Το 1856, μόλις 4 ώρες μετά τη γέννησή του, η μητέρα του πέθανε. Επειδή δεν εμφανίστηκε κανένας πατέρας ή άλλα μέλη της οικογένειας, το αγόρι εγκαταλείφθηκε στα σκαλιά ενός μοναστηριού στην κορυφή του Αγίου Όρους. Υιοθετήθηκε από το μοναστήρι και οι μοναχοί τον ονόμασαν Μιχαήλ Τολότο.
Τα μορφωτικά χρόνια και η δια βίου διαμονή του Τολότου περιορίστηκαν αποκλειστικά στο Άγιο Όρος, όπου ανατράφηκε υπό την κηδεμονία Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών εντός των ορίων της μονής.

Ο πειθαρχικός κώδικας της κοινότητας, ο οποίος επέβαλλε αυστηρή συμμόρφωση από όλους τους κατοίκους, ήταν το ίδιο το φόντο της ανατροφής του Τολότου.

Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους κανόνες που υπάρχουν εδώ και χίλια χρόνια στο Άγιο Όρος είναι ότι απαγορεύεται η είσοδος γυναικών στην περιοχή.

Νόμοι που απαγόρευαν την είσοδο των γυναικών και των κατοικίδιων ζώων στο Όρος υπήρχαν από τον 10ο αιώνα και ισχύουν ακόμη και σήμερα. Ο λόγος πίσω από αυτόν τον κανόνα ήταν να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μοναχοί που ζούσαν σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους θα μπορούσαν να εκπληρώσουν την απαίτησή τους να παραμείνουν άγαμοι για όλη τους τη ζωή.

Ο Τολότος δεν έφυγε ποτέ από το Άγιο Όρος και πέθανε εκεί το 1938 σε ηλικία 82 ετών. Ως αποτέλεσμα αυτού και του ασκητικού τρόπου ζωής που απολάμβαναν οι μοναχοί, που απέρριπτε τις σύγχρονες ανέσεις, πιστεύεται ότι ο Τολότος πέθανε χωρίς να δει ποτέ γυναίκα.

Πηγή: e-daily.gr