OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, υπήρξε κοινό έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές  ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μια ακόμα κορυφαία εκδήλωση για την επιδίωξη του ιδανικού της ελευθερίας.

Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, ως έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά στον αγώνα για την ελευθερία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 Το φετινό πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης περιλαμβάνει για όλο το Νομό :

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

  1. Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, του Δημοτικού Καταστήματος, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ, των Τραπεζών, των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από τις 8:00 μέχρι τη δύση του ηλίου της ίδιας ημέρας.
  2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου 2023, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 B΄) K.Y.A., όπως ισχύει.

Ειδικότερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις :

  1. Στις10:00 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

-Πέρας προσέλευσης των επισήμων ορίζεται η ώρα 09:45.

  1. Ώρα10:15  στο Μνημείο των Ηρώων της πόλης θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία της εκπαιδευτικού του Γυμνασίου Πολυγύρου  κας Όλγας Ευαγγελοπούλου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης.

-Εκπρόσωπο της Βουλής.

-Διοικητή Φρουραρχείου-Στρατηγό Γ΄Σ.Σ. ή Εκπρόσωπό του.

-Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής.

-Δήμαρχο Πολυγύρου.

-Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής.

-Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής.

-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής.

  1. Στεφάνι μπορεί να καταθέσει ακόμη οποιοσδήποτε εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου, Συλλόγου, Σωματείου, ή άλλου φορέα, που θέλει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.(Οι πολιτικές  νεολαίες, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και τα Νομικά Πρόσωπα οφείλουν να μεριμνήσουν για τα προς κατάθεση στεφάνια τους, ενημερώνοντας εγκαίρως το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη.)

Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και στη συνέχεια η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.