Στις 8 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο η Εκκλησία γιορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.

Στον Ταξιάρχη, στο χωριό του δήμου Πολυγύρου παραμονή και ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών, πανηγυρίζει η ενορία, η οποία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον προστάτη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Παραμονή της εορτής, στις 7 Νοεμβρίου τελείται κάθε χρόνο πανηγυρικός εσπερινός και περιφοράς της Αγίας Εικόνας, ενώ ανήμερα στις 8 του μήνα τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία με τον κόσμο να κατακλύζει τον ναό: «Φέτος παραμονή της εορτής των Αρχαγγέλων θα τελεστεί αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου. Αύριο θα τελέσουμε την πανηγυρική θεία λειτουργία και μεθαύριο στις 9 Νοεμβρίου θα εορτάσουμε τους κτήτορες του ναού μας, τον Άγιο Νεόφυτο και τον Άγιο Ευθύμιο, μαζί με το κτητορικό μνημόσυνο για όσους διακόνισαν και προσέφεραν στο χωριό μας», σημειώνει στο XalkidikiPolitiki ο πατέρας Μάξιμος.

Σαν σημάνει η καμπάνα το απόγευμα,  για τον εσπερινό, όλο το χωριό σύσσωμο, μαζί με τους δεκάδες επισκέπτες σπεύδουν κάθε φορά στην πετρόχτιστη εκκλησία για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και να προσευχηθούν στην χάρη του. Ανήμερα της εορτής του, όλοι μαζί  παρακολουθούν ευλαβικά και με κατάνυξη την πανηγυρική θεία λειτουργία σε κλίμα χαράς και συγκίνησης.

Και είναι πολλοί οι πιστοί που κάθε χρόνο τέτοια ημέρα πηγαίνουν στο ξακουστό χωριό των ελάτων, τον Ταξιάρχη! Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να προσευχηθούν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, να πούνε τα εσώψυχα τους, να λάβουν την χάρη του και τον ευχαριστήσουν για τα χιλιάδες θαύματα που τους έχει χαρίσει, για τις στιγμές που τους προστάτεψε και βρίσκονταν στο προσκεφάλι κάθε ανθρώπου που το είχε ανάγκη.

Η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ 

Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προέρχεται από την Ιερά και σεβάσμια Μονή Δοχειαρίου, μετόχι της οποίας ήταν η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Βρίσκεται στο κουβούκλιο, “θρόνο”, όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι του χωριού, αριστερά του ναού. Έχει διαστάσεις 0,865 μ. με 0,585 μ. και είναι “ντυμένη” με ασημένιο πουκάμισο.Στο κάτω μέρος του φορέματος υπάρχει η επιγραφή “θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ”, με ημερομηνία, 1872. Το ασημένιο φόρεμα φτιάχτηκε από προσφορές των πιστών στη Ρωσία. Το ιστορικό του “πουκαμίσου”, όπως ονομάζεται, της εικόνας, έχει ως εξής: Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι έκαναν επιδρομή στο χωριό. Οι κάτοικοι στην προσπάθεια τους να σωθούν εγκατέλειψαν το χωριό παίρνοντας μαζί τους τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Καθώς οι Τούρκοι κόντευαν να πιάσουν τους φυγάδες, αυτός που κρατούσε την εικόνα, την έκρυψε σε κάποια μικρή σπηλιά στην περιοχή που ονομάζεται “Αρκουδόλακας”. Οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Ιερή εικόνα και προσπάθησαν να την πυρπολήσουν. Όμως, ω του θαύματος! Η εικόνα απομακρύνθηκε από τη φωτιά, έπεσε μέσα στο ποτάμι που περνούσε από εκεί και στάθηκε όρθια μέσα στο νερό. Οι κάτοικοι όταν επέστρεψαν από τη φυγή, βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα και την τοποθέτησαν στη θέση της, πίσω στο Ναό. Με την πρώτη ευκαιρία συγκέντρωσαν χρήματα και έφτιαξαν το φόρεμα του Ταξιάρχου για να καλυφθούν οι φθορές από την πυρπόληση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών ευσεβών χριστιανών, εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει γνωστά πολλά θαύματα με τη μεσιτεία του Αγίου Αρχαγγέλου, άλλα αρκετά γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά. Όλα τους όμως σημαντικά και ωφέλιμα προς τους πιστούς.

Ένα πρόσφατο θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
«Μία κυρία είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο αυτί. Όταν άκουσε για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ εδώ στον Ταξιάρχη, και τα θαύματά του, θέλησε να επισκεφθεί τον ναό και να προσευχηθεί μπρος της θαυματουργής εικόνας του Αγίου για να ζητήσει γιατρειά. Του είπε: “Δεν γίνεται να πάρεις αυτό το κακό που έχω μέσα στο αυτί μου; Να δώσεις μία με το ξίφος σου και να φύγει;”. Ωστόσο η γυναίκα έφυγε για να πάει στην Αγγλία για κάποιες περεταίρω εξετάσεις και όταν έφτασε εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε όγκος, παρά μόνο μία ουλή σαν να είχε γίνει από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Ότι δηλαδή είχε ζητήσει η ίδια από τον Αρχάγγελο. Γυρνώντας από την Αγγλία, ύστερα από αυτό το ευχάριστο και θαυματουργό γεγονός, επισκέφθηκε τον ναό και ενώπιον όλου τους εκκλησιαστικού κόσμου διηγήθηκε το δικό της θαύμα από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ», περιγράφει ο εφημέριος της ενορίας πατέρας Μάξιμος, γνωστοποιώντας ένα πρόσφατο θαύμα.
Η ιστορία του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ταξιάρχη με την υπέροχη θέα στα τρία πόδια της Χαλκιδικής και τον Άθωνα να δεσπόζει στον ορίζοντα
Ο Ιερός Ναός είναι “σταυροειδούς ρυθμού μετά τρούλου”, χτισμένος εξ’ ολοκλήρου από πέτρα του Χολομώντα και κατά το μεγαλύτερο μέρος από εθελοντική εργασία των κατοίκων, επί εφημερίας Ματθαίου Ιερομονάχου (Στεργιούδη) και προσπάθειες των εκάστοτε υπηρετούντων Εκκλησιαστικών Επιτρόπων.
Είναι κτισμένος επάνω σε παλαιότερο Ναό, βασιλικού ρυθμού, ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Τούρκους το 1821 και κατόπιν είχε ανακαινισθεί το 1914. Οι εργασίες ανεγέρσεως διήρκησαν περίπου επτά χρόνια (1970-77). Στον περίβολο του Ιερού Ναού υπάρχουν και άλλα κτιριακά συγκροτήματα. Υπάρχει Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε Ναό του μετοχίου της σεβάσμιας Ι. Μονής Δοχειαρίου. Δίπλα από το Παρεκκλήσιο, υπάρχει αίθουσα η οποία είναι γνωστή ως «κελιά», που αποτελούσαν χώρους πολλαπλών χρήσεων του Ναού και κτίσθηκαν το 1960 και λειτούργησαν ως Κηροπλαστείο, ως χώρος φιλοξενίας προσκυνητών, ως Οστεοφυλάκιο. Σήμερα τα κελιά αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται για αίθουσα ομιλιών ή άλλων εκδηλώσεων. Στο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο και υπάρχουν μεταξύ άλλων ιερά κειμήλια και λείψανα αγίων. Από τον περίβολο του Ιερού Ναού, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και την υπέροχη θέα στα τρία πόδια της Χαλκιδικής και τον Άθωνα που δεσπόζει στον ορίζοντα.
Αν βρεθείτε των Ταξιαρχών στη Χαλκιδική, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον ναό του  Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ταξιάρχη που σήμερα και αύριο πανηγυρίζει! Επίσης παραμονή της εορτής του θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και το άναμμα του πρώτου Χριστουγεννιάτικου δέντρου που κάθε χρόνο φωταγωγείται στον Τεξιάρχη, με πληθώρα εκδηλώσεων και εκπλήξεων!!!