Συνάντηση, προκειμένου να γίνουν οι τελικές συνεννοήσεις, πριν την έναρξη των εργασιών για την ανάδειξη μέρους του διατειχίσματος της Ν. Ποτίδαιας και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, πραγματοποιήθηκε στη Ν. Ποτίδαια.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ένα μήνα, αφορά στη δημιουργία ενός ήπιου περιβάλλοντος χώρου όπου το διατείχισμα της Κασσανδρείας, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο όριο του οικισμού της Νέας Ποτίδαιας και εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.200 m, από τον Τορωναίο κόλπο ανατολικά, μέχρι τον Θερμαϊκό στα δυτικά, να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανάδειξή του και παράλληλα η συνολική εικόνα να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Με γνώμονα την αστική ανάπλαση της περιοχής, γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί το μνημείο στα δρώμενα του οικισμού, είτε στο πλαίσιο μιας περιήγησης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είτε ενός απλού περιπάτου αναψυχής.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υλικά με καλή θερμική συμπεριφορά και αισθητικά συμβατά, αλλά όχι ανταγωνιστικά ως προς τα υλικά του διατειχίσματος και των λοιπών αρχαιολογικών ευρημάτων. Ακόμη, προβλέπεται ο εμπλουτισμός της φύτευσης με ενδημικά είδη δέντρων και μικρών θάμνων προκειμένου να τονιστούν οπτικές φυγές, να σκιαστούν τοπικά περιοχές στάσης και κίνησης, να βελτιωθεί το μικροκλίμα και να αναβαθμιστεί αισθητικά το υπό διαμόρφωση τμήμα.
Ο φωτισμός ανάδειξης του μνημείου, γίνεται από το επίπεδο του εδάφους με ενδοδαπέδιους προβολείς ασυμμετρικής δέσμης και φωτισμό του μνημείου με γραμμικά ενδοδαπέδια φωτιστικά LED. Ο γενικός φωτισμός θα είναι διακριτικός και δεν θα ανταγωνίζεται τον φωτισμό ανάδειξης του μνημείου, αλλά ικανός να εγγυηθεί τη σωστή λειτουργία και την ασφάλεια του χώρου, αποφεύγοντας τη θάμβωση. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, σε περίπου δέκα ημέρες, αναμένεται να ξεκινήσει η αντικατάσταση των φωτιστικών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ν. Ποτίδαιας στο πλαίσιο του έργου αστικών αναπλάσεων, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».