Την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εντατικοποιήσει την ετοιμότητά της, αλλά και τη συλλογική ανταπόκρισή της απέναντι στις φυσικές καταστροφές και άλλες προκλήσεις, υπογράμμισε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η Δέσποινα Σπανού, διευθύντρια του Γραφείου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Προσέθεσε δε, πως πλέον, όταν μιλάμε για ασφάλεια, υπάρχει μια μετατόπιση της έννοιας από το εθνικό επίπεδο -όπου βρισκόταν όλο το κέντρο βάρους μέχρι πριν από λίγα χρόνια- στο ευρωπαϊκό και το συλλογικό.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο 2ο συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κυρία Σπανού επισήμανε ότι η ΕΕ θα είναι πάντα δύναμη στήριξης και ανταπόκρισης σε τέτοιες συνθήκες. Όπως είπε, ακόμα και στις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές που η Μεσόγειος -αλλά και η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Βόρεια Αφρική και όχι μόνο- βίωσε φέτος, «η ΕΕ ήταν εκεί για να προσφέρει στήριξη και πάντα θα το κάνει αυτό». «Αυτό που γνωρίζουμε τώρα καλύτερα, είναι πώς να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας» είπε και προσέθεσε ότι πλέον υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι ανθεκτικότητας στην ΕΕ, αλλά και προτεινόμενα εργαλεία για την επίτευξή τους.

Επισήμανε ακόμα ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η πραγματικότητα έφεραν πλήρη αλλαγή στον τρόπο σκέψης γύρω από το ζήτημα της προετοιμασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και των απρόσμενων γεγονότων όπως η πανδημία: «Με όλες αυτές τις μεγάλες καταστροφές έχουμε πλέον αυτομάτως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όχι μόνο σε υπουργικό. Όλα έχουν πάει στο ανώτατο επίπεδο, δημιουργώντας μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης, ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη, δεν είναι απλά εκεί για να ανταποκριθεί» σημείωσε κυρία Σπανού και τόνισε:

«Έχουμε πλέον στην Ευρώπη τα συνδετήρια εργαλεία για τα σώματα λήψης αποφάσεων σε όλα τα κράτη-μέλη, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία συναντώνται σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων. Πήρε χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων για να το πετύχουμε, αλλά έγινε, πλέον υπάρχει και το χρησιμοποιούμε».

Κατά την κυρία Σπανού, η ασφάλεια έχει πλέον αποκτήσει εντελώς διαφορετική έννοια στην ΕΕ, σε σχέση με μόλις λίγα χρόνια πριν. «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ασφάλεια θεωρείτο πάντα ως ζήτημα εθνικής ευθύνης και αρμοδιότητας, οπότε δεν υπήρχε ποτέ πραγματική βούληση για συνεργασία σε αυτό το πεδίο. Από το 2016 αυτό άλλαξε, σχεδόν σε μια νύχτα, όταν βιώσαμε την τρομοκρατία στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Τότε τα κράτη-μέλη συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια ν’ αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια ως εθνικό ζήτημα, καθότι είμαστε διασυνδεμένοι, είμαστε μια αγορά και άρα η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια ολονών» εξήγησε και πρσέθεσε ότι έτσι δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό σώμα νόμων, συστάσεων και πρωτοβουλιών συλλογικής εργασίας για θέματα ασφάλειας.

Υπενθύμισε πως πλέον υπάρχουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ασφάλεια σε δημόσιους χώρους και κοινή αυστηρή νομοθεσία για τις κρίσιμες υποδομές, οι οποίες έχουν πλέον αποκτήσει πολύ ευρύτερη έννοια. «Όταν συζητάμε για κρίσιμες υποδομές, δεν μιλάμε πλέον μόνο για τους παραδοσιακούς τομείς -ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, νοσοκομεία- αλλά και για υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο στο φυσικό, όσο και στο ψηφιακό επίπεδο, στη δημόσια διοίκηση, τα υπουργεία, τις περιφερειακές αρχές, τις τεχνολογικές πλατφόρμες, σε τομείς της μεταποίησης όπως η φαρμακοβιομηχανία και στην κοινωνία» υπογράμμισε η διευθύντρια του Γραφείου του Μαργαρίτη Σχοινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ