Αλλάζουν όλα στην Αυτοδιοίκηση μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και είναι σε πλήρη συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που διεκδίκησε με την τεχνογνωσία που διαθέτει τον ρόλο του συνδιαμορφωτή της σημαντικής, αναγκαίας και ολιστικής μεταρρύθμισης που θα επιχειρηθεί.

Προς αιτιολόγηση των παραπάνω και σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΚΕΔΕ έχει αποστείλει, πρώτον, αιτιολογική έκθεση και σχέδιο νόμου στο Υπουργείο Εσωτερικών που αφορά και τους μικρούς Δήμους της χώρας.

Δεύτερον, επειδή το υπουργείο εσωτερικών δεν είχε καταγεγραμμένες τις διατάξεις που αφορούν άμεσα και έμμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ κατέγραψε αυτές τις διατάξεις (Νόμοι,ΚΥΑ κτλ) σχεδόν 500 στον αριθμό και τις απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε, αμέσως μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές να ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ για την σύνταξη του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, με την πανσπερμία των διατάξεων που υπάρχουν σε ένα σωρό νόμους και αφορούν την Αυτοδιοίκηση, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο και τα στελέχη των Δήμων αλλά και οι Αιρετοί, να παρακολουθήσουν με ακρίβεια το τι κατά περίπτωση ισχύει ή ακόμη και τι έχει τροποποιηθεί.

Η Πολυνομία συντείνει στην γραφειοκρατία και η γραφειοκρατία συντείνει στη μείωση του ρυθμού προχωρήσεως του Δημοτικού Έργου.

Επίσης, μετεκλογικά η ΚΕΔΕ, θα θέσει το θέμα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων μεταξύ, του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης – δηλαδή των Δήμων, του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης – δηλαδή των Περιφερειών και της Πολιτείας.

Ο κύριος και καίριος ρόλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην διαμόρφωση του νέου Κώδικα, αναμφίβολα αποτελεί κατάκτηση της Αυτοδιοίκησης που συλλογικά εκφράζεται από το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης της, την ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου πιστώνεται την επιτυχία αυτή, δεδομένου ότι αποτελούσε κυρίαρχη προτεραιότητα στην ατζέντα του, από την στιγμή που ψηφίστηκε Πρόεδρος της Ένωσης. Δηλαδή η ΚΕΔΕ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξελίξεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και το επέτυχε.

Σε αυτό το σημείο και να γίνει περισσότερο κατανοητός ο ρόλος της ΚΕΔΕ να τονίσουμε πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας απαρτίζεται από άκρως καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό που ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ένα Διοικητικό Συμβούλιο Αιρετών που επί 24ωρο ασχολούνται με θέματα της Αυτοδιοίκησης και φυσικά αρμόδιες επιτροπές που εισηγούνται και γνωμοδοτούν επί συγκεκριμένων και απολύτως εξιδεικευμένων θεμάτων σε μια άκρως απαιτητική εργασία που αφορά χιλιάδες ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Μην λησμονούμε ακόμη και την συμβολή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο είναι ο επιστημονικός βραχίονας της ΚΕΔΕ και συμβάλει τα μέγιστα στο παραγόμενο αποτέλεσμα, όπως και της ΕΕΤΑΑ επίσης.