβαση με εταιρία εφαρμογής μεθόδου «βιοενίσχυσης» με σκοπό τη βελτίωση απόδοσης των ΕΕΛ.

Διαθέτει δε ικανό αριθμό προσωπικού στον τομέα της αποχέτευσης, που απαρτίζεται από εξαιρετικούς υπαλλήλους.

Όλοι μαζί δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας για την ορθή λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης και των βιολογικών μας, αντιμετωπίζοντας από όλες τις πλευρές τον προσαυξημένο φόρτο της θερινής – τουριστικής περιόδου.

Όπως γνωρίζετε όλοι οι βιολογικοί μας διαθέτουν «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» (ΑΕΠΟ) και επίσης, ήδη για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των Τ.Κ. Νικήτης και Τ.Κ. Νέου Μαρμαρά έχει αναδειχθεί ανάδοχος εργοληπτική κοινοπραξία για την ριζική αναβάθμιση των βιολογικών αυτών και των αντλιοστασίων λυμάτων των εν λόγω οικισμών, με ύψος δαπάνης σχεδόν 7.000.000 εκατομμύρια ευρώ, έργο που θα βελτιώσει κατά πολύ την συλλογή κι ορθή επεξεργασία των λυμάτων.

Δεν σταματάμε εδώ όμως, συνεχίζουμε καθημερινά όλοι μαζί για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων μας στον τομέα της αποχέτευσης.

Το σχετικό έγγραφο για το ΕΕΛ Συκιάς που αποδεικνύει την άρτια λειτουργία του βιολογικού:
και η σχετική απόφαση της άρσης απαγόρευσης της χρήσης της ακτής κολύμβησης στη Νικήτη: