Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής αναφορικά με τις πιέσεις που δέχονται από την γαλακτοβιομηχανία για μείωση των τιμών πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Δημήτρης Κόμνος, οι γαλακτοβιομηχανίες, με πρόσχημα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη μείωση του εκεί ζωικού κεφαλαίου, ζητούν από τους ίδιους, μείωση της τιμής του γάλακτος στα 1,4 ευρώ, από 1,65-1,7 ευρώ που πωλούνταν έως και πέρυσι.

«Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν με την παλιά τιμή και αποφεύγουν να κάνουν συμφωνίες για την τιμή του γάλακτος. Είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε το γάλα χωρίς να έχουμε καινούργια τιμή», σημειώνει και ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Άγγελος Τσιαρτσιαφλής. Από την πλευρά της, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ζητά να επιβληθεί έλεγχος στις γαλακτοβιομηχανίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τήρηση της εναρμονισμένης πρακτικής απέναντι στους κτηνοτρόφους και στους συνεταιρισμούς.

«Μιλάμε για μια δουλειά που απαιτεί 18 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο και ο κτηνοτρόφος αδυνατεί πλέον να ζήσει» τονίζει ο κ. Κόμνος. Σε αυτή τη δυσχαιρή κατάσταση έρχεται να προστεθεί η μείωση κατά 30% των προκαταβολών της επιδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργατών γης. «Πρόκειται για ένα κοκτέιλ συγκυριών που καθιστά το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ασύμφορο. Φυσικά σε αυτό παίζουν ρόλο και οι τοπικές αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την έλλειψη, σε πολλές περιπτώσεις, κρίσιμων υποδομών όπως για παράδειγμα η αγροτική οδοποιία» καταλήγει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Χαλκιδικής.

Περιφερειάρχης Ηπείρου: «Τέλος οι σκέψεις της χρησιμοποίησης του ΠΟΠ προϊόντος της φέτας για τον παράνομο πλουτισμό σας»

Σε σχετική του ανάρτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ Αλέξανδρος Καχριμάνης άφησε αιχμές τονίζοντας πως «δεν μπορεί αυτοί που έφερναν και φέρνουν γάλα από έξω να κανονίζουν τα του γάλακτος και να χρησιμοποιούν τους συνεργάτες κτηνοτρόφους ως σάκο του μποξ. Τα προηγούμενα 5 χρόνια οι γαλακτοβιομήχανοι αδιαφορούσαν για τους κτηνοτρόφους και έδιναν τιμές 0,7 ευρώ “και άμα θέλεις” ενώ έφερναν απ’ έξω γάλα με “τριγωνικές” αδιαφορώντας για το ελληνικό γάλα. Στη συνέχεια έδωσαν τιμές 1,7 ευρώ απαιτώντας μεγάλες ποσότητες και αφού είδαν ότι δεν είχαν σοβαρό αποτέλεσμα, πρώτα άρχισαν να λένε ότι “η φέτα είναι ακριβό τυρί” και στη συνέχεια ξεκίνησαν να ρίξουν τις τιμές, στο 1,4 ευρώ για το αιγοπρόβειο γάλα χωρίς να σκέφτονται αν θα υπάρχει κτηνοτροφία αύριο. Αυτοί τον δρόμο της εισαγωγής γάλακτος απ’ έξω τον ξέρουν. Ακούγεται ότι με δικαιολογία τη Θεσσαλία ζητούν το 50% του γάλακτος να είναι εισαγωγής. Τέλος οι σκέψεις της χρησιμοποίησης του ΠΟΠ προϊόντος της φέτας για τον παράνομο πλουτισμό σας» διαμηνύει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα και πλήρως το σύστημα Άρτεμις για την διακίνηση του νωπού γάλακτος. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Κόμνος τονίζει πως αποτελεί αίτημα των κτηνοτρόφων η αναγραφή στη συσκευασία σε περίπτωση πρόσμιξης με εισαγόμενο γάλα σε μορφή σκόνης.

Για το ζήτημα των πιέσεων που δέχονται οι κτηνοτρόφοι του νομού, αναμένεται να καθοριστεί συνάντηση στο τέλος του μήνα στην Αρναία ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και στην πολιτική ηγεσία του τόπου, μεταξύ των οποίων και της Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνας Ζωγράφου.