Σε ανοδική τροχιά κινείται η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική, όπως δηλώνει στη ΜτΚ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Γρηγόρης Στοιβαχτάρης. Τα στοιχεία του Συλλόγου για το 2023 μέχρι και αυτή την ώρα δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση στις συμφωνίες κατά 5 με 10 τοις εκατό σε σχέση με το 2022, γεγονός που αποδίδεται στο έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων προέρχεται κυρίως από την αλλοδαπή, όπως υποστηρίζει ο κ. Στοιβαχτάρης. «Ένας στους δύο είναι ξένοι στα μικρά ακίνητα», τονίζει. Στα δε μεγάλα ακίνητα, η εικόνα διαφοροποιείται τελείως αφού το ενδιαφέρον για αγορά προέρχεται μόνο από ξένους.

Ωστόσο, προκαλεί έντονο προβληματισμό η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καταργήσει τις συναλλαγές με μετρητά, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στο μαύρο χρήμα της αγοράς ακινήτων. Παράγοντες της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για ισχυρό πλήγμα στο real estate, από το οποίο δεν θα βγει αλώβητη και η Χαλκιδική. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι Αλβανικής καταγωγής που αγοράζουν σπίτια πολλά χρόνια μετά την έλευσή τους στην Ελλάδα, μαζεύοντας τις λεγόμενες «οικονομίες» τους για τον σκοπό αυτό. Με τους ίδιους ρυθμούς διακρίνουμε αγοραστικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ακυρώσεις παρατηρούνται σε συμφωνίες με Ισραηλινούς, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων, όπως επισημαίνει ο κ. Στιβαχτάρης, που τονίζει ωστόσο ότι η Χαλκιδική διανύει περίοδο ηρεμίας και ολοκλήρωσης των διαδικασιών στις αγοροπωλησίες που προηγήθηκαν.

Στο προαναφερθέν σκηνικό συντελεί ιδιαίτερα η αύξηση στις τιμές των ακινήτων που θεωρείται καλή ευκαιρία από ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν. Έτσι μεγάλος αριθμός ακινήτων περνά στα χέρια ξένων, που τα αγοράζουν κατά κύριο λόγο για εκμετάλλευση και όχι για ιδιοκατοίκηση. Συχνά μάλιστα γίνεται συμφωνία με τον ιδιοκτήτη στον οποίο δίνεται μια περίοδος διακοπών το καλοκαίρι, και οι επενδυτές εκμεταλλεύονται το ακίνητο τον υπόλοιπο χρόνο.

Σε φόρουμ αναλυτικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων

Σημαντικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική θα παρουσιαστούν στην στη 2η Real Estate Expo North που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO. Εκεί, ο Σύλλογος Μεσιτών Χαλκιδικής θα μιλήσει για την Χαλκιδική σήμερα και για το ρόλο του μεσίτη στην ανάδειξη του ακινήτου και της περιοχής. Επίσης θα παρουσιάσουν την έρευνα της αγοράς ακινήτων στη Χαλκιδική που έχει διενεργηθεί για λογαριασμό του Συλλόγου.

Για την έρευνα αντλήθηκαν και θα παρουσιαστούν στοιχεία της χρονιάς που διανύουμε και όχι απαραίτητα σε σύγκριση με το 2022 αλλά ως δεδομένα προς παρατήρηση και συμπεράσματα. Ανάμεσα στα 11 επιμέρους ζητήματα που πραγματεύεται η έρευνα του κλάδου στη Χαλκιδική περιλαμβάνεται η διαμόρφωση της τιμής ζώνης μέσα στο έτος, το είδος του ακινήτου που αφορούν οι περισσότερες συμφωνίες, αν δηλαδή πρόκειται για οικόπεδα, μονοκατοικίες, διαμερίσματα, επαγγελματική στέγη.

Επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει από μόνη της η ενότητα που αφορά την προέλευση των επενδυτών, καθώς φαίνεται πως η αγοραστική κίνηση προέρχεται από πλέον των δέκα χωρών του εξωτερικού εκτός των Ελλήνων. Τέλος, εξετάζεται ως ιδιαίτερο στοιχείο και ο σκοπός απόκτησης του ακινήτου, αν δηλαδή πρόκειται για κατοικία που προορίζεται για ιδιοκατοίκηση ή αν πρόκειται για επένδυση προς εκμετάλλευση.

 

Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη “Μακεδονία της Κυριακής”