Απάντηση σε ισχυρισμούς σχετικά με το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής Σιθωνίας, δίνει ο Δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο οποίος έκανε λόγο για «γνωστή» στρατηγική, όλων όσων «αναζητούν ευκαιρίες για προεκλογικές παραστάσεις και επιχειρούν τον μηδενισμό των πάντων με υποσχέσεις, ένταση και κούφια όνειρα».
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Ντέμπλα
Το τελευταίο διάστημα –και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών– κάποιοι μέσω της γνωστής στρατηγικής αναζητούν ευκαιρίες για προεκλογικές παραστάσεις και επιχειρούν τον μηδενισμό των πάντων με υποσχέσεις, ένταση και κούφια όνειρα. Έτσι λοιπόν, αισθάνθηκα την ανάγκη να υπενθυμίσω και να ενημερώσω τους πολίτες για τα έργα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αλλά και γι’αυτά που θα αφήσει ως παρακαταθήκη στην επόμενη Διοίκηση, μιας και κάποιοι μην έχοντας το σθένος και το θάρρος να παραδεχτούν τα έργα της σημερινής Διοίκησης, προσπαθούν να φέρουν στην δημοσιότητα πλασματικά στοιχεία και να αποκρύψουν την αλήθεια, πλασάροντας και παρουσιάζοντας μια στρεβλή εικόνα, χωρίς κανένα ίχνος ενδοιασμού και φιλότιμου.
Αγαπητοί συμπολίτες μου παρακάτω θα σας παρουσιάσω επιγραμματικά το τι εντάχθηκε σε μια τετραετία που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ από Γεννήσεως του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και που ουσιαστικά ήταν 2 χρόνια Διοίκησης, λόγω της πανδημίας (covid 19).
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΡΩΝΗΣ
1. Ασφαλτοστρώσεις:
-Εσωτερική οδοποιία Σάρτης, -Αγροτική οδοποιία Σάρτης, -Εσωτερική Οδοποιία Τορώνης-Καλαμιτσίου
-Εσωτερική Οδοποιία Αϊ-Γιάννης Συκιάς
-Εσωτερική Οδοποιία από διασταύρωση Συκιάς μέχρι το Εσωτερικό της Κοινότητας (ΔΕΝ πρέπει να ξεχνούν οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Τορωνης ότι είχαν να δουν άσφαλτο πριν από το 2010)
2. Διάνοιξη μονοπατιού Σάρτη-Αχλάδα
3. Ανόρυξη Γεωτρήσεων Σαρτη-Τορωνη-Τριστινικα-Συκιά-Καλαμίτσι
4. Κατασκευή γηπέδων 5χ5 με ασφαλτόστρωση, φωτισμό κτλ σε Συκιά και Σαρτη Μαρμαρας 600.000 με την εκπτωση
5. Αναβάθμιση του Παιδικού Σταθμού της Συκιάς με πλήρης ανακατασκευή προϋπολογισμού 371.000€ (παράδοση Νοέμβριος 2023) και έχει δημοπρατηθεί και ο νέος-σύγχρονος εξοπλισμός του παιδικού με 64.000€
6. Αναβάθμιση Κοινόχρηστων Χώρων Συκιάς (περαίωση έργου 31/12/23) προιπ 400000 ευρω
7. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΥΚΙΑΣ! Και για να καταλαβει και ο πιο απλός άνθρωπος Η ΜΕΛΕΤΗ είναι Έτοιμη σε τελικό στάδιο για να υποβληθεί μετά το ΣΥΠΟΘΑ της ΠΕΧ στο Υπουργείο και στο ΣΤΕ. Και παραθέτω της ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ των ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ για ΚΑΠΟΙΕΣ-ους να μαθαίνουν και να μην προβαίνουν σε φθηνή πολιτική: •Οριοθέτηση-επικύρωση ρέματος Συκιάς στο τμημα πολεοδόμησης β’ κατοικίας παραλίας Συκιάς. Έγκριση 26-10-21 ΦΕΚ Αρ. 155 418 Αρ. Φύλλου 737.
•Θεώρηση Γεωλογικής Καταλληλοτητος περιοχής πολεοδόμησης παραλίας Συκιάς Αρ. Πρωτ. 7462 17-01-23.
•ΣΜΠΕ Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανάθεση 11-09-23 (αναμένεται η έγκριση της άμεσα)
!!Μελέτες απαραίτητες για την περαίωση της πολεοδομικής μελέτης της παραλίας Συκιάς. Παραδίδεται τελειωμένο!!!
8. Σε συνεργασία με την Περιφερεια περαιωθήκαν:
-Κόμβος Συκιάς
-Σταθεροποίηση πρανών -Πεζόδρομος σε πολλά τμήματα του επαρχιακού δικτύου
-Περαίωση Λιμενίσκου Τουριστικών Σκαφών στο Πηγαδάκι και ήδη χρηματοδοτήθηκε με άλλα 870.000 € για κατασκευή υπενεμου μόλου προστασίας
-Αντιπλημμυρικά έργα στην Τορώνη με κατασκευή Ζαρζανετ και στα δυο ρέματα της Τορώνης
-Αντιπλημμυρικά έργα στο κεντρικό ρέμα της Συκιάς και στην περιοχη συνεργείο Κοντού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμύρια με την έκπτωση
9. Σύμβαση του Έργου Ύδρευση προϋπολογισμού 1.670.000 περιοχών υδροδότησης του Δήμου Σιθωνίας που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου και περιλαμβάνει:
-Δίκτυα Ύδρευσης μέχρι και τον Άϊ-Γιάννη Συκιάς
-Δικτυο ύδρευσης από τη Συκιά μεχρι και την κεντρική διασταύρωση (επαρχιακό) με δημιουργία πεζοδρομου
-5 χιλιόμετρα Αντικατάσταση Παλαιού Δικτύου Ύδρευσης εντος του παλαιού οικισμού Σάρτης
10. Αγροτική Οδοποιία για όλες τις Κοινότητες (το έργο ήδη εκτελείται) προϋπολογισμού 2.500.000 εκ. € και για Συκιά-Τορώνη προβλέπεται ασφαλτόστρωση του παλαιού επαρχιακού (στάση Τορώνης μέχρι που συναντά τον παραλιακό) καθώς και ασφαλτοστρωσεις στον καμπο Συκιας
11. Ένταξη του έργου ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου μας 350.000 € (αφορά όλο τον Δήμο Σιθωνίας)
12. Αφήνεται εντεταγμένο στο ΠΑΑ πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που αφορά τον επαρχιακό δρόμο Συκιάς-Τορώνης προϋπολογισμού 1.700.000 €
13. Έχει δημοπρατηθεί από την ΠΕΧ οι παρεμβάσεις που αφορούν το ρέμα στο Πορτο Κουφό 2000000 προιπ
14. Περαιώθηκαν οι μελέτες αποχέτευσης Τορωνης-Πορτο Κουφό, ήδη έχουν πληρωθει καθώς και το δεύτερο παραδοτέο που αφορα την ΜΠΕ του Βιολογικού της Τορωνης
15. Έχει γινει Υποβολή μελετης αναβάθμισης του βιολογικου Σάρτης προϋπολογισμού 4 εκατομμύρια € περίπου.
16. Έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της ΠΕΧ αγωγοί ομβρίων για Τορωνη-Σαρτη Βουρβουρου Νικητη Μεταγκιτσι με προϋπολογισμό 550.000 € και αναμενεται προγραμματικη σύμβαση με την ΠΕΧ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ-ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ
17. Σύμβαση του Έργου Αναβάθμισης-Αυτοματοποίησης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας (Αφορά όλο τον Δήμο Σιθωνιας) προϋπολογισμου 4 εκατομμύρια + ΦΠΑ
18. Κατασκευή γηπέδου 5×5
19. Ανάπλαση χώρου στην περιοχη τουριστικά (Καμης) προϋπολογισμου 600.000€
20. Αποκατάσταση ζημιών μέσω του λιμενικου ταμειου κεντρικης προβλήτας Ν. Μαρμαρά 500.000 €
21. Κατασκευή λιμανιου 10.421.949,16 € άνευ ΦΠΑ συμβασιοποιημμενο (άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει)
22. Περαίωση α’φασης της διαδικασίας για την μαρίνα παραδείσου, μετά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων (πληρωμή μελέτης λιμενικό ταμείο και περνάμε στην β’φάση δεσμευτικών προσφορών)
23. Ασφαλτοστρωση Παραδείσου και σε συνεργασια με την ΠΕΧ της πρώτης εισόδου του Ν Μαρμαρά από την πλευρά του πρώην Lidl.
24. Οριοθετηση του Ρεματος Πολεοδομικής Μελετης Γρηγορίου (ανάθεση και έγκριση ΣΜΠΕ έτσι ωστε πλεον το μόνο που απομένει μετά το ΣΥΠΟΘΑ, είναι η προώθηση του φακέλου για την ΤΕΛΙΚΗ εγκριση).
25. Κατασκευή αγωγού ύδρευσης 2,5 χιλ. Έχει συμβασιοποιηθεί και αφορά την ομαλή υδροδότηση της περιοχής πάνω από το ξενοδοχείο Κελυφος.
26. Αναβάθμιση βιολογικού Ν. Μαρμαρα 3.500.000 €. Ήδη γίνονται εργασιες απο τον αναδοχο του εργου.
27. Παραχώρηση καινουριου απορριμματοφόρου Mercedes στον Νέο Μαρμαρά
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗ
28. Γεωτρησεις για επάρκεια νερού.
29. Κόμβοι! Έγινε η κυκλοφοριακή μελέτη των κόμβων, η οποία βέβαια έπρεπε να προηγείται της μελετης των κόμβων (με δυσκολία λόγω της πανδημίας έγινε μετά από 2 χρόνια). Περαιωθηκε και η ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ του έργου που ΔΕΝ υπήρχε καν, γιατί το έργο ειναι κυκλοφοριακες και αντιπλημμυρικες παρεμβάσεις.
30. Ανάθεση ΜΠΕ μελετης επέκτασης του βιολογικού (ήδη έχουμε το πρώτο παραδοτέο του μελετητή)
31. 17.000τμ ασφαλτοστρωσεις εντός του οικισμού και αναμένονται αλλά 2,5 χιλιομετρα μέσα από το έργο της αγροτικής οδοποιίας
32. Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία τακτοποιησης και ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ των ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ
33. εξασφαλίσαμε 3.500.000 € για την ανάβαθμιση του πολύπαθου βιολογικου Νικητης. (ήδη γίνονται σημαντικες εργασίες από τον ανάδοχο)
34. Χρηματοδότηση με 1. 500.000 € για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Νικητης
35. Εγκριση μονάδας ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ Νικητης προϋπολογισμού 4.453,030,.00 €. Ιδιαίτερα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ έργο για την υδροδότηση της ΝΙΚΗΤΗΣ!!!
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
36. ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ 245.000 ευρω
37. Αγορά 3 καινούργιων αποριμματοφορων (Άγιος Νικόλαος Σαρτη Μαρμαρας )
38. Ασφαλτοστρωση μέσω του προγράμματος “τριτση” του Λιβροχιου (το έργο απλώς ήταν ενταγμένο στον φιλοδημο)
39. Ασφαλτοστρωση από το επαρχιακό κύκλωμα (κομβος) μέχρι την είσοδο του χωριού
40. Κατασκευή παρκινγκ στο Δημοτικό Σχολείο
41. Ανόρυξη και αξιοποίηση Γεωτρήσεων
42. Παρεμβασεις στο Δημοτικο Γηπεδο-παιδικες χαρές
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ-ΜΕΤΑΓΚΙΤΣΙ
43. Συμβασιοποιημμενο εργο ασφαλτοστρωσεων ΣΤΟ ΠΔΕ 8.000 τμ περίπου, καθώς προβλέπονται και ασφαλτοστρωσεις με το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας
44. Ενταχθηκε στο Περειφερειακο προγραμμα η παράκαμψη Μεταγγιτσιου 350. 000 €!!
45. Έχουν περαιωθει όλες οι διαδικασίες που αφορούν τον ΥΔΡΟΜΥΛΟ προϋπολογισμού 600.000€ και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει!!!
+ Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και πλείστες καθημερινές παρεμβάσεις
Συγκεκριμένα, όλα τα έργα είναι δημοπρατημμεννα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα οποία κάποια έχουν ολοκληρωθεί, άλλα έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το τέλος του 2023 και κάποια παραδίδονται ως Παρακαταθήκη στην επόμενη Διοίκηση.
Έργα τα οποία υπερβαίνουν το ποσο των 50 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να λογίζονται οι δημοτικοί πόροι που επενδύθηκαν. Και να σκεφτεί κανεις ότι είχαμε καθαρό χρόνο, 2 χρόνια, καθώς τα υπόλοιπα 2 χρόνια είχαν παγώσει τα πάντα λόγω του covid-19.
Χαίρομαστε ιδιαίτερα λοιπόν, που το πρόγραμμα υποψηφίων ακολουθεί και αντιγράφει το έργο μας που ήδη είναι σε εξελιξη σε μεγάλο βαθμο!
Τίποτα δε μας χαρίστηκε. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και χρηστής διοίκησης με ΣΕΒΑΣΜΟ στην διαχείρηση του δημοσίου χρήματος.
Πιστεύω ότι το σύνολο των πολιτών αναγνωρίζει την προσπάθεια μας και η μικροπολιτικη και η ισοπέδωση αποτελεί φοβία συγκρίσιμη.
Δήμαρχος Σιθωνίας Κ. Ντέμπλας