Η σύγκρουση συμφερόντων ξενοδόχων και ιδιοκτητών βραχυχρόνιας μίσθωσης βγάζει νικητές τους δεύτερους!

Το νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή – κατατίθεται ίσως και αύριο Τρίτη – το υπουργείο Οικονομικών για τα καταλύματα τύπου Airbnb και το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει τελικά ότι δεν θα υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός της δραστηριότητας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει ο ισχύων νόμος και ορίζει ως ανώτατο όριο τις 90 ηµέρες ανά ηµερολογιακό έτος. «Δεν θα επιβάλλουμε σκληρά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα φέρουμε ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν θα την ταρακουνήσουμε», δήλωσε προ ημερών ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μεν να αντιμετωπίσει τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να μην υπάρχουν ολόκληρα κτίρια που κρύβονται πίσω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και λειτουργούν ως ξενοδοχεία, αλλά δεν επιθυμεί να πλήξει την ανάπτυξη των καταλυμάτων αυτών, καθώς για χιλιάδες ιδιοκτήτες, η συγκεκριμένη δραστηριότητα και αξιοποίηση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

Επίσης δεν πρόκειται να τεθεί όριο στα δύο ακίνητα για τα φυσικά πρόσωπα (αποτελεί το 70% της αγοράς), ενώ όσα διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης θα θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία, καταβάλλοντας ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, κ.α.

Μέτρα περιορισμού κατά της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb ζητούσαν επίμονα οι ξενοδόχοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο κλάδος αυτός λειτουργεί με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού και έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι αυτό στις προτάσεις επέμεναν να τεθεί οριζόντιο όριο των 60 ημερών αλλά και όριο στον αριθμό ακινήτων (έως 2) ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή!

Η επίδραση των Airbnb στην οικονομία

Όπως και να έχει ο χάρτης πάντως των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με την έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ως εξής:

Οι μισθώσεις στις πλατφόρμες έφθασαν πέρυσι τα 29 εκατομμύρια, αποτελώντας το 21,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών. Παράλληλα συνεισέφεραν στο ΑΕΠ σε ποσοστό 1,65% που αντιστοιχεί σε 3,44 δις ευρώ, υποστηρίζοντας 54.000 θέσεις εργασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία, δε, αποτελούν την άμεση επίδραση στην οικονομία, με την έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 7,58 – 8,12 δις ευρώ.

topontiki.gr