Συνολικά 21 εκκλησίες και παρεκκλήσια στο νησί της Ζακύνθου είχε λεηλατήσει μια σπείρα ιερόσυλωναλλοδαπών, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν… μετακομίσει στην Κεφαλονιά για να συνεχίσουν τις κλοπές σε χώρους λατρείας, αλλά συνελήφθησαν εκεί και είναι ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ύστερα από αξιοποίηση των στοιχείων που συνέλεξαν οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Ζακύνθου προέκυψε ότι οι τρεις Αλβανοί ηλικίας 39, 34 και 27 χρόνων είχαν δράσει και στην Ζάκυνθο το διάστημα από τις 28 Αυγούστου του 2022 ως τις 8 Απριλίου 2023 , όπου είχαν διαρρήξει ναούς και παρεκκλήσια σε διάφορες περιοχές και είχαν αρπάξει χρήματα από τα παγκάρια και πλήθος χρυσαφικά που αποτελούσαν τάματα πιστών.

Οι τρεις δράστες είχαν συλληφθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου από αστυνομικούς της Ασφαλείας Αργοστολίου,κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι της Κυλλήνης από πλοίο της γραμμής με το οποίο διέφυγαν από τον Πόρο της Κεφαλληνίας. Στην κατοχή τους είχαν κατασχεθεί διαρρηκτικά εργαλεία, 2.715,77 ευρώ, καθώς και τάματα και κοσμήματα από τις 18 διαρρήξεις που είχαν διαπράξει σε εκκλησίες στις περιοχές Διβαράτα, Λογαράτα, Φερεντινάτα, Αντιπάτα, Φάρσα, Διλινάτα και Λουρδάτα. Οι επτά είχαν γίνει από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων ως το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ενώ άλλες 11 είχαν διαπράξει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 έως τις αρχές Νοεμβρίου 2022.

Μετά την εξιχνίαση των 21 διαρρήξεων στη Ζάκυνθο, σε βάρος των τριών αλλοδαπών σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές σε βαθμό κακουργήματος κατά συναυτουργία, η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου και θα συσχετιστεί με αυτήν που είχε ήδη υποβληθεί στον αντίστοιχο εισαγγελέα στην Κεφαλονιά.

πηγή protothema