Την προσεχή Τρίτη 3 Οκτωβρίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει κανονικά το φαρμακείο του Αγίου Όρους στις Καρυές, που παρέμεινε κλειστό για 6 μήνες λόγω ασθένειας του φαρμακοποιού. Η απουσία του, και το κλείσιμο του φαρμακείου έφερε στο προσκήνιο το αίτημα των μοναχών για την έκδοση μιας δεύτερης άδειας φαρμακείου, που θα καλύψει τις ανάγκες τους.

Περιστατικά των προηγούμενων μηνών ανέδειξαν το πρόβλημα, που έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν μοναχός που διαμένει σε κελί αναζήτησε το φάρμακό του εκτάκτως από άλλον μοναχό κελιού, ώστε να προλάβει θέμα υγείας. Η γεωγραφία του Αγίου Όρους καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις, υποστηρίζουν οι μοναχοί, που επικαλούνται και τους χιλιάδες επισκέπτες της Αθωνικής πολιτείας, ή τους εργαζόμενους στις μονές που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστούν αγωγή. Έτσι οι μοναχοί θέτουν σοβαρά ερωτήματα προς το Υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο γιατί δεν κατανοούν ότι ο πληθυσμός είναι μεταβαλλόμενος και πρέπει να ισχύσει ό,τι ισχύει σε τουριστικές περιοχές.

 

Ο νόμος απαγορεύει τη δεύτερη άδεια

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χαλκιδικής και τον πρόεδρο Μιχάλη Μαργαριτίδη, ο νόμος δεν επιτρέπει την έκδοση δεύτερης άδειας λαμβάνοντας υπόψιν τα πληθυσμιακά κριτήρια.

«Παλαιότερα η Αθωνική Πολιτεία εξυπηρετούνταν από το φαρμακείο της Ουρανούπολης. Το ίδιο ακριβώς έγινε και τώρα με την απουσία του συναδέλφου για λόγους υγείας. Το φαρμακείο της Ουρανούπολης σε συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας Καρυών μεριμνούσε όλο αυτό το διάστημα ώστε τα φάρμακα να μεταφέρονται καθημερινά με το καραβάκι και να καλύπτουν τις ανάγκες των μοναχών», διευκρινίζει ο κ. Μαργαριτίδης. Ο ίδιος εξηγεί ότι ο φαρμακοποιός των Καρυών εξάντλησε σταδιακά την άδεια των 6 μηνών που προβλέπεται σε έκτακτες περιπτώσεις υγείας με τη συγκατάθεση της Περιφέρειας, και από τον Αύγουστο έχει εκδώσει και αποστείλει συνταγές προς εκτέλεση.

Τονίζεται πάντως ότι η άδεια του φαρμακείου στο Άγιο Όρος ουδέποτε ανεκλήθη ή έληξε.

Μοναχοί και αυτοπροστασία

Χαρακτηριστικό του ότι οι μοναχοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους όσον αφορά τα θέματα υγείας, είναι η εκπαίδευση αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που ξεκίνησαν να παραδίδουν τα μέλη του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. στους πατέρες του Αγίου Όρους. Τα μαθήματα αφορούν τις πρώτες βοήθειες, την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών καθώς και τις δράσεις έρευνας διάσωσης.

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τους αγιορείτες πατέρες, καθώς στην Αθωνική Πολιτεία υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων από τους ίδιους, που καλούνται να είναι οι πρώτοι που θα επέμβουν», τονίζει από τον ΟΦΚΑΘ ο κ. Χρήστος Ράμος. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, υπάρχει εξοπλισμός στα μοναστήρια, μένει όμως η εκπαίδευση και κυρίως των νέων σε ηλικία μοναχών.

Παράλληλα είναι σε φάση σχεδιασμού η προμήθεια και τοποθέτηση απινιδωτών σε κάθε μοναστήρι.

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”