Την μνήμη της Αγίας Παρασκευής, της Επιβατηνής, προστάτιδα των Βαλκανίων, εορτάζει σήμερα 14 Οκτωβρίου το χωριό της Νέας Καλλικράτειας του δήμου Νέας Προποντίδας.

Κάθε χρόνο, τούτη την ημέρα οι κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών, τιμούν πανηγυρικά και με τις πρέπουσες τιμές τη μνήμη της Οσίας Παρασκευής, η οποία γεννήθηκε στους Επιβάτες της Προποντίδας της Θράκης, στις αρχές του 10ου αιώνα.

Ο ναός της Νέας Καλλικράτειας είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Αγίας, η οποία είναι και η πολιούχος του χωριού.

Ο βίος της Οσίας Παρασκευής

Η Οσία Παρασκευή γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης τέλος του 10ου ή αρχές του 11ου αιώνα. Έχασε τον πατέρα της σε μικρή ηλικία. Αδερφός της ήταν ο μετέπειτα Άγιος Ευθύμιος, επίσκοπος Μαδύτου. Μεγάλωσε με τη μητέρα της, φροντίζοντας να της ενισχύσει την πνευματική της πρόοδο κοντά στον Θεό. Σε ηλικία 15 ετών άφησε το πατρικό της σπίτι και ταξίδεψε στη Μικρά Ασία, έμεινε για πέντε χρόνια στην Ηράκλεια του Πόντου στον Ιερό Ναό της Παναγίας. Είχε όμως μεγάλη επιθυμία να επισκεφθεί τους Αγίους τόπους, η ευκαιρία της δόθηκε, η συγκίνηση ήταν μεγάλη! Φτάνοντας, προσκύνησε και αποφάσισε να μείνει στην έρημο του Ιορδάνη, όπου ασκήτεψε σε ένα μοναστήρι, μιμούμενη τη ζωή μεγάλων Αγίων. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, καύσωνας την ημέρα, ψύχος τη νύχτα και το νερό λιγοστό. Μετά από κάποια χρόνια και κατά τη διάρκεια της βραδινής της προσευχής Άγγελος Κύριου της παρουσιάστηκε και της είπε να επιστρέψει στην πατρίδα της για να εναποθέσει το σώμα της. Τότε εγκατέλειψε την αγαπημένη της έρημο σε ηλικία 25 ετών και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου προσκύνησε στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας την Παναγιά βλαχέρνα και άλλα προσκυνήματα. Μια μαρτυρία λέει πως επισκέφθηκε την Καλλικράτεια και έμεινε, υπηρέτησε για δύο χρόνια τον ναό των Αγίων Αποστόλων. Σε ηλικία 27 ετών κοιμήθηκε στην Καλλικράτεια. Το σώμα της θάφτηκε κοντά στην θάλασσα.

Το Ιερό σκήνωμα

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και η ξένη που υπηρέτησε στον ναό ξεχάστηκε. Αφορμή για να βρεθεί το άφθαρτο σώμα της Οσίας Παρασκευής στάθηκε η πρόθεση των κατοίκων να θάψουν το νεκρό σώμα ενός ναύτη που είχε ξεβράσει η θάλασσα κοντά στο σημείο και προκαλούσε έντονη δυσοσμία. Όταν έσκαψαν οι κάτοικοι για να θάψουν το σώμα του ναύτη, ανακάλυψαν το άφθαρτο σώμα της Οσίας Παρασκευής, άπειροι όμως καθώς ήταν, τοποθέτησαν και το σώμα του ναύτη στον ίδιο τάφο και τα σκέπασαν. Τότε η Οσία Παρασκευή παρουσιάστηκε σε έναν ευλαβή άντρα από το χωριό, τον Γεώργιο, μετά την βραδινή του προσευχή και καθώς ξάπλωσε να κοιμηθεί του φανερώθηκε λευκοφορεμένη, σαν βασίλισσα, καθισμένη σε λαμπρό θρόνο και περικυκλωμένη από πλήθος λαμπρών στρατιωτών. Ένας απ αυτούς του είπε: “Γεώργιε γιατί περιφρονήσατε το σώμα της Οσίας Παρασκευής; πάρτε το και βάλτε το σε κιβώτιο λαμπρό γιατί ο βασιλιάς του ουρανού την τίμησε στον ουρανό και θέλει να την τιμήσει και στη γη”. Η λευκοφορεμένη βασίλισσα του είπε: “Πάρτε γρήγορα το λείψανο μου και βάλτε το σε λαμπρό χώρο, γιατί δεν μπορώ να υποφέρω την δυσοσμία αυτού του ανθρώπου”. Το ίδιο βράδυ άλλη μια γυναίκα είδε παρόμοιο όραμα και την επόμενη ημέρα τα διηγήθηκαν στους συγχωριανούς τους. Όλοι μαζί ανακάλυψαν στην τοποθεσία που τους υπέδειξε η Οσία Παρασκευή, το άφθαρτο σώμα της να ευωδιάζει! Το ιερό λείψανο της τοποθετήθηκε στον Ναό των Αποστόλων ως πολύτιμος θησαυρός. Ήταν πηγή ιάσεων σε αρρώστους, ασθενείς και ανάπηρους. Στο σημείο που βρέθηκε το λείψανο υπήρχε και αγίασμα, όπως διηγούνται οι παλαιότεροι.

Η Οσία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα των Βαλκανίων γιατί το ιερό λείψανο της, κάνοντας πολλά θαύματα, φιλοξενήθηκε σε αρκετές βαλκανικές χώρες μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους. Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Υψηλάντης ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο προαύλιο του ιερού ναού των Τριών Ιεραρχών όπου φυλάσσονταν το σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής. Κήρυξε την επανάσταση του Ελληνικού Έθνους εις τον υπέρ ελευθερίας αγώνα. Προσευχήθηκαν στο Ναό, ασπάστηκαν το Άγιο σκήνωμα και ορκίστηκαν να πολεμήσουν υπέρ πίστεως και πατρίδας. Από το 1888 έως και σήμερα το ιερό λείψανο βρίσκεται στη Ρουμανία συνεχίζοντας την θαυματουργή του δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από wikipedia