O Εθελοντισμός έχει αποδειχθεί ότι παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας. Βασίζεται στην προσφορά προς το συνάνθρωπο και για το λόγο αυτό η εθελοντική Αιμοδοσία αναδεικνύεται στην υπέρτατη πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.

Τα Σήμαντρα, το χωριό του δήμου Νέας Προποντίδας διατηρεί για πάνω από 40 χρόνια την τράπεζα αίματος “Γεράσιμος Χάνος”. Η συγκεκριμένη τράπεζα προσφέρει βοήθεια σε όποια οικογένεια το έχει ανάγκη, στηρίζοντας την έμπρακτα προσφέροντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Η ύπαρξή της βασίζεται στον εθελοντισμό και στην ανιδιοτελή προσφορά του καθενός μας, ενώ η ίδρυσή της οφείλεται στο όραμα και στις προσπάθειες του πρώην αγροτικού ιατρού Σημάντρων Γεράσιμου Χάνου, ο οποίος παρέμεινε και μετέπειτα στο χωριό, το οποίο αγάπησε ιδιαίτερα και θέλησε να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορούσε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, και μετά από σχετική απόφαση, η τράπεζα Σημάντρων φέρει τον τίτλο με το όνομά του “Γεράσιμος Χάνος”, ενώ καθιερώθηκε προς τιμήν του ετήσια αιμοδοσία.

«Ο ιδρυτής της Τράπεζάς μας Γεράσιμος Χάνος,  θα ήταν πολύ περήφανος, βλέποντας ότι το έργο που τόσο αγάπησε και έδωσε ψυχή, συνεχίζεται και στέφεται με απόλυτη επιτυχία.   Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσφορά αίματος είναι η πιο σημαντική πράξη αγάπης, και ανθρώπινης αλληλεγγύης προς την κοινωνία και το συνάνθρωπο, χαρίζοντας το πολυτιμότερο αγαθό που δεν είναι άλλο από την ζωή!», σημειώνει η Παναγιώτα Μπουλουγούρη, υπεύθυνη της Τράπεζας Αίματος των Σημάντρων “Γεράσιμος Χάνος”.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι η Τράπεζα Αίματος Σημάντρων είναι από τις παλαιότερες τράπεζες στη Χαλκιδική, ίσως και στην Ελλάδα με μεγάλο αριθμό εθελοντών αιμοδοτών: «Η Τράπεζα Αίματος μετράει ήδη 40 χρόνια λειτουργίας και είναι από τις πιο παλιές τράπεζες εδώ στη Χαλκιδική, ενδεχομένως και στην Ελλάδα. Είμαστε πάντα πρωτοπόροι και ενεργοί, θέτοντας ιδιαίτερα υψηλούς στόχους, κάνοντας τους πραγματικότητα. Από αυτή εδώ την Τράπεζα έχει περάσει πλήθος αιμοδοτών, από κάθε μέρος του νομού μας, ενώ ο αριθμός των εθελοντών μας ανανεώνεται συνεχώς ικανοποιητικά και είμαστε χαρούμενοι γι’αυτό».

«Η αρχή της Τράπεζάς μας είναι ότι δεν είναι ανταποδοτική καταρχάς. Θέλω να πω ότι αν ένας αιμοδότης έδωσε τρεις φιάλες αίμα, δεν σημαίνει ότι θα πάρει τόση ποσότητα πίσω. Αν χρειαστεί αίμα κάποιος αιμοδότης, καλύπτει αυτόν και την ίδια του την οικογένεια με όσες φιάλες αίματος χρειαστούν», τονίζει η κα. Μπουλουγούρη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «είναι ανάγκη και παράκληση συγχρόνως, έστω σε μία εθελοντική αιμοδοσία οι πολίτες να δίνουν το παρόν για να μπορούν -αν ποτέ χρειαστεί- να πάρουν αίμα».

Όπως και να έχει βέβαια η Τράπεζα “Γεράσιμος Χάνος” αυταπόδεικτα έχει καλύψει μεγάλες ανάγκες για αίμα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: «Όπως σας ανέφερα είναι σημαντικό για εμάς και θεωρώ πως είναι και πρέπον ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να γίνεται έστω μια φορά τον χρόνο εθελοντής αιμοδότης, για να μπορεί με “άνεση” και ηθική ικανοποίηση αν θέλετε να ζητά αίμα. Όσο προσφέρεις σε αυτή την ζωή ξέρετε, τόσο περισσότερα παίρνεις πίσω. Ωστόσο η Τράπεζά μας όσο θα έχει αίμα και θα μπορεί, θα προσφέρει αίμα σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, πολιτικών ή άλλων φρονημάτων. Θα προσφέρουμε αίμα ανεξάρτητα αν ήταν ποτέ κάποιος αιμοδότης της τράπεζας, και αυτό είναι γεγονός, καθώς η Τράπεζα Αίματος “Γεράσιμος Χάνος”, ανταποκρίθηκε σε περιστατικά όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που χρειάστηκαν κάλυψη», εξηγεί η κα. Παναγιώτα Μπουλουγούρη. 

Κατά τα λεγόμενα της ίδιας εάν κάποιος θέλει να δώσει αίμα και για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να παραστεί σε κάποια εθελοντική αιμοδοσία, αν πραγματικά θέλει να βοηθήσει, μπορεί να μεταβεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και να δώσει αίμα στο όνομα της Τράπεζας “Γεράσιμος Χάνος” των Σημάντρων: «Αν κάποιος πάρει αίμα, έχει την ευκαιρία κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο να πάει να δώσει είτε στις εθελοντικές μας αιμοδοσίες είτε στο ΑΧΕΠΑ. Έτσι θα εκτιμήσει και αυτό που παίρνει, την αξία του να παίρνεις αίμα, χωρίς να το θεωρείς ως κάτι δεδομένο και αόριστο», σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτός είναι ένας τρόπος που έχει εκτιμηθεί από πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι ξέρετε δεν είναι όλοι από τα Σήμαντρα και παρόλο που έχουν και στα μέρη τους τράπεζες αίματος, προτιμούν να έρθουν εδώ σε εμάς, γιατί γνωρίζουν ότι θα είναι καλυμμένοι για όσο αίμα χρειαστούν!».

Το ραντεβού για την επόμενη εθελοντική αιμοδοσία στα Σήμαντρα ανανεώνεται για την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου του 2023, καλώντας παλιούς και νέους αιμοδότες να δείξουν και αυτή τη φορά έμπρακτα την συμμετοχή τους και την προσφορά τους για το κοινό καλό, δίνοντας εθελοντικά μία φιάλη αίματος.