Στο νομοσχέδιο με τίτλο: ««Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/1/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2006 για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, και της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, και συμπληρωματικές διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Υποδομών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε, με αφορμή τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες, στην απουσία προγενέστερου σχεδιασμού θωράκισης και προστασίας των ανθρωπίνων ζωών και των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών, αλλά και στην ανυπαρξία πρόβλεψης και μελέτης για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτατων συνθηκών παρά τον κώδωνα του κινδύνου, που σύσσωμος ο επιστημονικός χώρος έκρουε εδώ και χρόνια. Επισήμανε μάλιστα, πως για άλλη μια φορά ζήσαμε μια κατάσταση που δεν αρμόζει σε ένα κράτος οργανωμένο, που αυτοαποκαλείται επιτελικό.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις εγχώριες οδικές μεταφορές στη χώρα μας, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια ο κλάδος, δέχεται και υπομένει τη μια κρίση πίσω από την άλλη, δίχως να λαμβάνονται πραγματικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την ενίσχυση του κλάδου από την Πολιτεία. Επισήμανε μάλιστα, πως οι συνεχόμενες κρίσεις, δεν άφησαν περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης του κλάδου των μεταφορών, ενώ παράλληλα δημιούργησαν και άλλα προβλήματα, στα οποία η Κυβέρνηση παρέμεινε απλώς θεατής.

Σχετικά με το προς επεξεργασία νομοσχέδιο, τόνισε πως για να εκφράσουμε μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη επί των συγκεκριμένων άρθρων, θα πρέπει να ακούσουμε και να επεξεργαστούμε με προσοχή τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε παράλληλα με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, να διαφυλαχτεί ο εγχώριος κλάδος των μεταφορών και οι αντίστοιχες Ελληνικές επιχειρήσεις.

Τέλος ο κ. Πάνας τόνισε: «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας και τις πραγματικές ανάγκες του μεταφορικού κλάδου, προσανατολιζόμενο στην Ευρωπαϊκή προοπτική, που δεν είναι άλλη από την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ενιαίου χώρου μεταφορών αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος».